Bloomberg TV

09.11.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Bloomberg TV – Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile röportaj 

Bloomberg TV. Ülkeler nezdinde Türkiye’nin karşılaştığı zorluklar ve  fırsatlar tabii ki daha iyi kiminle görüşülebilir Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül? Bize katıldığınız için çok teşekkür ederiz. Size ekonomik gidişatınız hakkında da soru sormak istiyorum çünkü en çok merak edilenlerden biri, aşırı ısınmaya maruz kalmadan bu kadar şaşırtıcı rakamları nasıl devam ettirebiliyorsunuz? Bu sene içerisinde gördüğümüz trendi devam ettirmek için hükümet tarafından her şeyin yapıldığından emin misiniz?

Sayın Cumhurbaşkanı : Evet, doğru politikaları uyguladık. Kanıt açıktır; küresel ekonomik kriz esnasında, Türk ekonomisi diğerleri gibi sarsılmadı. Ve Türk bankacılık sistemi kendinin güçlü olduğunu kanıtladı. Bankacılık Sistemine tek bir kuruş koymadık, kurtarma politikası uygulanmadı. Bunlar sistemin çok iyi işlediğine dair net ve sağlam bir göstergedir.

Bloomberg TV:  Fakat Sayın Cumhurbaşkanı; bu hafta sonu gibi G20’yi göreceğiz ve sizin ülkeniz dahil düşük doların ülkelerin çoğunu etkileyeceğine dair küresel dengeler hakkında çok fazla konuşuyoruz.

Sayın Cumhurbaşkanı : Zaman zaman bu doğru olabilir ancak bizde serbest piyasa sistemi mevcuttur ve buna piyasa karar verecek; tabii ki Merkez Bankası çok yakından izliyor ve herhangi bir ihtiyaç olduğunda önlemlerini alacaklar. Ancak sistem işliyor; sisteme güveniyoruz ve yapay müdahale yapmazsanız, sistemin iyi işlediği ispat edildi.

Bloomberg TV:  Öyleyse Merkez Bankası'nın hâlihazırda müdahale etmeden veya bir şey yapmadan sadece izlediğini söylüyorsunuz fakat bazı sektörlere ilişkin kriz Bloomberg’te çok konuştuğumuz bir şey, konu hakkında endişeleriniz var mı? Bunun ülkenizde olabileceğinden endişelimi siniz?

Sayın Cumhurbaşkanı : Merkez bankamıza güveniyorum; bağımsız kurumlardır, her şeyi dikkate izliyorlar ve bunun farkındalar ve eminim ki ihtiyaç olursa, bu eylemi gerçekleştireceklerdir.

Bloomberg TV:  Sayın Cumhurbaşkanı; konuşmanız sözkonusu iken, yani, bugün geç bir vakitte Avrupa Birliğinin raporu yayınlanacak; 15 yıl içerisinde Avrupa Birliğine giremez iseniz ne kadar aksaklık yaşanır, aslında bir hayli iyi gidiyorsunuz, AB’ye girmeye çalışmak yerine neden Ortadoğu’ya odaklanmıyorsunuz? Bu bloğa dair o kadar çok endişe var ki!

Sayın Cumhurbaşkanı : Dediğiniz gibi, Türkiye iyi gidiyor ve müzakere sürecini başarılı bir şekilde tamamlamakta kararlıyız ancak önümüzde suni engeller, suni sorunların olduğu kesindir. Nihayetinde, bu iş AB tarafına kalmıştır ve bundan dolayı Türkiye’nin AB için bir kazanç olup olmadığı hakkında düşünmeleri gerekiyor. Ve ayrıca, Türkiye’ye verdikleri sözleri yerine getirip getirmeyecekleri hakkında da üşünmeleri gerek.

Bloomberg TV:  Sayın Cumhurbaşkanı; AB bunun bir kazanç olup olmadığına bakmak zorundadır ancak siz Avrupa Birliğine bakmak zorunda değilsiniz çünkü bundan seneler hatta onlarca sene sonra son birkaç senedir başarısızlıklarını gördüğümüz bir sisteme yani Avro Bölgesine katılırsanız, temelde kitlenirsiniz. Bundan endişe duyuyor musunuz?

Sayın Cumhurbaşkanı : Endişeli değiliz. Demek istediğim, 15 senedir Avrupa Gümrük Birliğinin tam üyesi olduğumuzun unutulmaması gerektiğini söylüyorum. Tam üye olmadan Gümrük Birliğine katılan tek ülkeyiz. Bazı tam üye ülkeler yakın zamanda Gümrük Birliği üyesi oldular ve çok iyi oldu Şirketlerimiz; Alman, Fransız ve İtalyan şirketleriyle rekabette çok rahatlar.

Bloomberg TV:  Şimdi de Türkiye Anayasayı değiştirmeyi öngörüyor; hangi değişiklikleri istersiniz?

Sayın Cumhurbaşkanı : Mevcut Anayasaya 80’li yıllara aittir ve bu senelerin şartlarını taşıyor. Şimdiyse, müzakere sürecinde bir ülkeyiz; Türkiye, demokratik olarak bölgeye ilham veren bir ülkedir ve bundan ötürü AB kriterlerine daha paralel olan daha iyi bir Anayasa istiyoruz.

Bloomberg TV:  Yani, icranın güçlendirilmesi mi, örneğin ABD stili Anayasası gibi?

Sayın Cumhurbaşkanı : Demek istediğim, tüm ayrıntılara sahip bir Anayasa türü; belki ayrıntılardan ziyade ana konuları içermesine ihtiyacımız var ve tabii ki daha fazla hürriyet, bireyler için daha fazla hak, özel sektöre daha fazla hak.

Bloomberg TV:  Sayın Cumhurbaşkanı, şayet İsrail ve ABD nükleer tesisleri vurmaya karar verirse, bu konundaki tutumunuz ne olacak?

Sayın Cumhurbaşkanı : Gayet açıktır ki, biz bölgede tüm kitle imha silahlarına karşıyız. Ve bu sorunu barışçıl bir yoldan çözmek istiyoruz. Ve Türkiye bu sorunun çözümüne katkıda bulunma kapasitesine sahiptir, ki bizde bunu yapmaktayız.

Bloomberg TV:  Yani, Türkiye’nin bir cevabı olacaktır, örneğin İran’ın nükleer bir silahı geliştirdiğini öğrenirsek?

Sayın Cumhurbaşkanı : Nükleer güce sahip hiçbir komşu ülke görmek istemiyoruz. Tabii ki İran’ı bunu yaptığına dair itham edemem ancak uluslararası topluluğu ikna etmek için daha şeffaf olmalılar.

Bloomberg TV:  Buluşmalar ve görüşmeler, gözünüzde gitgide daha acil olan bir şey mi?

Sayın Cumhurbaşkanı : Önemlidir tabii; P 5+1 ile İran arasında yakında gerçekleşecek olan çok önemli bir toplantı var ve sanırım bu Türkiye’de olacak.

Bloomberg TV:  Sayın Cumhurbaşkanı Gül; bu seneye dair en büyük endişeniz nedir* Ekonomi hakkında konuştuk, AB ile olan konular hakkında konuştuk. Sizi geceleyin uyutmayan herhangi bir şey var mı?

Sayın Cumhurbaşkanı : Tabii ki ekonomi en önemlisi. Güçlü bir ekonomiye sahip değilseniz, iyi bir geleceğiniz yoksa, o zaman diğer konularda da başarılı olamazsınız. Bundan ötürü, krizin etkisi sizi başarısız kılarsa, dikkatli olmalısınız.

Bloomberg TV:  Yani, sizin şu anki bir numaranız, büyüme ve yatırımlar gördüğümüz  ülkenizde işsizliği azaltmaya çalışmak?

Sayın Cumhurbaşkanı : Evet, evet, tabii kesinlikle; iş arayan insanlar olduğu zaman, onların taleplerini karşılamalısınız. Bu birdir. Ancak kendimize güveniyoruz. Bu devam ediyor ve emin ki gelecek yıl aynı trendi devam ettireceğimize eminim ve bundan ötürü de gelecek parlaktır.

Bloomberg TV:  Sayın Cumhurbaşkanı Gül; çok iyimsersiniz, Türkiye Cumhurbaşkanı, bize katıldığınız için size çok teşekkür ederiz.

Sayın Cumhurbaşkanı : Teşekkür ederim.

Yazdır Paylaş Yukarı