11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün 2018-2019 AGÜ Mezuniyet Töreni Konuşması

18.07.2019
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Öncelikle değerli misafirler hepinizi sevgiyle, muhabbetle selamlıyorum. Değerli öğrencilere, öğretim üyelerine, ailelerine bir kez daha sevgilerimi iletmek istiyorum. Bugün sizlerle, kıymetli valimiz, belediye başkanımız ve birçok seçkin davetliyle bu törende bir araya gelmiş olmaktan büyük memnuniyet duyuyorum.

 

Tabi ismimi taşıyan bir üniversitenin açılış töreninde olduğu gibi, mezuniyet törenlerinde de bulunmak benim için ayrı bir heyecan kaynağı oluyor. Hatırlayacaksınız ben burayı AGÜ diye konuşalım, herkesin aklında AGÜ olarak kalsın istemiştim, onun için bugün de öyle bahsedeceğim. Bu üniversiteyi kurarken vizyonumuz, amacımız iyi bir üniversite kurmaktı. İyi bir üniversite nasıl olur, konuyu bilenlerle toplanıldı, konuşuldu. İyi bir üniversitenin Kayseri’ye, Türkiye’ye güzel bir hediye olacağına hep inandım. Eğitimin öneminin farkında biri olarak, gerek özel hayatımda, gerek devlet hayatımda, her şeyin başının eğitim olduğunu ve bir ülkenin en büyük zenginliğinin onun beşeri sermayesi olan nitelikli insan gücü olduğunu sürekli vurguladım. Eğitime yönelik yatırımları daima destekledim. Tabi kendi adımı taşıyan bir üniversite söz konusu olunca da bununla ilgili düşüncelerimi en başında ilgililere aktardım ve neticede bugün bu güzel üniversite ortaya çıktı.

 

Biraz önce ilk mezunlarla toplanıp, sohbet ettik. Çalıştığınız yerde özgüveniniz nasıl, intibalarınız nedir diye sorduğumda; böyle bir üniversiteden mezun olmanın avantajlarını hayatlarında sürekli hissettiklerini öğrenmekten büyük mutluluk duydum. Şüphesiz ki, bu üniversitenin ayrıcalığı iyi bir akademik kadroyu iyi öğrencilerle buluşturmamız sayesinde oluştu. Biraz sonra diplomalarını vereceğimiz öğrencilerin aslında çok alternatifleri vardı. Buraya neredeyse bir buçuk milyona yakın öğrenci içerisinden ilk 20-25-30 binlerden öğrenci geldi. Dolayısıyla değerli akademisyenler, öğretim üyeleri bilirler, anlattıklarınızı en iyi şekilde anlayan, anlattıklarınızı en iyi şekilde öğrenen kişilerle karşı karşıya oldunuz. Bu da AGÜ’nün başarısına çok büyük katkı sağladı. Üniversitenin bugün emin adımlarla yükseldiğini görmek hepimizi mutlu ediyor. Anadolu’nun ortasında Kayseri’de böyle bir üniversite, uluslararasılaşmış bir üniversite, birçok uluslararası imkanların merkezi haline gelmiş bir üniversite, uluslararası standartları tayin eden organizasyonun gözetiminden geçerek, iyi bir derece almış bir üniversite olmak kolay bir iş değil. Bunun için başta Rektör Bey olmak üzere onun değerli yardımcılarına, gerek akademik gerek idari personele, herkese teşekkür etmek istiyorum. Vakfın gayretlerini sizler söylediniz. Vakfın başkanı, değerli üyeleri ve vakfa destek veren herkese teşekkür etmek istiyorum. Onlar da bu başarıyı gördükçe büyük bir mutluluk duyuyorlar. Bu üniversitenin giderek kendisini daha da ispatlayacağından eminim, çünkü bu altyapı oluşturuldu. Böyle bir altyapı oluşturan kurumlar, kimliğini güzel bir şekilde teşkil eden, güzel bir gelenek tesis eden kuruluşlar muhakkak ki ileride çok daha başarılı olurlar.

 

