11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 2019-2020 Yılı AGÜ Mezuniyet Töreni Konuşması

12.08.2020
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Değerli Misafirler,

Değerli Vali Bey, Milletvekillerimiz ve Belediye Başkanlarımız,

Kayserili çok kıymetli hemşerilerim,

Değerli öğrenciler, öğretim üyeleri ve onların saygıdeğer aileleri hepinize sevgi ve muhabbetlerimi sunarak sözlerime başlamak istiyorum.

Böyle bir akşamüzeri Kayseri’de olağanüstü bir dönemde hep beraber olmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum. Gerçekten olağanüstü bir dönemdeyiz. Mezun arkadaşlarımız ileride bugünü sadece kepleriyle değil maskeleriyle de hatırlayacak. Pandemi sürecinde bu töreni gerekli tüm tedbirleri alarak düzenlediği için üniversite yönetimini başta Rektör Bey ve yardımcıları olmak üzere tebrik ediyorum.

Anadolu’nun ortasında Kayserimiz sadece benim ismimi taşıyan bu üniversiteyle değil; diğer güzel üniversiteleriyle de bir eğitim yuvası haline geldi. Bundan hepimiz tabii gurur duyuyoruz. İnanıyorum ki bu üniversitelerin başarıları arttıkça, pekiştikçe Kayseri bu alanda da çok daha anlamlı bir şehir olacaktır.

 

Değerli Misafirler,

Özellikle şunu söylemek isterim ki bu üniversite kurulurken ortaya koyduğumuz hedef, vizyon ve amaçların giderek gerçekleştiğini görmekten büyük bir mutluluk duyuyorum. Bunu sadece bizler görmüyoruz, sizler görmüyorsunuz. Bunu gerek ulusal gerekse uluslararası üniversite değerlendirme kuruluşları da raporlarında tespit ediyorlar.

Üniversitemiz bu yıl üçüncü mezunlarını veriyor. Önceki mezunların Türkiye ve yurtdışındaki önemli şirketlerde çok güzel işler bulması üniversitedeki eğitimin başarısını ortaya koymaktadır. İçeride ve dışarıda üniversitenin tanınırlığı, bilinirliği ve itibarı giderek artmaktadır. Biraz önce Rektör Bey uzun uzun bu konularla ilgili hepinizi bilgilendirdi. Sizler içindesiniz ama bunları bir kez daha duymaktan eminim ki memnun oldunuz. Ben de biraz önce bu merasime gelmeden Rektör Bey’in bahsettiği merkezleri gezdim. Hepsiyle çok gurur duydum.

Yıl içerisinde gerek öğretim üyelerinin gerek öğrencilerin başarılarını kazandıkları ödülleri büyük bir gururla takip ettim. Tebrik mektupları yazarak başarılarını ben de paylaştım. Bu üniversitenin iyi bir üniversite, uluslararası alanda rekabet edebilecek bir üniversite olmasına özellikle önem gösterdik. İnanıyorum ki ileride aranızdan daha büyük başarılar elde edecekler çıkacaktır.

Her zaman söylediğim şey şu: Bir ülkeye yapılacak en iyi yatırım; eğitime yapılacak yatırımdır. Çünkü eğitime yapılan yatırım insan kalitemizi, insanımızın donanımını arttırıyor. Gelecek nesilleri çok daha kalifiye hale getiriyor. Bunun neticesidir ki, değerli öğrenciler beş yıl boyunca burada sadece bilgi depolamadınız siz. Bilgiye nasıl ulaşılır, bilgi nasıl kullanılır bütün bunların hepsini öğrendiniz. Kısacası burada çok iyi bir formasyon aldınız, entelektüel kapasitelerinizi genişlettiniz. Daha önceki mezunlarla konuşursanız onlar bunu size en güzel şekilde anlatacaklardır. Mezun olup iş hayatına başlayınca AGÜ tecrübesinin farkını siz de bizzat anlayacaksınız.

Ben zaman zaman buradan mezun olan öğrencilerle bir araya geliyorum. Mezunların ne yaptıklarını, nereye gittiklerini de takip ediyorum. Memnuniyetle gördüm ki hepsinin özgüvenleri var, kişilikleri var ve hepsi güzel başlangıçlar yapmışlar hayata. Sizin de böyle olacağınıza inanıyorum. Bu uğurda sizlere çok büyük emek sarf eden değerli hocalarınızı, rektörümüz başta olmak üzere idari personelin hepsini ayrı ayrı tebrik ediyorum.

Onların kıymetini ileride göreceksiniz. Size sadece hocalık yapmadılar, mentorluk, koçluk da yaptılar. Size yol gösterdiler ve sizin kişiliğinizin ve vizyonunuzun oluşmasına büyük katkı sağladılar. Bunların kıymetini ileride çok iyi bileceksiniz.

Sizlere bu güzel akşamda şu tavsiyeleri yaparak sözlerimi bitirmek istiyorum.

