Kırklareli’nde Onurlarına Verilen Öğle Yemeğinde Yaptıkları Konuşma

19.06.2014
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Kırklareli’nin değerli temsilcileri diyeceğim size, çünkü bildiğim kadarıyla buradaki birçok sivil toplum örgütlerinin, siyasi partilerimizin, hepsinin temsilcileri olarak hep buradasınız.

Değerli Misafirler,

Bugün böyle bir öğle yemeğinde sizlerle olmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum. Sizin de bildiğiniz gibi uzun bir aradan sonra Kırklareli’ne bir Cumhurbaşkanı ziyareti gerçekleşiyor. Daha önce buraya başka görevlerim icabı gelmiştim tabii, ama Cumhurbaşkanı olarak ilk defa geliyorum. Bunun heyecanın şehrinde yaşadığını görmekten ayrıca büyük bir memnuniyet duyuyorum. Tabii hepinizin tek tek elini sıkmak isterdim, ama bu salonda bu mümkün değil. Bunun için hepiniz adına şehitlerimizin aileleri ve gazilerimizin elini sıktım, sadece selamlayabildim. Bir kez daha hepinize sevgi, muhabbetlerimi hep sunuyorum.

Bugün önce Vilayet’te Vali Bey’den ilinizle ilgili geniş bilgi aldım. Sonra değerli Belediye Başkanı’nı ziyaret ettik, şehrin geleceği ile ilgili neler düşünüyor, kendisinden onları hep öğrendik. Üniversite’yi ziyaret ettim, Üniversitenizin geleceğinin ne kadar güzel olacağını bizzat yerinde gördüm ve tavsiyelerimi hep paylaştım. Şimdi de sizlerle beraberiz.

Bugün öğleden sonra da burada önemli bir başka bir faaliyet olacak. Buradaki alayımıza sancak vereceğim. Genelkurmay Başkanımız, Kara Kuvvetleri Komutanı ve diğer komutanlar burada hep beraber bir askeri merasim de yapacağız.

Şimdi tüm bunları Kırklareli’nde gerçekleştiriyoruz, ama bir özelliği daha oldu ziyaretimin o da şu: Cumhurbaşkanı olduğumda bütün illeri gezmek istediğimi ve ziyaret etmek istediğimi kamuoyuyla da o zaman paylaşmıştım. Çünkü gördüm ki, bazı illerimize çok uzun yıllar, kırk seneden fazla hiçbir Cumhurbaşkanı ziyareti gerçekleşmemiş. Tabii sizler de biliyorsunuz ki Cumhurbaşkanı bütün milleti, Türk milletini temsil eder ve ülkenin birliğinin, beraberliğinin sembolüdür. Bu anlamda Cumhurbaşkanı ziyaretlerinin önemli olduğuna hep inanıyordum, ama gidince de gördüm. Önce Doğu’dan başladım, Van’dan, Diyarbakır’dan, Şırnak’tan, en zor dönemlerde. Sonra bütün başka illerimizi de dolaştım. Kırklareli’ne ve Tekirdağ’a daha önce gelmeyi planlamıştık, ama bazı sebeplerden dolayı ertelemek durumunda kaldık ve bugün Kırklareli’ne 81.  ilimiz ve ziyaret ettiğim son il olarak gelmiş oldum. Bu da doğrusu bir plan değil, ama buraya tesadüf etti, böyle bir tevafuk oldu.

Türkiye’nin her tarafı birbirinden güzel, Türkiye’nin her tarafının ayrı bir özelliği var. Kırklareli’nin nasıl bir Rumeli havası burada varsa, küçük bir Rumeli şehri ve bütün kültürüyle, sosyolojik yapısıyla bunu burada gösteriyorsa, Diyarbakır’ın ayrı bir havası var. Trabzon’un başka bir gerçeği var, Orta Anadolu’nun, Kayseri’nin, Sivas’ın, Konya’nın ayrı. Adana’ya giderseniz Adana’da farklı bir yer görürsünüz. Ama bütün bunlar işte bizim. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan istediği yerde yaşayabilir, istediği yerde iş kurabilir ve istediği yerde de hayatını geçirebilir. Türkiye’nin her bir parçası, her bir köşesi hepimize aittir ve bu ülke hepimizin ortak ülkesidir. Şüphesiz ki bayrağımız da hepimizin ortak bayrağıdır ve hepimizin sembolüdür. Şimdi bu anlayış içerisinde bakarsak bu çoğulculuğu, bu farklılıkları zenginlik gibi görürüz, ama eğer ayrışmaya kalkarsak, bunların hepsi ayrı ayrı deriz. O zaman ayrışmanın sonu olmaz. Ufacık bir köyde yukarı mahalle, küçük mahalle diye de insanlar ayrışır. Onun için bütün Türkiye’nin bu farklılıklarını zenginlik gibi görmeli, büyük bir çoğulculuk, büyük bir çeşitlilik içinde bir olduğumuzu gösterebilmeliyiz. Bu şehirde böyle bir havayı görmekten büyük bir memnuniyet duydum. Herkesin birbirine ne kadar çok dost olduğunu, farklı siyasi partiler, farklı görüşler bunlar demokrasinin gereği, ama yeri geldiğinde herkesin birbirinin komşusu, arkadaşı, yeri geldiğinde akrabası ve yeri geldiğinde bu ülkenin eşit vatandaşları olduğunun bilincini gördüm. Bundan büyük bir memnuniyet duydum.

Tabii ki bu ziyaret vesilesiyle, demin söylediğim gibi birçok bilgileri aldım şehrimizle ilgili. Burada önemli bir sanayi var. Türkiye’nin bazı büyük sanayi kuruluşlarına siz ev sahipliği yapıyorsunuz, sadece size ait değil, Türkiye’ye ait buralar. Ayrıca tarım tabii ki burada çok güçlü, bereketli topraklarınız var, ama bunun ötesinde de çok güzel doğal, tabii zenginlikleriniz var. Herkesin hayran olduğu, vakit olsa da birkaç gün vakit geçirsek denilecek milli parkınız var. Bütün bunlar işte Kırklareli’nin zenginlikleridir, güzellikleridir.

İnanıyorum ki bütün Türkiyemiz gelecekte çok daha iyi olacak, çok daha güçlü olacak. Halkımız çok daha müreffeh olacak, çok daha zengin olacak, Kırklareli de muhakkak ki bunun içinden kendine düşen payını alacak ve Kırklareli’nin de geleceği her bakımdan güzel olacak.

Böyle bir yemek konuşmasını uzatmak istemem, hepinize tekrar başarılar dilerim. Hepinize tekrar sevgilerimi, muhabbetlerimi sunarım ve sizler Kırklarelililerin temsilcileri olarak burada bulunduğunuz için, bu selam ve iyi dileklerimi, duygularımı da herkesle paylaşmanızı isterim.

Afiyet olsun tekrar hepinize. Sağ olun.

Yazdır Paylaş Yukarı