KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

"İngiltere'den Daha Fazla Yatırımcıyı Türkiye'de Görmek İsteriz"

09.11.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
"İngiltere'den Daha Fazla Yatırımcıyı Türkiye'de Görmek İsteriz"


Londra'da, “Gelişmekte Olan Pazarların Rolü ve Küresel Ekonomik İyileşmede Türkiye” konulu bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Gül, İngiltere'nin Türkiye için üçüncü büyük ihraç pazarı olduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Londra'da “Gelişmekte Olan Pazarların Rolü ve Küresel Ekonomik İyileşmede Türkiye” konulu bir konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanı Gül, iş dünyası ve ekonominin merkezi olan “City”de yaptığı konuşmada, küresel ekonomik krizin etkilerinin dünyanın birçok yerinde hâlâ hissedildiğini belirterek, dünyada bir tarafta bütçe açıkları bulunan gelişmiş pazar ekonomilerinin yer aldığını, diğer tarafta ise yükselen ekonomilerin bulunduğunu kaydederek, “Tüm bunlar bize, uluslararası ekonomik sistemin kararsız bir dengede olduğunu gösteriyor” dedi.

“G-20’NİN ÜSTLENDİĞİ ROLE DEVAM ETMESİ GEREK”

Gelecekte ekonomide benzer şokları önlemek için küresel ekonomik krizden ders çıkarılması gerektiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, “G-20'nin doğru politikalar ortaya koymak için üstlendiği role devam etmesi gerektiğine inanıyorum” şeklinde konuştu.

“İNGİLTERE TÜRKİYE İÇİN ÜÇÜNCÜ BÜYÜK İHRAÇ PAZARI”

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ile İngiltere arasındaki güçlü bağlar bulunduğunu belirterek, iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari bağların önemine dikkati çekti. İngiltere'deki üniversitelerde 3 bin Türk öğrencisinin okuduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, Türk toplumunun sayısının yaklaşık 400 bin olduğunu ve İngiltere'nin Türkiye için üçüncü büyük ihraç pazarı olduğunu kaydetti.

HEDEF: TİCARET HACMİNİ GELECEK 5 YILDA İKİYE KATLAMAK

Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke arasındaki toplam ticaret hacminin yıllık, 5,7 milyar sterline ulaştığını ve 2010'un ilk yarısında ticaret hacminin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 42 arttığını ifade ederek, “İngiltere Başbakanı David Cameron'ın da Türkiye ziyaretinde söylediği gibi, hedefimiz ticaret hacmini gelecek 5 yılda ikiye katlamak olmalı. Bence bu hedefe ulaşılabilir” dedi. Türkiye'ye 2 binden fazla İngiliz şirketinin 2,5 milyar sterlin yatırım yaptığını kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, yüzlerce İngiliz vatandaşının da Türkiye'den emlak sahibi olduğunu aktardı.

Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasında Türkiye'nin küresel ekonomik kriz karşısında uyguladığı doğru ekonomi politikalarıyla gösterdiği direnç ve başarıya değindi.

Türkiye'nin dünyanın en büyük 16'ncı ve Avrupa'nın en büyük 6'ncı ekonomisine sahip olduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, Türk ekonomisinin 2010'un ilk yarısında yüzde 11 büyüyerek, OECD ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ekonomiye sahip olduğunu söyledi.

TÜRKİYE'DEKİ YABANCI ŞİRKETLERİN SAYISI

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin ulaşım, enerji ve telekomünikasyon merkezi haline geldiğini, aynı zamanda Avrupa için de enerji koridoru ve terminali olduğunu kaydetti. Türkiye'nin sunduğu yatırım fırsatlarına da dikkati çeken Cumhurbaşkanı Gül, 10 yıl önce Türkiye'deki yabancı şirketlerin sayısı yaklaşık 5 bin iken, bu sayının 2009 yılında 23 bin 500'e ulaştığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasının sonunda “İngiltere'den daha fazla yatırımcının gelmesini görmek isteriz. Aynı şekilde, özel sektörümüzü İngiltere'de daha fazla yatırım yapması için teşvik ediyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasının ardından katılımcıların çeşitli konulara ilişkin sorularını cevapladı.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı