KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül'ün İngiltere Temasları

08.11.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Londra’daki temasları çerçevesinde, İngiltere Başbakanı David Cameron ile görüştü.

Downing Street 10 numarada bulunan İngiltere Başbakanlık Ofisi'nde gerçekleşen görüşme öncesinde İngiltere Başbakanı Cameron, Cumhurbaşkanı Gül’ü kapıda karşıladı.

Görüşmede her iki ülkenin ortak çıkarlarının çok fazla olduğu ve mükemmel ikili ilişkiler üzerinde duruldu. Görüşmede, Cumhurbaşkanı Gül’ü Chatham House ödülü sebebiyle tebrik eden Başbakan Cameron, Türkiye’nin bölgesi için mükemmel bir örnek ve ilham kaynağı olduğunu belirtti. Başbakan Cameron ayrıca, Cumhurbaşkanı Gül’ün ekonomi çevreleriyle yapacağı girişimleri ve iki ülke arasındaki açık diyalogu önemsediğini de sözlerine ekledi.

Cumhurbaşkanı Gül de görüşmede, David Cameron’ı, Başbakan olması sebebiyle tebrik etti. İngiltere’nin stratejik bakış açısı sebebiyle Başbakan Cameron’un tebrik eden Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin, AB konusunda suni engeller istemediğini belirtti.

 

 

CUMHURBAŞKANI GÜL'ÜN DİĞER KABULLERİ

Cumhurbaşkanı Gül, İngiltere ziyaretinin son gününde ise Başbakan Yardımcısı Nick Clegg ve Dışişleri Bakanı William Hague’ı kaldığı otelde kabul etti.

Kabulde, Cumhurbaşkanı Gül’e Chatham House Ödülü için tebriklerini sunan Nick Clegg, Türkiye’nin en güçlü dostu ve destekçisi olduklarını ifade etti. Türk demokrasisi açısından 12 Eylül referandumunda çıkan başarılı sonuçtan memnuniyet duyduklarını söyleyen Clegg, Türkiye’nin modern bir Müslüman ülke olarak bölgesinde ve ötesinde çok önemli rol oynadığına inandığını belirtti.

 

 

Cumhurbaşkanı Gül de kabulde, yeni Hükümeti ve Clegg’in yeni görevini tebrik etti. Aldıkları cesur ekonomik tedbirleri yerinde gördüğünü belirten Cumhurbaşkanı Gül, 2001 krizi sonrası Türkiye’de alınan önlemlerin olumlu sonuçlarına işaret etti. Cumhurbaşkanı Gül ayrıca, İngiltere ve Türkiye’nin stratejik bakış açısına sahip ülkeler olduğunu vurguladı.

Başbakan Yardımcısı Clegg’in, AB’nin Orta Doğu’daki rolünü nasıl değerlendirdiğini sorması üzerine Cumhurbaşkanı Gül, AB’nin gücü olduğunu ama bu gücün yeterince görünmediğini, burada da stratejik bakış açısının önem arz ettiğini ifade etti. Cumhurbaşkanı Gül, AB’nin özellikle yumuşak gücünün çok etkin olabileceğini, siyasi kararlılıkla hareket edecek bir AB’nin başarılı sonuçlara ulaşabileceğini ve bölgede fark yaratabileceğini kaydetti.

William Hague ise kabulde, savunma bütçesini azalttıklarını ama dünyanın dördüncü büyük askerî yeteneğe sahip ülkesi olduklarını belirterek, “Güçlü bir NATO müttefiki olmaya devam edeceğiz” dedi. Dışişleri Bakanı Hague, İngiltere’nin, Türkiye’nin AB üyeliğinin en güçlü destekçisi olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Gül de kabulde, İngiltere’nin meseleye stratejik baktığını hep söylediğini, doğru yaklaşımın da bu olduğunu ifade etti. “Oysa teknik olması gereken süreçte önümüze suni engeller ve siyasi problemler çıkarılıyor” diyen Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin, Kıbrıs sorununu çözme kararlılığına sahip olduğunu da sözlerine ekledi. Cumhurbaşkanı Gül ayrıca, “Sorun çözüldüğünde, Doğu Akdeniz’de, AB içinde yeni bir iş birliği sütunu oluşacak” dedi.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı