KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

İngiltere'deki Önemli Yayın Kuruluşlarına Mülakat

09.11.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
İngiltere'deki Önemli Yayın Kuruluşlarına Mülakat


Aralarında BBC, BBC Türkçe Servisi, Financial Times, Bloomberg HT ve The Economist Dergisi’nin de bulunduğu birçok yayın kuruluşuna demeç veren Cumhurbaşkanı Gül, çeşitli konulardaki soruları cevaplandırdı.

İngiltere temaslarını sürdüren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İngiliz basınının yoğun ilgisiyle karşılaştı. Aralarında BBC, BBC Türkçe Servisi, Financial Times, Bloomberg HT ve The Economist Dergisi’nin de bulunduğu birçok İngiliz medya kuruluşuna demeç veren Cumhurbaşkanı Gül, çeşitli konulardaki soruları cevaplandırdı.





“BÖLGEMİZDE YENİ BİR SAVAŞ İSTEMİYORUZ”

İngiliz BBC televizyonunda yayımlanan “Hard Talk” programının konuğu olan Cumhurbaşkanı Gül, İran konusunda Türkiye'ye haksızlık yapıldığını ve İran'ın Türkiye'nin komşusu olduğunu belirterek bölgede yeni bir savaşın vuku bulmasına karşı olduklarını söyledi.

“AB KONUSUNDA KENDİMİZE DÜŞENİ YAPACAĞIZ”

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye -AB ilişkileri konusunda isim vermeden bazı AB liderlerini de eleştirdi. Türkiye'nin tam üyelik için üzerine düşeni yapacağını vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, “Ama AB yapar mı? Açıkcası emin değilim" dedi. AB müzakere sürecinde Türkiye 'ya karşı bazı haksızlıkları olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, “Biz kendimize düşeni yapacağız. Ev ödevimizi yerine getireceğiz. 2025 yılına kadar Türkiye tam üye olur mu bilmiyorum. Belki de Türk halkı sonunda tam üyeliği istemeyecektir bunu bilemeyiz. Ama şu anda gördüğüm, bazı AB ülkeleri tarafından Türkiye'nin önüne adaletsiz engeller çıkartırılıyor” şeklinde konuştu.

“KIBRIS’TA BÜTÜN AMBARGOLAR AYNI ANDA KALDIRILMALI”

Bloomberg HT televizyonuna canlı yayında bir mülakat veren Cumhurbaşkanı Gül, BBC’ye verdiği mülakatta, “AB bizden jest beklemesin” dediği hatırlatılarak, “Ambargoların kaldırılmasına yönelik karşılıklı bir jestin” söz konusu olup olamayacağının sorulması üzerine Cumhurbaşkanı Gül, bunların konuşulabileceğini kaydederek, “Aslında en büyük jest şu: Bir anda Ada’daki bütün ambargoların hepsini aynı anda kaldırmak. Ada’da KKTC’deki Türklere Rum kesimi ambargo uygularken, Türkiye’nin limanlarını açması politik olarak doğru değil. Yoksa ekonomik olarak limanların açılması bizim lehimize. Türkiye ekonomisi Kıbrıs Rum kesiminin ekonomisinden çok daha büyük. Bizim bundan korkacağımız, çekineceğimiz bir durum söz konusu değil” dedi.

“MÜZAKERE SÜRECİ, SİYASİ KONULARLA YAVAŞLATILIYOR”

Financial Times gazetesine de röportaj veren Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin AB üyelik sürecini yavaşlatan bazı siyasi konuların, sürece dahil edildiğini belirterek, “Bundan memnun değiliz” ifadesini kullandı. Müzakerelerin siyasi birtakım konuların dâhil edilerek yavaşlatıldığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin bu durumdan memnun olmadığının da altını çizdi. Cumhurbaşkanı Gül, bazı ülkelerin Kıbrıslı Rumların arkasına gizlenerek Türkiye'nin üyeliğini geciktirdiklerini aktardı.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı