The Sunday Telegraph

22.11.2011
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
The Sunday Telegraph

The Sunday Telegraph gazetesine demeç veren Cumhurbaşkanı Gül, Suriye’de yaşanan karışıklıkla ilgili, “Akdeniz'in kıyılarında otoriter rejimlere, şeffaflığı ve sorumluluğu olmayan tek partili sistemlere yer olmadığına inanıyorum” dedi.

The İngiliz Sunday Telegraph gazetesi, Cumhurbaşkanı Gül'le yaptığı röportaja yer verdi. Harriet Alexander imzalı haberde, Türkiye'nin komşularında yaşanan karışıklıklara dikkati çekilerek, “Cumhurbaşkanı Gül'ün ülkesinin etrafında yaşanan karışıklıklara rağmen, bu anın Türkiye'nin anı olduğuna inandığı” kaydedildi.

Haberde Cumhurbaşkanı Gül’ün, “Asya ve Avrupa'nın ortasındayız, köprü gibiyiz. Bazılarımız Asya'da, bazılarımız Avrupa'da. Her iki tarafın da tam merkezindeyiz” dediği bildirildi.

“TÜRKİYE, AVRUPA'NIN DOĞAL PARÇASI”

The Sunday Telegraph, Cumhurbaşkanı Gül'ün Türkiye'nin AB süreciyle ilgili şu sözlerini aktardı: “Türkiye, Avrupa'nın doğal parçası. Avrupa Konseyi'nin ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin üyesi, NATO'nun en eski üyelerinden biri ve aynı zamanda Avrupa kültür ve sanatının bir parçası olarak, bu Türkiye'nin içine doğru ilerlediği doğal bir yoldur.”

TÜRKİYE’NİN AB ÜYELİĞİ İLE İLGİLİ “YAPAY ENDİŞELER”

Röportajda Cumhurbaşkanı Gül'ün Türkiye'nin AB üyeliğini desteklemeyen Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'i eleştirdiği kaydedilerek, Cumhurbaşkanı Gül'ün Türkiye'nin üyeliğiyle ilgili gündeme getirilen endişelerin "yapay endişeler" olduğunu söylediği bildirildi.

DAR BAKIŞ AÇISI

Cumhurbaşkanı Gül, "Dar bir bakış açısıyla düşünenler, stratejik perspektifi olmayanlar, Türkiye'nin üyeliğini bir yük olarak görüyorlar. Ancak bundan 30 yıl, 60 yıl sonrasını düşünenler, ekonomide değişen trendleri düşünenler, Türkiye'nin Avrupa'nın gücüne daha fazla güç katabileceğini anlıyorlar" diye konuştu.

“MÜZAKERELERE STRATEJİK VİZYONLA YAKLAŞIYORUZ, ÇOK KARARLIYIZ”

Geçmişte, Türkiye NATO'nun eski ve güçlü bir üyesi olması nedeniyle sadece güvenlik açısından değerlendirildiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, "Ama şimdi Türkiye'nin potansiyeli değerlendiriliyor; Türkiye'nin pozisyonu, sahip olduğu değerler, enerji konusundaki muhtemel katkıları, nüfusu, Avrupa'ya katabileceği dinamizm değerlendiriliyor" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül'ün, AB'deki mevcut ekonomik problemlerin geçici olduğuna inandığını kaydeden gazete, Cumhurbaşkanı Gül'ün, "Karışıklığı görüyoruz, ama bunun AB içindeki geçici bir durum olduğuna inanıyoruz ve müzakerelere stratejik bir vizyonla yaklaşıyoruz, çok kararlıyız" sözlerini aktardı.

“KATALİZÖR GİBİ DAVRANIYORUZ”

İran konusunda ise Cumhurbaşkanı Gül'ün, İran'ın potansiyeli, tarihi ve kültürüyle bölgede bulunan çok önemli bir ülke olduğunu söylediğini bildiren Sunday Telegraph, Cumhurbaşkanı Gül'ün şu sözlerine yer verdi: "İran'daki durum, bir şekilde başka bir Soğuk Savaş dönemine giriyor. Bununla ilgili, İran ve Batı dünyası arasındaki güven eksikliğini ortadan kaldırmaya çalışıyoruz, güven oluşmasını sağlamaya çalışıyoruz, katalizör gibi hareket ediyoruz."

"DİPLOMATİK PLATFORM SAĞLIYORUZ"

Gazete, Suriye konusunda ise Cumhurbaşkanı Gül'ün, "Akdeniz'in kıyılarında otoriter rejimlere, şeffaflığı ve sorumluluğu olmayan tek partili sistemlere yer olmadığına inanıyorum" dediğini bildirdi. "Türkiye'nin Suriye ile ilgili silahlı isyancıları desteklediğine ve sınırda saldırı olabileceğine" ilişkin haberleri hatırlatan gazete, Cumhurbaşkanı Gül'ün bu konuyu yalanladığını yazdı. Cumhurbaşkanı Gül, “İnsanların meşru taleplerinin tarafımızca desteklendiğini, güçlü ve açık bir şekilde ifade ediyoruz. Özgür bir ortamda toplantı yapma imkanı ve diplomatik bir platform sağlıyoruz" dedi.

“TÜRKİYE, ORTA DOĞU'DAKİ ÜLKELER İÇİN İLHAM MERKEZİ”

Cumhurbaşkanı Gül'ün ayrıca, "Türkiye, Orta Doğu'daki ülkeler için ilham merkezi. Müslüman bir ülke olarak Türkiye'deki gelişmeleri, Orta Doğu'daki ülkeler yakından takip ediyor" dediği kaydedildi.

 

Yazdır Paylaş Yukarı