Tabii mezun oldunuz artık diplomalarınızı alıyorsunuz. Sizin için büyük bir mutluluk ve gurur kaynağı. Sizleri küçüklüğünüzden bu yana yetiştiren ve sizin bu mutlu gününüzü gören aileleriniz için de tabii büyük bir gurur kaynağı bu.

Önce size şunu söylemek isterim: İyi bir insan olmak. Birinci şart, birinci husus bu. Muhakkak iyi insan olun. İyi insan olmak için; dürüst olmak, emin olmak, güvenilir olmak gerekir. İyi insan olmak için; kişilikli olmak, tutarlı olmak, karakterli olmak gerekir. Karakter her şeyin başı. Ne olursanız olun, eğer sağlam bir karakter sahibi olmazsanız doğrusu değeriniz önemsizdir. Onun için, bu açıdan birinci önceliğiniz iyi insan olmak. Ailenize karşı, arkadaşlarınıza karşı, ülkenize, milletinize karşı bütün insanlığa karşı sorumluluğunuz olduğunu asla unutmayın.

İkinci olarak söyleyeceğim şey; eğitim süreklidir. Nasıl beşikten mezara kadar diye çok güzel tarif edilmiş, eğitim öyle süreklidir. Eğitimin zaten sürekli olduğunu burada da öğrendiniz. Demin söylediğim gibi bilgiye nasıl ulaşacağınızı, bilgiyi nasıl depolayacağınızı, nasıl kullanacağınızı öğrendiniz. O bakımdan mezun oldunuz, diplomayı aldınız bitmedi. Profesyonel hayatta eğitiminizin devam edeceğini unutmayın. Eğitiminizi sürdürürken yerli yabancı bütün kaynaklara ulaşın. Unutmayın ki bu üniversitede sizin en büyük ayrıcalığınız uluslararası bir dili öğrenmek oldu. İngilizce bugün uluslararası bir dil. Almanya’da da Fransa’da da Çin’de de İngilizce konuşarak işlerinizi yürütüyorsunuz. Bütün uluslararası kuruluşların, bütün uluslararası şirketlerin birinci dili İngilizce. Dolayısıyla böyle ortak bir dili burada en güzel şekilde öğrendiniz. Ben İngilizceyi biliyorum dediğinizde bunu gerçekten biliyorsunuz siz. Bunun ne kadar büyük bir avantaj olduğunu iş hayatında çok açık göreceksiniz. Onun için kaynaklara ulaşmakta ve kaynakları takipte hiçbir zorluğunuz yok sizin. Kendinizi daima yenileyin daima yeni şartlara yeni koşullara bir şekilde adapte olun. Hiçbir yabancılık çekmeyin. Bu üniversite size bu kabiliyeti verdi ve bunu sonuna kadar devam ettirmeniz gerekir. Unutmayın ki öğrenmenin yaşı yoktur. Hele bugün online dediğimiz eğitim sistemleri sayesinde her şeyi öğrenebiliyorsunuz. İşte siz de eğitiminizin bir kısmını online yaptınız.

 

Değerli öğrenciler,

Hedeflerinizi çok açık koyun. Muhakkak hedefleriniz olsun. Bazen sorarlar ne yapacaksınız? Bakalım ne olursa. Veyahut lise mezunlarına üniversiteye hazırlananlara sorarım bazen ne okumak istiyorsun? Bakalım ne olursa. Asla böyle olmamalı. Muhakkak hedefiniz olmalı. Bu hedef çalışma hayatında olur, bilim hayatında olur, akademik hayatta olur. Ama siz hedefinizi çok açık koyun ve bu konuda hiç de alçakgönüllü olmayın. Hedeflerinize ulaşabilirsiniz. Azimli, kararlı, ısrarlı olun. Hedefe ulaşırken birkaç kez geriye de düşebilirsiniz. Ama ısrarlı olursanız ona muhakkak ulaşırsınız. Bu açıdan sizin azimli olmanız çok önemlidir. Bazen işsiz kalabilirsiniz. Bazen istediğiniz bursları alamayabilirsiniz. Ama ısrarlı olursanız, azimli olursanız, kararlı olursanız önünde sonunda ona ulaşırsınız.

Tabii ki hedefe ulaşırken risk alınacaktır. Ama bu risk hesaplı bir risk olması gerekir. Yani gelişi güzel, hesaplamadan da risk alın demem. Risk alınacaktır ama bunun da hesaplı bir şekilde olması gerekir. İnanıyorum ki bütün hedeflerinize amaçlarınıza ulaşırsınız, böyle bir metot takip ettiğinizde.

Size söyleyeceğim başka bir şey de şu tavsiyem: Muhakkak bir sosyal ağınız olmalı. İş hayatında da akademik hayatta da başka ülkelerde de muhakkak arkadaşlarınız, çevreniz olsun. İyi insanlar, dürüst insanlar, güvenilir insanlar çabuk çevre yaparlar. Bu çevre sizi öyle olur ki hedeflerinize çok daha kolay taşır. Bu çevre size referans olur. Bu bağlamda AGÜ mezunları derneği çok kıymetli. Bir araya geliyorsunuz, tanışıyorsunuz. Size yol gösterici oluyor. Ayrıca, üniversiteniz mezun olduktan sonra da sizi takip ediyor.  Bu çok önemli.

