ANSA

30.01.2011
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
ANSA

 

ANSA: “TÜRKİYE CUMHURBAŞKANI ABDULLAH GÜL İLE MÜLAKAT: AB, TAAHHÜTLERİ UNUTMAMALIDIR ”

    Ankara'ya 2005'de verilen taahhütlerin asla unutulmaması için Avrupa ülkelerine güçlü bir çağrı. Bu çağrıyı yönelten, Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül oldu; ayrıca ülkesinin AB'ye katılımını frenleyen siyasi nitelikteki “yapay engellerin” ortadan kaldırılması yönünde davette bulundu; örneğin Kıbrıs sorunu gibi.

   Gül, Türkiye'nin güçlü destekçisi olduğu bir Avrupa Kurumu olan Avrupa Konseyi Genel Toplantısı'na katılımı sonrasında, ANSA'nın sorularına cevap verdi ve Türkiye'nin AB'ye katılım sürecinin bu kadar yavaş olmasının nedenlerini analiz etti. Bunu yaparken, Tunus başta olmak üzere Kuzey Afrika'dan Orta Doğu'ya gergin bir dönem yaşamakta olan ülkelerin geleceğine de bakışını çevirdi.

    Cumhurbaşkanı Gül şunları dile getirdi: “Teknik bir bakış açısıyla bakıldığında, katılım süreci güzel ilerlemektedir ancak süreçte yer almaması gereken siyasi görüşlerin ilave olması, müzakereleri yavaşlatma etkisi göstermektedir” ve söz konusu bu görüşleri “yapay engeller” olarak tanımladı. Cumhurbaşkanı Gül, yanlış anlaşılmak istemediğini vurguladı: “Elbette ki, AB'ye katılmak isteyen her ülkenin riayet etmesi gereken Kopenhag Kriterlerini kastetmiyorum; bilakis, örneğin Kıbrıs meselesini düşünüyorum.” Her halükarda Gül, katılımı bir “stratejik hedef” olarak gören Türkiye'nin katılım için çalışmaya devam edeceğini belirtti: “2005'te oybirliğiyle alınan kararları asla unutmayacağız ve unutturmayacağız” şeklinde güvence veren Cumhurbaşkanı Gül, ülkenin AB'yle ilişkisine o dönem varılan anlaşmaların temelinde bakmayı sürdüreceğini vurguladı.

    Gül, ülkesinin Müslüman çoğunluğa sahip oluşunun, katılım süreci konusunda bir ağırlığının olabileceği kanaatinde değil: “Bu ihtimali düşünmek istemiyorum. Bunun bir gerekçe ya da bir endişe olabileceğini düşünmek istemiyorum çünkü aksi takdirde bu, AB açısından devasa bir itibar kaybı anlamına gelir ve AB'den bahsettiğimiz zaman hakkında konuştuğumuz bütün her şeyin fiilen bir yalan olduğunu gösterir.” Türklerin AB nezdinde inip çıkan hisleri de büyük endişe uyandırmıyor. Gül'e göre Türk kamuoyunda görülen değişiklikler esas itibariyle, “Bazı Avrupalı liderlerin kimi zaman Türkiye hakkında yaptıkları olumsuz beyanatlardan” kaynaklanıyor: Ancak buna rağmen Cumhurbaşkanı Gül, Türk halkının yüzde 50'sinden fazlasının Türkiye'nin AB'ye girişine halen taraftar olduğuna dair de teminat veriyor.

    Türkiye Cumhurbaşkanı Gül, Avrupa'nın sınırlarının ötesine baktığında, Tunus gibi ülkelerde siyasi arenaya aşırılık yanlılarının çıkması ihtimali konusunda pek çok gözlemcinin dile getirdiği korkuyu kesinlikle paylaşmadığını ifade ediyor: “Bunun Tunus gerçeğiyle bağdaşabilir nitelikte olduğunu kesinlikle düşünmüyorum. Bu ülkeyi ve halkını tanıyan, son derece olgun, dünyaya son derece açık bir toplum olduklarını bilen birisi olarak, Tunus vatandaşlarının daha fazla demokrasi ve daha fazla özgürlük talebi olduğu kanısındayım.” Son olarak Cumhurbaşkanı Gül, Orta Doğu alanında ve sınır komşusu ülkelerle oynadığı role ilişkin Türkiye’ye, “bir istikrar jeneratörü olarak bakmaya” davet ediyor.

Yazdır Paylaş Yukarı