Değerli öğrenciler, mezunlar şimdi size şunu söylemek isterim. Mezun olurken herkes sizlere güzel tavsiyelerde bulunur. Aslında eğitim süreci içerisinde hocalarınızdan en iyi tavsiyeleri aldınız ama kulağınıza küpe olsun diye de mezuniyet törenlerinde sizlere tavsiyede bulunulur. Bu bağlamda size şunu söylemek isterim ki, her şeyin başı iyi insan olmaktan geçiyor. İyi insan olun. İyi insan olmanın başı da tabii ki dürüst ve emin olmaktır. Şeffaf olun. Şunu unutmayın ki en büyük güç şeffaflıktır. Hiçbir şey gizli olmasın, açık ve şeffaf olsun. Çok aykırı fikirleriniz olursa da onu gayet şeffaf bir şekilde savunun, konuşun. Yaptığınız işler daima insanlara hizmet etmek amacıyla olsun. Prensipli olun, ilkeli olun, hep değerleriniz olsun. Günlük konjonktürel başarıların peşinde hiç koşmayın. Başarılarınız hep uzun vadeli olsun ve sadece size değil bütün insanlığa hizmet edecek başarıların peşinde olun. Tabi şunu da unutmayın ki sizler çok şanslısınız. Eski dönemlerle kıyasladığınızda, bizlerin mezun olduğu dönemlerle kıyasladığınızda daha çok fırsat eşitliğiyle karşı karşıyasınız ki, birçok şeye artık ulaşabilecek durumdasınız. Yeter ki, azimli olun. Şunun farkındasınız. Hepinizin cebinde adeta bilgisayar var. Eskiden “computer” dediğimiz şeyler şimdi sizin cebinizde. Dolayısıyla her kaynağa ulaşabiliyorsunuz, her bilgiye ulaşabiliyorsunuz, her üniversitenin kütüphanesine ulaşabiliyorsunuz. İsterseniz İngilizlerin, Amerikalıların televizyonlarını cebinizdeki bilgisayarlardan, telefonlardan takip edebiliyorsunuz. Bütün bunlar tabii ki sizin için çok büyük avantaj. Onun için şunu bilin ki buradan mezun oldunuz, iyi bir temeliniz var ama esas başarı sürekli eğitimden geçecek. Sürekli eğitim bir süreç. Bu süreci iyi değerlendirmeniz lazım. Mezun oldum, tamam anlayışıyla değil. Onun için de çok çalışmak lazım. Çok çalışmak, ciddi çalışmak lazım. Çalışıyorum demekle olmaz, “hard work” dediğimiz herhalde bunu iyi özetliyor. O zaman göreceksiniz ki başarılarınız arka arkaya gelecektir. Tabi başarı deyince de başarı kazanmanın süreçleri de çok önemli. Bazen o süreçler, metodlar ahlaki ve düzgün olmazsa açıkçası elde edilen başarı önemli olmaz. Dolayısıyla başarıya ulaşırken yaşadığınız süreç, geçtiğiniz süreç bunların hepsi çok önemli. Hayatınız boyunca bunlara çok dikkat edin.

 

Bir de size şunu söylemek isterim. İyi bir “network” içerisinde olun. O sizi birçok yere taşıyacaktır. Bireysel, tek başınıza hiçbir zaman kalmayın. Mesela mezun olduğunuz üniversitenin “network”ü gayet önemli. Sosyal olun başka “network”lerin içerisine girin. Daima özgüveniniz olsun, özgüveninizin olması için bilgi ve emek gerekli. Ama boşu boşuna da açıkçası özgüven taslamayın. Ayaklarınızı yere gayet sağlam basın. O zaman göreceksiniz ki başarı kaçınılmaz olacak. Memleketinize, ülkenize, ailenize daima faydalı olun. Burada size verilen değer çok kıymetli. Bunu hayat boyu göreceksiniz. Size fazla söz söylemek istemiyorum çünkü gerek birincilikle mezun olan değerli kardeşimiz gerek mezunlar adına konuşan arkadaşımız çok güzel şeyler söyledi. Onlara ilave söyleyeceğim şey şu: Çalışkan olun ve dürüst olun. Bu olduktan sonra göreceksiniz ki, her şey gelecektir. Sizin imkanlarınız artık çok. Dünya dili olan İngilizceyi biliyorsunuz. Daha talebeyken hepiniz birkaç ülkeye gittiniz geldiniz. Amerika’ya gittiniz, az da olsa orada bulundunuz. Daha sonra birçok programdan yararlanıp Avrupa’yı dolaştınız. Sadece Türk öğrencilerle de beraber olmadınız. Dünyanın her tarafından öğretim üyeleri, öğrenciler buraya geldi ama siz de gittiğiniz yerlerde onları gördünüz. Dolayısıyla içe kapalı değilsiniz bunu iyi biliyorsunuz. Böyle bir vizyonu aldıktan sonra artık sürekli eğitimin ne olduğunu bilerek çalışmaktan geçecek başarılarınız. Bunu gerçekleştireceğinize inanıyorum.

 

Bir kez daha emeği geçen başta aileleriniz olmak üzere öğretim üyelerinizi, hocalarınızı, bütün idari personeli hepsini tebrik ediyorum ve hepsine teşekkür ediyorum. Bu üniversitenin iyi bir üniversite olabilmesi için her türlü desteği veren Yüksek Öğretim Kurulu, bakanlıklar, hükümetimiz, herkese çok teşekkür ediyorum. Çünkü destek sürekli olursa başarı gerçekleşiyor. Kayseri’de başta vilayetimiz, belediye başkanlarımız, kurumlarımız hepsi bu desteği hiçbir zaman esirgemediler. Buradaki üniversitelerle de yakın işbirliği içerisinde olmayı hiçbir zaman unutmayın. Gerek Erciyes Üniversitesi ki Türkiye’nin köklü üniversitelerinden birisi oldu. Gerek Nuh Yazgan Üniversitesi ki vakıf üniversitesi olarak Kayseri’ye çok büyük katkıları oldu. Üniversite olarak onlarla da yakın ilişki ve dayanışma içerisinde olun ki birbirilerinizin başarılarıyla da övünebilesiniz.

 

Bütün bu duygularımla bir kez daha yeni mezunları tebrik ediyorum. Onlara hayat boyu başarılar diliyorum. Ailelerini de kutluyorum.

 

Hepinize sevgiler, saygılar.

Yazdır Paylaş Yukarı