Size tabii ki daha fazla tavsiyeler verilebilir. Rektör Bey de birçok değerli tavsiyede bulundu. Vakıf başkanımız da güzel şeyler söyledi. Hocalarınız eminim ki size çok güzel tavsiyeler verdi ama ben de son olarak şunu eklemek isterim: Sizler bazılarınız zaten mezun olmadan yurtdışında bulundunuz. Yurtdışıyla kontaklarınız var. Ne yapın yapın, ister MBA ister master ister doktora veyahut çalışma şeklinde yurtdışında muhakkak bir süre bulunmaya çalışın. Yurtdışı tecrübesi size farklı bir vizyon verecektir. Nasıl Türkiye sadece Kayseri’den ibaret değil, dünya da sadece Türkiye’den ibaret değil. Sizler sadece Türkiye’de çalışabilme durumunda değilsiniz. Dünyanın her yerinde çalışabilecek, iş bulabilecek vasıfları kazanmış öğrencilersiniz, mezunlarsınız. Onun için muhakkak bunu da deneyin. Burs şeklinde olabilir başka imkanlarla olabilir, değişim programlarını takip edin ve muhakkak hayatınızda bir süreyi yurtdışında geçirmeye çalışın.

Sözlerimin başında olağanüstü bir dönemden geçiyoruz dedim. Olağanüstü dönem işte bu salgın. Aslında bu bize dünyanın nasıl bir küresel köy olduğunu, küreselleşmenin ne olduğunu bir kez daha gösterdi. Çin’in Wuhan kentinden çıkan bir virüs nasıl süratli bir şekilde dünyayı dolaştı. Hiçbir gümrük hiçbir engel tanımadan nasıl Avrupa’yı oradan Amerika’yı oradan Latin Amerika’yı oradan Afrika’yı oradan Avustralya ve Yeni Zelanda’yı sardı. Bu salgın 1929 büyük ekonomik buhranı sonrası en büyük küresel ekonomik gerilemeye neden oldu. Bu salgın hayatımızı değiştirdi. Dünyanın kimyasını bozdu. Hepimizin kimyasını bozdu. Çocuklarımızla büyüklerimizle annelerimizle babalarımızla torunlarımızla bir araya gelemez hale geldik.  Ama bütün bunlara rağmen hayatın da devam ettiğini gördük. Hayat durmadı.

Dolayısıyla bu bize şunu gösterdi ki hayat devam edecek, iş dünyası devam edecek ama başka şekilde devam edecek. İşte bu değişime adapte olabilme konusunda sizler çok avantajlısınız. Artık birçok firma şunu öğrendi ki 100 kişiyle yaptığı işi 80 kişiyle de yapabilirmiş. Evden de çalışılabilirmiş. Ofise gitmeden birçok iş yapılabildi. Dolayısıyla bundan sonra büyük istihdam meseleleri ortaya çıkacak. İşe girerken aranan vasıflar daha farklı olacak. İşte yeni dönemin gerektirdiği bu vasıflar bu üniversitede memnuniyetle görüyorum ki sizlere verildi. Onun için avantajlısınız. Hayata zor bir dönemde zor şartlar altında atılıyorsunuz. Tabii beş sene önce mezun olsaydınız hem Türkiye’de hem dünyada her şey çok daha farklı olacaktı sizler için. Ama bu zor şartlar sizin asla cesaretinizi kırmasın. Bütün avantajlarınızı, bilginizi kullanarak bu zor şartların üstesinden geleceksiniz.

Onun için sizlere büyük başarılar diliyorum. İş bulmanız konusunda, yeni hayatınıza iyi başlangıç yapmanız konusunda üniversiteniz ve üniversite vakfı arkanızda olacak. Hepimiz elimizden geleni yapacağız.

Son olarak üniversitenin başarılı bir şekilde yoluna devam etmesinde desteği olan başta hükümetimiz olmak üzere şehrimizin bütün yetkililerine teşekkür ediyorum. Ama şüphesiz ki en büyük teşekkürü bu üniversiteyi sırtlayan ve bu üniversiteyi bu seviyeye getiren başta Sayın Rektör ve yardımcıları olmak üzere değerli öğretim üyeleri ve idari personelimiz hak ediyor. Hepinize tekrar çok teşekkür ediyorum.  Üniversiteyi destekleme vakfı şüphesiz ki sorumluluğunu her zaman yerine getirmek için uğraşacaktır. Başta Sayın Başkan Mustafa Bey olmak üzere bütün üyelerine tekrar teşekkür ediyorum.

Bir daha ki mezuniyet törenlerinde buluşmak üzere hepinize tekrar başarılar diliyorum. Hepinizin yolu açık olsun, ailelerinizle mutlu olun. Ülkenize insanlığa mezuniyetiniz hayırlı olsun, sağ olun, teşekkür ederim.

Yazdır Paylaş Yukarı