KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

"AB, Türkiye'nin Üyeliğiyle Siyasi ve Ekonomik Bakımdan Güçlü Olacaktır"

08.11.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült


Chatham House’da, “21. Yüzyılın İlk Çeyreğinde Uluslararası Sistem, Avrupa ve Türkiye” konulu bir konferans veren Cumhurbaşkanı Gül, “Türkiye’yi üye olarak almak, AB’nin stratejik zorunluluğudur” dedi. 
 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İngiltere’nin başkenti Londra’da bulunan düşünce kuruluşu Kraliyet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Chatham House’da, “21. Yüzyılın İlk Çeyreğinde Uluslararası Sistem, Avrupa ve Türkiye” konulu bir konferans verdi. 

 

  

Cumhurbaşkanı Gül konuşmasında, uluslararası toplumun karşı karşıya kaldığı günümüz zorluklarının arkasındaki gerçeklerin karmaşık olduğunu söyledi. Osmanlı ve İngiliz imparatorluklarının olduğu dönemdeki uluslararası düzenle şu anki düzenin çok farklı olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, Soğuk Savaşın bitmesinin, yeni bir uluslararası stratejik ortamı doğurduğunu ifade etti.  

ULUSLARARASI SİSTEMİN ÜÇ DENGESİ

Cumhurbaşkanı Gül, günümüzde terörle mücadele, iklim değişikliği gibi zorluklarla karşı karşıya olunduğuna işaret ederek, mevcut uluslararası sistemin üç dengesinin bulunduğunu belirtti ve bunları; siyasi, ekonomik ve sosyal alanlar olarak sıraladı. Günümüzde uluslararası sistemin tek kutuplu, çok kutuplu ya da kutupsuz olarak tarif edilemeyeceğini kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, küresel ekonomik krizin, uluslararası ekonomi yönetiminin zayıflığını ortaya çıkardığını ifade etti.  

“TÜRKİYE, ULUSLARARASI BİR DÜZEN İÇİN OLUMLU KATKI SAĞLIYOR”

21. yüzyılın ilk çeyreğindeki düzende, ABD’nin yanında AB, Rusya, Çin, Hindistan ve Brezilya’nın da yer aldığını belirten Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin artan öneminin farkında olunduğunu belirtti. Türkiye’nin uluslararası bir düzen için olumlu katkı sağladığına dikkati çeken Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin NATO üyesi olduğunu ve AB ile müzakereler yürüttüğünü vurgulayarak, AB’nin genişlemesine ilişkin tartışmaların birliğin ilerlemesine olumlu katkı sağlamadığını söyledi.  

“TÜRKİYE’Yİ ÜYE OLARAK ALMAK AB’NİN STRATEJİK ZORUNLULUĞUDUR”

“Türkiye’nin üyeliğiyle AB güçsüz değil, siyasi ve ekonomik olarak güçlü olacaktır" diyen Cumhurbaşkanı Gül, bazı AB liderlerinin Birliğin geleceğiyle ilgili ileri görüşlü olmadıklarını da belirterek, “Uluslararası güç dengesinin Doğu ve Asya’ya kaydığını dikkate alırsak Türkiye’yi üye olarak almak AB’nin stratejik zorunluluğudur” dedi. 

 

CHATHAM HOUSE

 

Kraliyet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü olarak da bilinen “Chatham House” Londra’da yerleşik dünyanın önde gelen düşünce kuruluşlarındandır. 1919 yılında Paris Barış Konferansı’na katılan İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri delegeleri olabilecek savaşları önlemek amacıyla uluslararası ilişkiler konusunda çalışmalar yapmak üzere bir İngiliz-Amerikan Enstitüsü kurulmasını gündeme getirmişlerdir. Böylelikle 1920 yılının Temmuz ayında Londra’da Britanya Uluslararası İlişkiler Enstitüsü kurulmuş ve 1926 yılında Kraliyet Tüzüğü kabul edilmiştir.

 

“Chatham House” bağımsız bir düşünce kuruluşudur ve üyelik temelinde faaliyet göstermektedir. Uluslararası ilişkileri ilgilendiren herhangi bir konuda kurumsal görüş bildiremeyeceği tüzüğüyle hükme bağlanmıştır. Hükümetten maddi destek almamakla birlikte, bazı projelerle ilgili kurumsal üyelerden ve hükümet kuruluşlarından katkı kabul edebilmektedir.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı