Adana Ticaret Borsası Kampüsü'nün Temel Atma Töreni’nde Yaptıkları Konuşma

24.04.2014
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Sevgili Adanalı Vatandaşlarım,

Hanım Kardeşlerim,

Özellikle sizin coşkunuzu görüyorum. Hepinizi sevgi ve muhabbetle selamlıyorum.

Bugün değerli bakanlarımız, milletvekillerimiz, belediye başkanlarımız ve şehrin bütün ileri gelenleri, Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı hep beraber Adana’da çok güzel bir vesileyle bulunuyoruz; Adana Ticaret Borsası’nın yeni kampüsünün temel atma merasimi vesilesiyle.

Bundan birkaç ay önce Borsa Başkanı ve Yönetim Kurulu, Ankara’ya gelip beni ziyaret ettiklerinde, Adana Ticaret Borsası’nın 100 yaşında olduğunu, bu vesileyle yeni bir kampüs temeli atılacağını ve bu merasimde benim de bulunmamı çok arzu ettiklerini söyleyince; ben de hem Adana’ya olan sevgimi göstermek, hem de Adana’yı daha çok teşvik etmek, desteklemek, promote etmek tabiri caizse ve çok daha hak ettiği hedeflere süratli ulaşmasını temin etmek için Cumhurbaşkanınız olarak ikinci kez bugün Adana’dayım.

Hepinize tekrar çok sevgiler sunuyorum. Teşekkür ederim ve aranızda epeyce çocuklar var, onların da hep gözlerinden öpüyorum.

Adana, bütün memleketimizi besleyen, en bereketli topraklara sahip olan, tarih boyunca da hep böyle olmuş, çok cazip, verimli, Cenabı Allah’ın her türlü nimeti verdiği, güzellikleri verdiği bir yer. Tarih boyunca burada insanların gıdalarını, ihtiyacını karşılamak için üretimler yapılmış. Bir insanın temel ihtiyacı nedir? Yeme ve içmedir, gıdadır. Diğer ihtiyaçlar sonra gelir; barınma sonra gelir, diğer lüks sonra gelir, araba sonra gelir, ama temel ihtiyaç yeme ve içmedir. Yeme ve içme de işte tarih boyunca bu coğrafyada, bu bereketli coğrafyada hep gerçekleşmiş.

Anadolu’yu şöyle uçakla gezdiğinizde bazı yerler yeşil, bazı yerler dağlık, bazı yerler de çok çoraktır. Ama Adana ve civarında şöyle dolaştığınızda, bu toprakların bereketini hemen görürsünüz. Onun içindir ki Türkiye’nin gelişmesine, kalkınmasına faydası olan Türkiye’nin sanayicilerinin, büyük iş adamlarının çıktığı yer hep Adana olmuştur. Pamukla, tekstille, tekstil fabrikalarıyla binlerce, yüzbinlerce insanın çevre illerden, şehirlerden yazın mahsul toplama zamanı koşarak geldiği; kazancını, geçimini temin ettiği yer hep Adana olmuştur.

Yine bundan dolayı Adana, sadece Adanalıların değil, Adana’da doğup büyüyenlerin değil, bütün bu çevre illerimizdekilerin de katılımıyla daima büyük bir metropol olmuş ve bunun kültürünü, çoğulculuğunu da içinde yaşatmıştır. İşte burası aynı zamanda ticaret merkezi. Büyük çiftçilerin olduğu merkez, büyük tarım sektörünün olduğu merkez de olduğu için her zaman önemli olmuştur.

Osmanlı döneminde Sultan Abdülhamit zamanında burada çok büyük çiftlikler kurulmuştur. Seyhan Barajı ta o zaman yapılmak istenmiş, ama Cumhuriyet dönemine nasip olmuş, 1950’lerde temeli atılıp, 56’larda hizmete geçmiş, berekete bereket katmıştır. Daha sonraki dönemlerde yine yapılan bütün eserlerle Adana’nın zenginliği gitgide artmış, artık Adana’nın zenginlerine  Adana dar gelmeye başlamış, başka şehirlere taşınmışlar, ama başka şehirlerden de Adana’ya “buranın taşı toprağı altın” diye insanlar koşarak gelmiş. Şehrinizin kıymetini bilin. Buraya devletimiz, hükümetlerimiz daima ellerinden gelen her türlü hizmeti getirmişler ve bundan sonra da getireceklerdir.

Şimdi, Adana Ticaret Borsası daha Türkiye Cumhuriyeti Devleti kurulmadan önce kurulan bir borsa. Yüz yıl. Daha Cumhuriyetimizin yüzüncü yılını kutlamıyoruz, hazırlık yapıyoruz biliyorsunuz. Adana Ticaret Borsası gibi eski olan kuruluş sayısı, ekonomik anlamda kuruluş sayısı çok az. Türkiye’de bir Ticaret Borsası daha var, Adana Ticaret Borsası’ndan daha önce kurulmuş, o da İzmir Ticaret Borsası.  İstanbul Ticaret Borsası bile Adana’dan daha sonra kurulmuş. O zamanlar Adana Ticaret Borsası’nın Yönetim Kurulu’na şöyle bir baktığımızda o zamanki Osmanlı toplumunun bütün çoğulculuğunu da orada görüyorsunuz. O zamanlar burada yabancı şirketler kurulmuş, o zamanlar burada yirminin üzerinde tekstil fabrikası varmış. Dolayısıyla sadece bugün değil, bundan yüzyıl önce de Adana çok zengin bir diyardı. Şimdi çok daha zengin olacak. Sizler çünkü her türlü hizmete layık olan değerli vatandaşlarımızsınız. Devlet, bütün kamu, herkes size daha iyi hizmet için vardır.

Bu Ticaret Borsası’nın, bu modern kampüsü kurulduğunda burada neler olacak? Burada direkt çiftçiye, üreticiye, alıp satana hizmet olacak. Siz de biliyorsunuz ki ürettiğiniz şeyin, ziraat ürünlerinin, bunların fiyatları önemlidir. Ürettiğiniz her ne ise bunun değerini bulmak istersiniz. Siz de tabii ki tüketirken, bunların kaliteli ve uygun fiyata olmasını istersiniz. Dolayısıyla ticarette alan ve satanın buluştuğu, buluştuğunda da alıp ve sattığının ne olduğunu en güzel şekilde, şeffaf bir şekilde bilmeleri ticaretin dürüstlüğünü gösterir. Kalitesi, miktarı, bütün bunlar hep ticaret borsalarının işlevleridir. İşte burası yapılınca, burada çok büyük depolar yapılacak.

Tarım dediğimizde bazen mevsim kötü oluyor biliyorsunuz. Şimdi, birçok şehirlerimiz de kışın don oldu, mahsullerden maalesef istediğimiz verimliliği alamıyoruz. Mesela Malatya’da kayısı; bize gelen haberler, her sene olduğu gibi değil, çok büyük bir zayiat var. O zaman, ertesi sene ne olacak? Veya çeşitli felaketler oluyor. İşte bütün bu depolama hizmetleri burada hep devreye girecek, sizin fazla mahsulünüzü burada depolayacak, fiyatların düşmesine mani olacak. Ertesi sene de eğer kıtlık varsa, arzda yetersizlik varsa bu depolardaki mahsuller devreye girerek, fiyatların anormal yükselmesini önleyecek. Bütün bunlar işte siz üreticilerin ve tüketicilerin en medeni bir şekilde, zarar görmeden, bir taraftan kar eden, ama diğer taraftan da bunu tüketenlerin aşırı fiyatlar ödeyerek zarar görmelerini önleyen bir piyasa dengesini sağlamakta. Burası bunu yapacak.

Burada ayrıca çok araştırma-geliştirme birimleri olacak. Sizin mahsullerinizin, ürettiklerinizin, ektiklerinizin çok daha kaliteli olması için; onların herhangi bir hastalıktan, başka bir şeyden zarar görmelerini önlemek için, bütün bunların da bu laboratuvarlarda, buradaki tesislerde en güzel şekilde tedbirleri alınacak. Onun için bu borsa, bu modern kampüs, Adana’ya gerçekten yakışır. Bu sadece Adana’ya hizmet etmeyecek, bütün bölgeye hizmet edecek, hatta bütün Mezopotamya’ya, bütün çevremizdeki ülkelere, hepsine de hizmet edebilecek çok büyük bir tesis olacak. İnşallah kısa süre içerisinde bütün inşaatlar tamamlanır, açılışları da yine en güzel şekilde yapılır.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne, Adana Ticaret Odası’na, Adana Ticaret Borsası’na, bütün buradaki sanayi kuruluşlarına, bütün tarım kuruluşlarına, kooperatiflere, herkese çok teşekkür etmek istiyorum. Niçin? Hep elbirliği ile bu hizmetler yapıldığı için ve elbirliğiyle bu güzel hizmetler, Adanalı vatandaşlarıma, bütün bu bölgenin değerli insanlarına hizmet edecek olduğu için.

Bir kez daha Adana Ticaret Borsası’nın bu yeni tesislerinin Adana’ya ve sizlere hayırlı olmasını temenni ediyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum ve inşallah bu toprakların bereketi hep devam edecek, Cenab-ı Allah’ın verdiği bu nimetler giderek zenginleşecek ve burada yaşayan bütün vatandaşlarımız da çok daha müreffeh, mutlu ve zengin olacaklar.

Hepinize başarılar diliyorum, hepinizi Allah’a emanet ediyorum. Sağ olun, var olun.

Yazdır Paylaş Yukarı