Financial Times

08.11.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

"GÜL: TÜRKİYE AB KONUSUNDA HÂLÂ KARARLI"

(Tony Barber ve Roula Khalaf )

     Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Avrupa Birliği ile yürütülen müzakerelerin büyük kısmının donmuş olmasına karşın Ankara'nın üyelik için gereken tüm koşulları yerine getireceğini ve ülkesinin AB'ye katılma konusundaki kararlılığını vurguladı.

     Gül pazartesi günü Financial Times gazetesine verdiği demeçte şöyle konuştu: "Müzakerelerin birtakım siyasi konular dahil edilerek yavaşlatıldığını görüyoruz. Bu durumdan memnun değiliz." 

Aday ülkelerin AB üyeliği için tamamlaması gereken 35 müzakere başlığına atıfta bulunan Gül: "Bu durum müzakereleri tamamlama kararlığımızı değiştirmeyecek. Biz başlıkların gerektirdiği herşeyi yapmaya devam edeceğiz. Ve başlıkların açılması ve kapanması sadece sembolik olacak." dedi.

     Cumhurbaşkanı söz konusu açıklamaları Avrupa Birliğinin -son anayasal reformların memnuniyetle karşılanıp öte yandan azınlık hakları ve basın özgürlüğü konusunda daha fazla çaba gösterilmesi çağrısında bulunulması beklenen- Türkiye hakkındaki yıllık ilerleme raporunu yayımlamasından bir gün önce yaptı.

     Türkiye AB katılım müzakerelerine 2005 yılında başladı ancak bugüne kadar sadece 13 başlık açıldı ve bunlardan sadece bilim başlığı kapandı. Diğer başlıkların pek çoğu ya AB üyelerinin tamamı tarafından ya da Fransa tarafından bloke edildi.

     Gül, Fransa'yı doğrudan eleştirmedi ancak isim vermeden Türkiye'nin üyeliğini geciktirmek yönündeki gerçek amaçlarına ulaşmak için Kıbrıslı Rumların arkasına sığınan "dar görüşlü" AB ülkelerinden şikayet etti.

     Cumhurbaşkanı ayrıca uluslararası düzenin doğuya doğru kaydığını söyledi ve Türkiye'nin geçirdiği ekonomik dönüşümün ülkeyi BRIC ülkelerinin seviyesine taşımasını umduğunu belirtti: "Birgün 'BRIC artı T'den bahsetmeye başlamamız hiç de şaşırtıcı olmaz."

         Gül, Ankara'nın AB üyeliği için heyecanının azalmadığını, tam üyeliği halen bir stratejik hedef olarak gördüğünü ve Avrupa'nın benimsediği değerlerin bir parçası olmak istediğini belirtti.

         Türkiye'nin, İran'ın Batı ile olan nükler silah sorununu çözmek için de çaba sarf ettiğine değinen Gül, ABD'nin İran ile "samimi bir diyalog" içinde, İran'ın ise Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu ile olan ilişkilerinde daha şeffaf olması gerektiğinin önemini vurguladı.

"İran'ın bunu bir tehdit unsuru olarak algılamasını da dikkate alıyoruz. Nükleer silah onların çıkarına değildir. Bu bir yük yaratacaktır" dedi.

Yazdır Paylaş Yukarı