11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 2020-2021 Yılı AGÜ Mezuniyet Töreni Konuşması

14.07.2021
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Değerli Vali Bey,

Değerli Belediye Başkanımız, Milletvekillerimiz,

Değerli Rektör ve Misafirler,

Çok hürmetli öğretim görevlileri, öğrenciler ve aileleri,

Hepinize sevgi ve muhabbetlerimi sunarak selamlıyorum, hepinize iyi akşamlar diliyorum.

AGÜ’nün 2021 mezuniyet töreninde sizlerle beraber olmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum.

Yıllar çok süratli bir şekilde akıp geçiyor. Geçen sene de buradaydık. Hatırlarsanız maskelere yeni yeni alışmaya başlamıştık. Maskeli bir mezuniyet töreni yapıyoruz demiş ve hatta şunu da söylemiştim: İleride mezun olanlar hatırlayacaklar: maskeyle diploma aldığımız gün vardı diye bir referans olacak demiştim. Ne yazık ki uzun sürdü maskeli dönem. Bu senede maskeli olarak tören yapıyoruz, diplomalarınızı alıyorsunuz.

Ama artık tünelin sonundaki ışığı gördüğümüz belli. Bu herhalde son maskeli tören olacak. Aşı bulundu ve insanlığın kurtuluşu bu şekilde gerçekleşiyor. Bu bize bir şeyi de gösterdi: Dünyanın nasıl küçük bir köy olduğunu. Küreselleşmenin ne olduğunu. Çin’den çıkan bir virüsün Amerika’yı, Avrupa’yı, Asya’yı, dünyanın her tarafını nasıl kırıp geçirdiğini, 6 milyona yakın insanın nasıl hayatını kaybettiğini… Bütün bunlara şahit olduk. Bütün bu sıkıntılar yaşanırken bu hayat tarzına da alıştık ve bu sıkıntılı şartlardan bir çok fırsatlar da çıktı. Yeni teknolojiler, yeni metodlar, zorluklara alışmayla ilgili yeni deneyimler… Bütün bunlar hep gerçekleşmiş oldu. İşte üniversitenizde bu sene uzaktan eğitimi dünyada en güzel şekilde başaran üniversitelerden birisi oldu ve  bu şekilde mezun oldunuz.

Bu deneyimlerden bazıları pandemi bittikten sonra da sürecek. Hayat tarzlarımız, iş hayatındaki birçok yenilikler, bulunan teknolojiler, uzaktan konferanslar bütün bunlar artık hayatımızın parçası oldu. Bütün bunları en iyi şekilde anlayacak mezunlarsınız siz. Çünkü bu üniversitede okurken bu üniversite size öyle bir formasyon verdi ki size sadece Kayseri veya Türkiye’yi değil bütün dünyayı açtı. Her şeyden önce dünyanın artık konuştuğu bir dil haline gelen İngilizceyi hepinize mükemmel bir şekilde öğretti. Bunu çok iyi biliyorum. Mezun olan arkadaşlarınızla zaman zaman bir araya geldiğimizde en büyük avantajlarının bu olduğunu, hemen her şeye kolaylıkla intibak ettiklerini büyük bir memnuniyetle müşahede ediyorum.Pandemi sürecinde ortaya çıkan yeniliklere sadece bireysel olarak değil, kurumsal bazda da adapte olduk.

Bu törenin bugün belki en önemli noktalarından birisi de şu: biraz önce size yeni rektörünüz Cengiz Bey hitap etti. Tabii ki rektörünüze yabancı değilsiniz. Daha önce rektör yardımcısıydı. Dolayısıyla bildiğiniz bir hocanız. Bu bakımdan Sayın Cumhurbaşkanına ve YÖK’e teşekkür etmek istiyorum. Çünkü bu üniversitenin geleneğinin, misyonunun ve vizyonunun devam etmesine destek vermiş oldular. Üniversitenin içinden ve üniversitenin geleneğini oluşturan ve üniversitenin geleceğini planlayan arkadaşlarınızdan birisini tercih etmiş oldular.

İnanıyorum ki kendisi İhsan Bey gibi başarılı bir rektör olacaktır. Bu vesile ile Kurucu Rektörünüz Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu’na ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Bunu biraz önce Rektör Bey de ifade etti. Eminim ki bu hepinizin ortak kanaatidir. Hani Kayseri’de derler ya: işin delisi olacaksın ki o iş çok başarılı olsun. İhsan Bey de o şekilde gece gündüz çalışarak bütün bilgisini vizyonunu kullanarak, sizlerle bu işleri en iyi şekilde koordine ederek, bu üniversiteyi güzel bir temel üzerine kurdu. Üniversitenin kimliğini oluşturdu ve şimdi de başka bir arkadaşına, sizin aranızdan birisine devretmiş oldu. Kendisine tekrar çok teşekkür ediyorum. Kendisi Rektörlükten ayrıldı ama AGÜ ile olan bağı hiçbir zaman kopmayacaktır. O da AGÜ Destekleme Vakfı’nın bir yöneticisi, bir üyesi, bir sorumlusu olarak bundan sonra bizlerle beraber üzerine düşen her türlü vazifeyi yapacaktır.

Tabii şimdi yeni bir dönem başlıyor. Bu yeni dönemde bu başarıyı siz devam ettireceksiniz. Üniversite kendisini Türk üniversiteleri içerisinde ispatladı, Türk akademik dünyası gayet yakından takip ediyor. Bunu biliyorum. Türk iş dünyası da yakından takip ediyor. Çünkü Türkiye’nin seçkin iş adamlarıyla zaman zaman konuştukça onlar üniversitenin başarısından bahsediyorlar. Bu üniversitenin uluslararasılaştığını hepimiz biliyoruz. Üniversitenin nasıl başarılı hale geldiğini uluslararası derecelendirme kuruluşları da teyit ediyor. Biraz önce Rektör Bey detaylı olarak anlattı. TOEFL ve SAT gibi uluslararası imtihanları yapma hakkının AGÜ’ye verilmesi üniversitenin sadece Türkiye içinde değil Türkiye dışında da güven verdiğini, itimat oluşturduğunu gösteriyor. Şimdi bundan sonra Cengiz Bey’e hepiniz gereken desteği vereceksiniz. Ve yeni dönemde başarılı olması için elinizden geleni yapacaksınız.

İnanıyorum ki aynı şekilde hükümetimizin ve YÖK’ün desteği de devam edecektir. Başta Sayın Valimiz ve Belediye Başkanlarımız olmak üzere Kayseri’deki devlet erkanımız ve kuruluşlarımız da desteklerini sürdüreceklerdir. Şüphesiz ki AGÜ Destekleme Vakfı da üzerine düşeni yapacaktır. Mustafa Bey de az önce burada konuştu. Memnuniyetini ifade etti. Emeklerinin boşa gitmediğini söyledi. Bu vesile ile sadece AGÜ Destekleme Vakfı’ndaki mütevelli heyetine değil, Kayseri’deki bütün hayırseverlere teşekkür etmek istiyorum. Çünkü onlar gönüllü olarak bu işleri yapıyorlar, gönüllü olarak yapılan bu fedakarlıkların değeri çok daha kıymetlidir. Bu bakımdan Mustafa Bey’in şahsında destek veren herkese ve hemşerilerimize çok teşekkür ediyorum.

Tabii bu destek sadece Abdullah Gül Üniversitesi ile ilgili değil. Siz de biliyorsunuz ki Kayserili hayırseverlerin Erciyes Üniversitesi’ne verdiği destekle Kayseri modeli oluştu. Bu dayanışmadan her zaman gurur duymuşumdur. Cumhurbaşkanı olduğum dönemde Erciyes Üniversitesi ve Kayseri’deki diğer üniversitelerle de yakından ilgilendim. O dönemde Erciyes Üniversitesi’ndeki birçok fakültenin, araştırma merkezinin temelleri hayırseverlerin katkılarıyla atılmıştı. Onların içerisinden hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyorum.

Bu arada tabii Kayseri’nin bir eğitim merkezi, üniversiteler kenti olmasından da ayrıca gurur duyuyorum. Erciyes Tıp Fakültesinin başarılarını yakından takip ediyorum. Onların özellikle aşı ile ilgili çalışmaları heyecan verici gerçekten. İnşallah bunların hepsi Kayserimize ayrı bir değer katacaktır.

Değerli Misafirler,

Eğitim her şeyin başıdır. Biz devlet adamları buna beşeri sermaye deriz. Bir ülkenin beşeri sermayesi nitelikli ve donanımlıysa o ülkenin önünde hiçbir engel olmaz. Beşeri sermayesi güçlü olan, donanımlı nüfusa sahip olan ülkeler her türlü zorluğu aşar. İşte bu da eğitimle oluyor. Beşikten başlayıp mezara kadar devam eden eğitimle oluyor. Eğitimin iyi olması da iyi bir hoca kadrosuyla oluyor. Bu da bir gerçek. Bir ilkokul da olsa, bir lise de olsa bir üniversite de olsa eğer çok nitelikli, değerli bir öğretmen veya akademik kadro varsa orada güzel işler çıkıyor. Hocaların iyi ise barakada bile verilen eğitim kaliteli oluyor. Sarayda eğitim yapılsa bile kaliteli öğretim üyeleri olmazsa iyi mezunlar çıkmaz. Onun için buna çok önem verdik. Onun için çok gayret sarf ettik ve neticelerini çok şükür hep beraber alıyoruz.

