Sayın Hayrünnisa Gül’ün Konuşan Kitap Şenliği’nde Yaptıkları Konuşma - İzmir

12.10.2012
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Değerli Misafirler,

Öncelikle bu güzel günde, yalnızca sonbaharın değil her mevsimin en güzelini yaşayan İzmir’de, böyle seçkin bir toplulukla bir araya gelmekten duyduğum memnuniyeti ifade etmek isterim.

İlk çağlardan itibaren kültür, ticaret ve sanayi merkezi olan İzmir, zengin tarihi ve kültürel mirasıyla, yeşille mavinin ahenkle dans ettiği eşsiz doğal güzelliğiyle, Homeros’tan Victor Hugo’ya, Thomas Tranströmer’den Yorgo Seferis’e kadar dünyaca ünlü pek çok sanatçıya ilham kaynağı olmuş müstesna bir şehir…

İzmir’in bizim ailemizde de yeri çok ayrı. Akrabalarımızın bir bölümü uzun yıllardır burada yaşıyor. Bu şehirle çok güçlü bağlarımız var. Açıkçası ben de bugün burada kendimi misafir gibi değil, ev sahibi gibi hissediyorum ve hepinize hoş geldiniz diyorum.

Değerli Misafirler,

Toplumu oluşturan bireylerin eğitim düzeyi, kültürel zenginliği, kitapla, edebiyatla, sanatla ilişkisi o ülkenin medeniyet mirasının temelidir. Bilginin en büyük güç olduğu günümüz dünyasında okuyan, üreten, sürekli kendini geliştiren nesillere her zamankinden çok daha fazla ihtiyacımız var.

Bildiğiniz gibi, ülkelerin gelişmişlik düzeyinin en önemli göstergelerinden biri, kitap okuma oranıdır ve maalesef bizim ülkemizde bu oran henüz istediğimiz seviyede değil.

Bu gerçekten hareketle, insanımızın kitapla ilişkisini güçlendirmek, özellikle de gençlerimize okuma alışkanlığı kazandırmak amacıyla, biz de, dört yıl önce Türkiye Okuyor Kampanyası’nı ve Konuşan Kitap Şenlikleri’ni başlattık.

Gençlerimizi, hayranı oldukları, örnek aldıkları yazar, sanatçı ve sporcularla kitap gündemiyle buluşturmanın, onları okumaya özendirmek adına etkili bir yöntem olduğunu düşündük. 2008 yılında İstanbul’dan çıktığımız bu yola, Şanlıurfa, Kayseri ve Ordu’da devam ettik. Bugün de İzmir’deyiz.

Ne mutlu bize ki, yola çıktığımız ilk günden itibaren çok başarılı neticeler aldık, almaya da devam ediyoruz.

Okullarda, okul öncesi eğitim kurumlarında, hatta evlerde, herkesin bir arada kitap okuduğu okuma saati uygulaması başladı mesela. Birbirleriyle yarışırcasına toplu okuma etkinlikleri düzenleyen illerimizde art arda rekorlar kırıldı.

Bir yılda yüzlerce kitap okuyan çocuklarımız olduğunu öğrenmek, anne – babalardan, evde çocuklarıyla birlikte kitap okuduklarını anlatan mektuplar almak bizi gururlandırdı.

Değerli Misafirler,

Türkiye’de son yıllarda her konuda hızlı bir gelişme yaşanıyor. Bu durum durgun suya atılmış bir taş misali hayatın her alanında kendini hissettiriyor. Buna kültür dünyamızda dahil...

Örneğin, ülkemizde 2000’li yıllarda basılan kitap sayısı on bin civarındayken, bu rakam geçtiğimiz yıl kırk binlere ulaştı. Bunun, dörtte birinin çeviri olması, ülkemizin modern dünyayı da ne kadar yakından takip ettiğinin önemli bir göstergesi…

Ayrıca sağlanan destekler neticesinde, Türkçeden yabancı dillere çevrilen eser sayısında son yıllarda çok ciddi bir artış sağlandı. 1886'dan 2002 yılına kadar dilimizden yabancı dillere çevrilen toplam eser sayısı dört yüzken, son on yılda dokuz yüzden fazla eserimiz yabancı dillere çevrildi.

Elbette ki istenilen, hedeflenen noktadan henüz uzağız ama kaydedilen tüm ilerlemeler geleceğe dair ümitlerimizi güçlendiriyor, motivasyonumuzu arttırıyor.

Değerli Misafirler,

Çağımız teknoloji çağı. Günümüzün en büyük gerçeği olan teknoloji her an karşımıza hayatımızı kolaylaştıran yeniliklerle çıkıyor. Bunları görmezden gelmek, göz ardı etmek zamanın ruhuna aykırıdır.

Bildiğiniz gibi, elektronik kitaplar şu an dünyada da ülkemizde de çok popüler. İnternet üzerinden satın aldığınız kitapları bilgisayarınıza, tabletinize ya da cep telefonlarınıza indirerek istediğiniz yerde istediğiniz zaman okuyabiliyorsunuz. Bu amaçla özel geliştirilmiş cihazlar da var.

Kitabın tadını vermese de bazı durumlarda büyük kolaylık sağlayan e-kitapların, günün büyük bir bölümünü bilgisayar başında geçiren yeni nesillere okuma alışkanlığı kazandırmak adına, başvurulması gereken bir yöntem olduğunu düşünüyorum. Ben de zaman zaman, özellikle seyahatlerde okumalarımı e-kitaplardan yapıyorum. Ama tabi ki kitabın kokusu bir başka…

Değerli Misafirler,

Bu etkinliğin gerçekleşmesinde büyük desteği olan Sayın Vali başta olmak üzere, sponsorlara, kültür, sanat, spor ve iş dünyamızın değerli temsilcilerine, emeği geçen herkese ve bugün burada bizleri yalnız bırakmayan Sevgili İzmirlilere teşekkür ediyorum.

Şenliğimizin ilk okumasını, Türk edebiyatının önde gelen yazarlarından Halid Ziya Uşaklıgil’in “İzmir Hikayeleri” adlı kitabından bir bölümle yapmak istiyorum:

Hikayenin devamını merak edenler ünlü yazarın İzmirlilere ithaf ettiği bu kitabı okuyabilirler.

Sözlerime son verirken, yolu kitaptan geçen herkesle en kısa zamanda tekrar buluşmak dileğiyle selam ve sevgilerimi sunuyorum.

Yazdır Paylaş Yukarı