Yeni Zelanda Genel Valisi Jerry Mateparae Onuruna Verdikleri Akşam Yemeği'nde Yaptıkları Konuşma

22.04.2014
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Genel Vali Sayın Matepare,

Muhterem Hanımefendi,

Kıymetli Misafirler,

Zat-ı Devletlerini, muhterem refikalarını ve heyetinizin seçkin üyelerini Eşimle birlikte ülkemizde ağırlamaktan büyük memnuniyet duyuyoruz.

Ziyaretiniz, Çanakkale Kara Savaşlarının 99. yıldönümüne denk gelmektedir.

Bu anlamlı vesileyle ülkemize gelen siz Yeni Zelandalı misafirlerimize en kalbi hislerimle hoşgeldiniz diyorum.

Kıymetli Misafirler,

Dünyanın iki ucunda yer alan Türkiye ve Yeni Zelanda arasında, ilk bakışta anlaşılması zor bir muhabbet ve yakınlık mevcuttur. Zira bizler, acı bir geçmişten güçlü bir dostluk çıkartmayı başarmış ender ülkelerdeniz.

Ortak geçmişimizde çok önemli bir yer tutan Çanakkale Savaşları, bu güçlü dostluğun temellerinin atılmasına vesile olmuştur.

Genç fidanlarımızın muharebe sahasında ortaya koydukları kahramanlık ve insanlık dersleri, Çanakkale’yi kaybedeni olmayan bir savaşa dönüştürmüştür.

Tarihe belki de “centilmenler savaşı” olarak kaydedilmesi gereken Çanakkale’de, bir taraf muzaffer gibi görünse de, asıl kazanan barış ve dostluk olmuştur.

Yeni Zelanda milli bilincinin oluşumunda da önemli rolü bulunan bu önemli hadisenin, günümüzde iki müşahhas nişanesi bulunmaktadır. Bunlardan ilki Conk Bayırı’nda bulunan Yeni Zelanda Anıtı, diğeri ise Vellington’daki “Atatürk Anıtı’dır.

Ebedi dostluğumuzun abidesi olan bu eserler, bize bugünlere ne büyük fedakârlıklarla geldiğimizi hatırlatmaktadır. Bizler de, bu tarihi sorumluluğun bilinciyle dostluk ve ortaklığımızı büyütmek için elbirliğiyle çalışmayı sürdürmekteyiz.

Ziyaretiniz, hiç şüphesiz bu köklü geçmiş üzerine bina edilen dostluk ve işbirliğimizin pekiştirilmesine katkı sağlayacaktır.

Sayın Genel Vali,

Kıymetli Misafirler,

Bugün Türkiye ve Yeni Zelanda’yı böylesine köklü bir mazi kadar, ortak değerler ve idealler birbirine bağlamaktadır.

Güneydoğu Asya’dan Afganistan’a ve Ortadoğu’ya kadar uzanan geniş coğrafyada barış, güvenlik ve refahın arttırılmasını hedefleyen bir vizyonu paylaşıyoruz.

Gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için, iklim değişikliğinden, terörle mücadeleye ve sürdürülebilir kalkınmaya kadar birçok alanda işbirliği yapıyoruz.

Siyasi düzeyde ve çok taraflı platformlarda mükemmel olarak niteleyebileceğimiz işbirliğimizi, ticari ve ekonomik ilişkilerimize de yansıtmak istiyoruz.

Son dönemde imzalanan Ortak Bildirge ve düzenli olarak gerçekleştirilen Karma Ekonomik Komisyon toplantıları, bu anlamda önemli bir işlevi yerine getirmektedir. Böylece ticaret hacmimizi ve karşılıklı yatırımları arttırarak, Pasifik’in iki ucunu somut projelerle birleştirmeyi hedefliyoruz.

Her iki tarafta da bu yönde güçlü bir irade bulunması, ilişkilerimizin geleceğine güvenle bakmamızı sağlamaktadır.

Ziyaretinizin, tüm bu alanlara teşmil edilen işbirliğimize ivme kazandıracağı inancıyla, kadehimi, Zat-ı Devletleri ve Muhterem Eşinizin sağlık ve mutluluğu ile Türkiye-Yeni Zelanda dostluğunun parlak geleceği için kaldırıyorum.

Yazdır Paylaş Yukarı