Sayın Hayrünnisa Gül’ün, Çocuk Festivalinde Yaptıkları Konuşma

20.11.2012
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Değerli Misafirler,

Sevgili Çocuklar,

Kış mevsiminin soğuk yüzünü göstermeye başladığı şu günlerde, çocuk hakları konusunda toplumu bilinçlendirmek amacıyla bu yıl ilki düzenlenen Çocuk Festivalinin kapanış töreninde, sıcak aydınlık gülüşleriyle içimizi ısıtan Sevgili çocuklarımızla ve siz değerli katılımcılarla bir araya gelmekten büyük mutluluk duyuyorum.

İnsanoğlu var olduğu günden bu yana daha adil ve daha eşit bir dünyaya ulaşmak için mücadele etmektedir. Bu mücadelenin sonunda elde edilen en büyük kazanımlardan biri temel hak ve özgürlüklerdir.

İnsan hakları, hiçbir fark ve ayırım gözetilmeksizin her insanın doğuştan gelen haklarıdır. Uluslararası sözleşmeler ve ülkelerin iç hukuk düzenlemeleriyle güvence altına alınmıştır.

Ancak teoride sağlanan tüm bu iyi niyetli gelişmelere rağmen uygulamada halen pek çok sorunla karşılaşıldığı da bir gerçektir. Günümüzün modern dünyasında bile herkesin eşit fırsatlara, eşit şartlara sahip olduğunu söylemek ne yazık ki mümkün değil. Bu eşitsizlikten en çok etkilenenler de şüphesiz ki çocuklar…

Değerli Misafirler, bu konuda istatistiklerin karşımıza çıkardığı tablo gerçekten ürkütücü…

Bugün dünyada bir milyar çocuk açlıkla mücadele ediyor. Zatürree, sıtma, kızamık ve kötü beslenme gibi önlenebilir sebepler yüzünden her gün binlercesi ölüyor. Pek çok çocuk hayatı boyunca temel sağlık ve eğitim imkanlarından hiç faydalanamıyor. Şiddet, istismar, sömürü, ayrımcılık ve ihmal gibi olumsuzluklara karşı korunamıyor.

Çocuk Hakları Sözleşmesi, insanlık adına utanç verici bu tabloyu değiştirmek amacıyla uzun yıllar sürdürülen çalışmalar neticesinde ortaya çıktı. Dünyanın dört bir yanında yaşayan masum, savunmasız çocukların haklarını güvence altına alan ve bu konudaki uluslararası standartları oluşturan çok önemli bir belge…

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından yirmi üç yıl önce kabul edilen bu sözleşme, dünyada en yaygın şekilde onaylanan insan hakları anlaşmasıdır.

Ülkemizin de taraf olduğu Çocuk Hakları Sözleşmesi, 1994 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından onaylanarak iç hukuk kuralına dönüştürüldü ve bu konuda gerekli yasal düzenlemeler yapıldı.

Değerli Misafirler,

Çocuklarımızın korunması, sosyal, psikolojik, fiziksel her türlü ihtiyaçlarının karşılanması, zihinsel ve duygusal kapasitelerinin geliştirilmesi ve en nihayetinde mutlu, sağlıklı, başarılı bireyler olarak hayata hazırlanması, ülke olarak öncelikli konularımız arasında…

En büyük zenginliğimiz olan çocuklarımıza hak ettikleri aydınlık yarınları kurmak amacıyla, devletimiz bütün kurum ve kuruluşlarıyla her türlü imkanı seferber etmiştir.

Ne mutlu bize ki, son yıllarda her alanda sağlanan istikrarlı gelişmeye paralel olarak eğitim, sağlık ve sosyal hizmetlerde de kayda değer bir ilerleme görüyoruz.

Özellikle devlet koruması altındaki çocuklarımızın hayat standartlarının, bu konuda önemli bir ölçü olduğunu düşünüyorum. Bu çocuklarımızla sık sık bir araya geliyorum, gittiğim her ilde sevgi evlerini, yuvaları, okulları ziyaret etmeye çalışıyorum.

Koruma altındaki bu çocuklara sunulan imkanların sürekli iyileştirildiğine şahit olmak, onların gözündeki ışıltıyı görmek, mutlu ve huzurlu olduklarını, geleceğe ümitle baktıklarını hissetmek beni her şeyden çok mutlu ediyor.

Bu noktada, bugün bizleri böyle önemli bir gündemle bir araya getiren Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın başarılı çalışmaları göz ardı edilemez.

Toplumun dezavantajlı kesimlerinin sorunlarıyla uğraşan bu bakanlığımızda, Sayın Bakanımızın öncülüğünde kadın titizliği ve hassasiyetiyle oluşturulan sinerjinin, daha pek çok başarıya imza atacağına inanıyorum. Fatma Hanım’ın şahsında özveriyle çalışan herkese tebrik ve takdirlerimi ifade etmek istiyorum.

Buradan festivalin sahibi çocuklarımıza da seslenmek istiyorum.

Sevgili Çocuklar,

Sizler bizim en değerli varlığımız, yarınlarımızın da teminatısınız. Hepimiz sizlere en iyi imkanları sağlayabilmek için elimizden geleni yapıyoruz.

Sizler de her adımınızı bunun bilinciyle ve sorumluluğuyla atmalısınız. Büyüklerinizin hatalarını tekrarlamadan, daha iyisini yapmaya, daha güzeline ulaşmaya çalışmalısınız.

Sizler için her şeyin en iyisini istiyoruz. Bizim isteyip de size sağlayamadıklarımızı, gelecek nesillere sizler sağlayacaksınız. Bu ülkeyi çok daha ilerilere götüreceksiniz.

Yeter ki, derslerinize çok çalışın. Başarılı olmayı isteyin. Hedeflerinizi yüksek tutun. Çünkü bir anne olarak biliyorum ki istediğiniz, hedeflediğiniz her şeyi yapabilecek kapasiteniz var. Bunu iyi değerlendirin.

Çocuklar bildiğiniz gibi, çağımız rekabet çağı. Ancak siz, başkalarıyla değil, kendinizle yarışın ve her zaman elinizden gelenin en iyisini yapmaya gayret edin.

Yeteneklerinize göre mutlaka sanatın veya sporun bir dalıyla ilgilenin. Sürekli kendinizi geliştirmeye çalışın.

Bol bol okuyun. Çünkü başarının yolu kitaptan geçer. Kitaplar size sadece yeni şeyler öğretmekle kalmaz, hayal dünyanızı zenginleştirir, ufkunuzu açar.

Bütün bunların yanında da çocukluğunuzu doya doya yaşayın. Bu sizin en doğal hakkınız, bizim de size karşı görevimiz.

Değerli Misafirler,

Sözlerime son verirken Çocuk Festivali kapsamında düzenlenen etkinliklere katılan, yarışmalarda derece alan tüm çocuklarımızı canı gönülden kutluyor, başarılarının devamını diliyorum.

Başta Sevgili Fatma Şahin olmak üzere bu organizasyonun hayata geçirilmesinde emeği olan herkese bir kez daha teşekkür ediyor; hepinizi sevgiyle selamlıyorum.

Yazdır Paylaş Yukarı