İtalyan SKY Tv

18.11.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

SKY TV: Sayın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 2005 yılında Cumhurbaşkanımız Azeglio Ciampi buraya gelerek Türkiye'nin Avrupa'ya girişinin en büyük destekçisi olduğumuzun altını çizdi. Bundan dört sene sonra Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano burada aynı sebepten bulunmaktadır. Türkiye, Avrupa'da stratejik rol oynayacak tek ülke olmasına rağmen, çözümlenmemiş birtakım problemler hâlâ bulunmaktadır. Sayın Cumhurbaşkanı, Türkiye Avrupa'ya dört sene önce mi daha yakındı, yoksa şimdi mi daha yakın?
SAYIN CUMHURBAŞKANI: Bildiğiniz gibi Türkiye 2005 yılında Avrupa Birliği'ne tam üyelik müzakerelerine başladı. Bu süreç bugün halen devam etmektedir. Halihazırdaki Avrupa Birliği üye ülkelerin tarihine baktığımız zaman küçük ülkelere nazaran büyük ülkeler için üyelik, daima daha karışık ve zor olmuştur. Bu hep böyle olmuştur. Bu nedenle, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne giriş süreci daha uzun olacaktır. Ancak hiç kimse, özellikle gereklilikleri yerine getirmek için böyle bir çaba sarf ederken, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girişine engel olamaz. Şu anda Birlik ülkeleri arasında anlaşmazlıklar bulunmaktadır, bence bunlar geçici karşıtlıktadır. Geçtiğimiz hafta Berlin Duvarı'nın yıkılışının 20. yıldönümünü kutladık. Kimsenin yeni duvarlar örmeye izin vermemesi gerekir.
SKY TV: Geçen Pazar Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını kazanmasının 26. yıldönümüydü. Türkiye'nin önündeki kalan son duvarın Kıbrıs sorunu olduğunu düşünmüyor musunuz?
SAYIN CUMHURBAŞKANI: Aslında 2003 senesine kadar Kıbrıs'ta gerçek bir duvar vardı. 25 senelik fiziksel ayrılıktan sonra o duvarı yıktık biz. Hiç kimse bir taraftan öbür tarafa geçemiyordu. 2003 senesinde Kıbrıs Türkleri bir araya gelerek o duvarın yıkılmasını ve evlerini açmak istediler. Güney Kıbrıs halkını kendi topraklarına davet ettiler. Diğer taraftan Kıbrıslı Rumlar ülkelerine yarım kilo peynir dahi sokamıyorlardı. Zira Rum Hükümeti var olan ambargoyu sürdürmekte ısrar etti. Bu şekilde duvar Kıbrıslı Rumların kafasında kalmaya devam etti ve Türkler bu konuda bir şey yapamaz. Eğer Berlin Duvarı Kıbrıs'ta durmaya devam ediyorsa bu, Türklerin suçu değil. Bu utanç duvarına karşı 2004 yılında her türlü bölünmeyi aşmayı hedefleyen bir referandum yapılmıştır. Türkler bu konuya olumlu oy verirken, Rumlar olumsuz cevap vermiştir.
SKY TV: 2010 yılında Ermenistan sınırının açılmasının mümkün olacağını düşünüyor musunuz?
SAYIN CUMHURBAŞKANI: Şunu diyebilirim ki, ben kişisel olarak oldukça cesaretli bir adım atarak geçen sene Ermenistan'a gittim ve bana hak verdiler. Cumhurbaşkanı Sarkisyan bu sene Türkiye'ye geldi. Bir normalleşme süreci devam etmektedir. Çok yakında tamamen huzurlu ve mutlu ilişkiler içerisinde olabilmeyi diliyorum.
SKY TV: Türkiye'nin İran uranyumunu Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu kontrolünde kendi topraklarında depolamaya hazır olduğu doğru mu?
SAYIN CUMHURBAŞKANI: İran ile iyi ilişkilerimiz olduğu doğrudur, özellikle de ticari alanda. Ancak bu, bizim, bölgemizde nükleer silahlanma konusuna duyarsız kalmamız anlamına gelmiyor. Bu hiçbir şekilde istediğimiz bir şey değildir. El Baradey, sorduğunuz konuyu bize teklif etmiştir. Konuyu geçen hafta ülkemizi ziyaretinde Cumhurbaşkanı Ahmedinejat ile görüştük. Sadece ihtimal olan bir çözümü değerlendirdik. Tabii ki bu konunun çok daha derinlemesine tartışılması gerekir. Biz her zaman barışa ve istikrara katkı sağlayamaya hazırız.
SKY TV: Bizim ENI bu ülkede önemli bir proje içerisinde yer almaktadır. NABUCCO ve Güney Akım gibi diğer boru hattı projelerinin uygulanması nasıl gitmektedir?
SAYIN CUMHURBAŞKANI: Enerji konusunda, Türkiye batıdan doğuya, kuzeyden güneye çok önemli bir terminal konumundadır. Kafkaslarda ve Orta Asya'da doğal gaz üretilmektedir. Aynı şey Irak, İran, Türkmenistan, Azerbaycan için de geçerlidir. Tüm ana bağlantılar Türkiye'den geçmektedir. Şu anda Türkiye, İtalya, Rusya birlikte çok önemli bir projeyi sürdürmektedirler. Güney Akım çok büyük ve Avrupa'nın çok büyük ölçüde yararına olacak bir plan.
Yazdır Paylaş Yukarı