Şimdi mezun oldunuz, hayata başlayacaksınız. Sizden önce mezun olanlarla zaman zaman bir araya geliyorum. Hepsinin işi gücü var bazıları Türkiye’de, bazıları Türkiye dışında. Eminim ki siz daha mezun olmadan sizlere de teklifler gelecektir. Hepinizi önce tebrik ediyorum tabii hayırlı olsun. Size emeği geçen bütün hocalarınıza, idari personele herkese de çok teşekkür ediyorum.

Size birkaç tavsiyede bulunmak istiyorum. Aslında tavsiye deyince biliyorum Z kuşağı birden duruyor. Acaba bize bir şey mi empoze edecekler diye. İsterseniz bunu edinilen tecrübelerin paylaşımı olarak düşünebilirsiniz.

Önce muhakkak iyi insan olun. Bunu geçen sene de söyledim. Her şeyin başı iyi insan olmaktan geçiyor. Karakterli, kişilikli, düzgün, güvenilir, emin insan olun. Açık, seçik düzgün insan olun. Her şeyin başı bu. Bunun dışındaki yollar hiçbir zaman sizi ileride başarılı ve mutlu etmez. Buna çok önem verin.

İkincisi demin söylediğim gibi eğitim.  Beşikten mezara kadar devam ediyor. Mezun olduk bitti değil, öğrenmeye devam edeceksiniz. Size bu üniversitede nasıl öğrenirsiniz onu en iyi şekilde öğrettiler. Dünyanın en iyi üniversitelerinin Singapur’da da Amerika’da da nerede olursa olsun bütün bilgileri size açık. Bunları nasıl kullanırsınız, bunlardan nasıl faydalanırsınız bunları size bu üniversite en güzel şekilde öğretti. Ayrıca onun dilini de öğrettiler size. Dolayısıyla bu formasyonu hiçbir zaman soldurmayın kendinizde. Her zaman bunu geliştirin ve her zaman öğrenmeye devam edin. Hedefiniz olsun tabii hep azimli olun. Hiçbir şekilde karamsar olmayın. Karamsarlık size yakışmaz. Umutlu olun ve umudunuzu asla kaybetmeyin. Zaman zaman sıkıntılar olabilir. Problemler olabilir bu problemler çok mikro seviyede de olabilir çok makro seviyede de olabilir. Bazen şahsınızda, ailenizde, bazen ülkenizde bütün bunlar olabilir. Ama asla umudunuzu kaybetmeyin. Hele hele ülkenize muhakkak güvenin. Türkiye çok güzel bir ülke, ülkenizi muhakkak çok sevin. Ülkenize borcunuz olduğunu bilin, onun için asla zorluklarla karşılaşırsanız umudunuzu kaybetmeyin. Daima başaracağınıza, bir gün her şeyin çok daha iyi olacağına ve sizin katkılarınızla mutlu ve müreffeh bir ülke olacağımıza inanın.

Son olarak söyleyeceğim şu tabii size: sosyal olun. Networkünüz olsun. Ama sakın ha sakın aklınızı ve fikrinizi birisine kiraya vermeyin, emanet etmeyin. Muhakkak fikri hür, vicdanı hür gençler olun. Aklınızı daima her şeyde kullanın, herkesle diyalog içerisinde olun. Farklı düşünce, kültür ve ırklardan olan insanlarla da karşılaşacaksınız ki bu üniversitede okurken de böyle arkadaşlarınız vardı. Biraz önce Pakistanlı bir arkadaşımız bir Türk gibi Türkçe konuştu. Ama o farklı bir ırktan ve coğrafyadan. Burada belki aranızda farklı inançlardan insanlar da vardır.

Dolayısıyla herkesle anlaşın, herkesi anlamaya çalışın. Yeri geldiğinde kendinizi onların yerine koyun. Unutmayın ki dünya küçük değil çok büyük. Dünyada çok farklı milletler, inançlar, düşünceler ve fikirler var.

Dolayısıyla bütün bunlarla tanışmaktan hiçbir zaman çekinmeyin. Şüphesiz ki kendi değerlerinizi, inançlarınızı en iyi şekilde öğrenin. İyi insan olarak bunları yaşarken de örnek olun başkalarına. Sizlere şimdi çok tavsiyelerde bulunanlar olacaktır tabii. Tecrübelerini paylaşanlar olacaktır. Bunların içerisinde hocalarınızın söylediğine çok itimat edin. Çünkü onların geçtiği yollardan sizler de geçeceksiniz.

Hepinize tekrardan başarılar diliyorum. Hayata yeni atılıyorsunuz. İyi bir şekilde başlamayı Cenab-ı Allah sizlere nasip etsin.

Memleketinize faydalı olun. Önce kendinize, ailenize sonra ülkenize sonra da bütün insanlığa faydalı olacak işler yapın. Tekrar hepinize çok başarılar diliyorum.  Sizde emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.

Rektör Bey,

Size de başarılar diliyorum, hep yanınızda olacağız. Yardımınıza her zaman geleceğiz.

Sağ olun, var olun.

 

 

Yazdır Paylaş Yukarı