Kazakistan Bağımsızlık Günü Resepsiyonu Sırasında Yaptıkları Konuşma

15.12.2014
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Saygıdeğer Konuklar,

Değerli Kazak kardeşlerim,

Kazakistan’ın kıymetli dostları,

Öncelikle hepinizi en kalbi duygularımla selamlıyor, dost ve kardeş Kazak halkının bağımsızlık gününü yürekten kutluyorum.

23 yıl önce Kazakistan’ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülkenin Türkiye olması bizim için bir gurur vesilesi olduğu gibi, iki ülke ilişkileri açısından bir kardeşlik nişanesi olarak tarihteki yerini almıştır.

Kazakistan’ın bağımsızlığını kazanmasından bu yana her alanda derinleşerek güçlenen ilişkilerimiz, siyasi düzeyde karşılıklı ziyaretlerle stratejik ortaklık seviyesine ulaşmıştır.

Ekonomik ve ticari planda ise iki ülke halkının refahına katkı sağlayan önemli proje ve ortaklıklar gerçekleştirilmiştir.

Dışişleri Bakanı, Başbakan ve Cumhurbaşkanı olarak görev yaptığım dönem boyunca Kazakistan’la ilişkilerimize özel bir önem atfettiğim hepinizin malumudur.

Cumhurbaşkanlığım döneminde 5 kez resmi ziyaret gerçekleştirdiğim Kazakistan’da dost ve kardeş Kazak halkının misafirperverliğini memnuniyetle müşahede ettim.

Değerli kardeşim Nazarbayev’i de resmi ziyaretler vesilesiyle 4 kere ülkemizde ağırlama onuruna sahip oldum. Bunların dışında ikili ve çok taraflı çerçevede pek çok kez biraraya geldik.

Sevgili Kazak dostlarım,

Saygıdeğer misafirler,

Kazakistan’ın geçen 23 yılda eriştiği seviyede hiç şüphe yok ki en büyük pay sahibi değerli kardeşim Nazarbayev’dir.

Türk dünyasının “Ak Sakal”ı olarak gördüğümüz Sayın Nazarbayev’nin vizyoner yaklaşımı, dirayetli liderliği Kazakistan’ın kazanımlarında öncü bir rol oynamıştır ve oynamaya devam etmektedir.

Bu bağlamda, Sayın Nazarbayev’in Kazakistan’ın 23 yıllık sermaye birikimini planlı bir kalkınma modeli olan “Nurlu Yol” ile ahiren ortaya koyduğu hedefler bir kez daha takdir toplamıştır.

Dostum Nazarbayev ile kuruluşuna öncülük ettiğimiz Türk Konseyi, Türk Dünyası içindeki işbirliğinin her alanda geliştirilmesi bakımından önemli bir platformdur.

Başta Kazakistan olmak üzere, tüm üye ülkelerin çabalarıyla Konseyin sadece ülkelerimiz için değil tüm bölge bakımından yararlı projelere imza atacağına yürekten inanıyorum.

Kazak Kardeşlerim,

Kazakistan’ın Değerli Dostları,

2012 yılında kıymetli kardeşim Nazarbayev Kazakistan ile Türkiye’nin diplomatik ilişkilerinin 20. Yılı vesilesiyle ülkelerimiz arasındaki işbirliğinin geliştirilmesine sağladığım mütevazi katkılarım için şahsıma Kazakistan’ın en yüksek ödülü “Altın Kartal” Devlet Nişanı’nı tevcih etmişti.

Şimdi de Kazakistan’da ilk kez verilen I. derece Onur madalyasına layık görüldüm.

Şahsıma gösterilen bu teveccüh için başta değerli kardeşim Nursultan Nazarbayev ve Büyükelçi Sayın Tüymebayev olmak üzere bütün Kazak halkına tüm kalbimle teşekkür ediyor, şükranlarımı sunuyorum.

Bu madalyayı taşımak, benim için emsalsiz bir kıvanç kaynağı olduğu kadar, şüphesiz iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesine daha fazla katkı sunma mesuliyeti anlamına da gelmektedir.

Bu mesuliyetimi büyük bir heyecan ve memnuniyetle yerine getirmeye devam edeceğimden emin olabilirsiniz.

Bu duygu ve düşüncelerle, büyük bir şerefle taşıyacağım Kazakistan Onur Madalyasını almaktan duyduğum mutluluğu yineliyor, bütün Kazak kardeşlerime yürekten teşekkür ediyor, hepinizi en halisane duygularımla selamlıyorum.

Yaşasın Türk-Kazak dostluğu.

Yazdır Paylaş Yukarı