Kenya Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Uhuru Kenyatta Onuruna Verdikleri Resmi Akşam Yemeğinde Yaptıkları Konuşma

08.04.2014
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

“Değerli Dostum, Cumhurbaşkanı Sayın Kenyatta,

Sayın Bakanlar,

Kıymetli Misafirler,

Zat-ı Devletlerini ve heyetinizin değerli üyelerini ülkemizde ağırlamaktan büyük memnuniyet duyuyorum.

Kenya’dan ülkemize Cumhurbaşkanı düzeyindeki ilk resmi ziyareti gerçekleştiriyorsunuz.

Ziyaretiniz, aynı benim 2009'da güzel ülkenize gerçekleştirdiğim ve Sahra Altı Afrika'ya bir ilki teşkil eden ziyaretim gibi tarihi nitelik taşımaktadır.

Bu önemli vesileyle ülkemize gelen siz değerli misafirlerimizi en samimi hislerimle selamlıyorum.

Sayın Cumhurbaşkanı,

Değerli Misafirler,

Aradaki mesafeye rağmen, Türkiye-Kenya ilişkilerinin mazisi çok köklüdür.

Ülkelerimiz arasındaki ilk temaslar, Osmanlı denizcisi Emir Ali Bey’in 16. yüzyılda Mombasa’ya gitmesiyle başlamıştır. Kenyalı dostlarımızla, sömürgecilere karşı birlikte mücadele veren bu tarihi şahsiyetin ebedi istirahatgâhı topraklarınızdadır.

Bu etkileşimin tezahürü olarak zamanında Kenya’da Osmanlı parası basılmıştır. Bugün de Kenya’nın çeşitli yerlerinde Osmanlı döneminden kalma su sistemleri, köprüler, medreseler, camiler ve hamamlar bulunmaktadır.

Doğu Afrika’nın finans, iletişim ve lojistik merkezi olan Kenya ile böylesine köklü bir tarihi ve beşeri zemin üzerine kurulu ilişkilerimizi, Afrika Ortaklık politikamız çerçevesinde karşılıklı yarar temelinde sürdürmek kararlılığındayız.

Bu anlayışla, Sahra Altı Afrikası’ndaki en eski diplomatik temsilciliklerimizden biri olan Nairobi Büyükelçiliğimizi 1968 yılında faaliyete geçirdik.

Son yıllarda ilişkilerimizin ahdi altyapısını güçlendiren çok sayıda anlaşma imzaladık.

2009’daki Kenya ziyaretim vesilesiyle, THY’nin Nairobi seferlerini başlattık. 2012 sonu itibariyle İstanbul-Mombasa hattına işlerlik kazandırdık.

Kenya’nın Ankara Büyükelçiliği’ni 2012 yılında faaliyete geçirmesinden de büyük memnuniyet duyduk.

Afrika’daki önemli kalkınma ortaklarımızdan olan Kenya ile bu alandaki işbirliğimizi de ilerletmek istiyoruz. Kenya’nın kurucu Devlet Başkanı olan babanız Jomo Kenyatta’nın izinden giderek, ülkenizin refahı ve kalkınması için attığınız adımlara biz de elimizden geldiğince katkıda bulunacağız.

Bunun için, TİKA’nın Nairobi’deki koordinasyon ofisini açtık. TİKA aracılığıyla Kenya’da hayata geçirilen kalkınma projelerinin değeri şimdiden 1,3 milyon Dolar’ı bulmuştur. Önümüzdeki dönemde sulama ve bölge okulu inşası projeleri de Kenyalı dostlarımızla elbirliğiyle hayata geçirilecektir.

İlişkilerimizdeki dinamizmi kalıcı kılacak temel unsur ise iş, ticaret ve karşılıklı yatırımlardır.

Zat-ı Devletlerinin kalabalık bir iş adamı heyetiyle yarın İstanbul’da iştirak edecekleri İş Konseyi, bu anlamda çok önemli bir işlevi yerine getirecektir.

Sayın Cumhurbaşkanı,

Afrika Boynuzu bölgesinin yükselen yıldızlarından Kenya ile çok taraflı platformlardaki işbirliğimizi de en güçlü şekilde sürdürmek istiyoruz.

Afrika’nın BM merkezi konumunda olan ve modern deniz korsanlığıyla mücadelede öncü rol oynayan Kenya’nın, barış misyonlarındaki aktif mevcudiyetiyle, bölgesel güvenlik ve istikrara yaptığı katkıları takdirle takip ediyoruz.

Bu çerçevede, Kenya’nın Doğu Afrika Topluluğu’nun Dönem Başkanlığı’nı üstlenmesinden memnuniyet duyduk. Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi bünyesindeki faaliyetlerinizi de takdir ediyoruz.

Kenya’nın aktif dış politikası, bir yandan “Afrika sorunlarına Afrika çözümleri”  olarak özetlenebilecek ortak anlayışımızı güçlendirirken, diğer yandan ikili ilişkilerimize yeni ufuklar kazandırmaktadır.

Bu düşüncelerle, Afrika’dan Ankara’ya esintiler getiren Kenyalı dostlarımızı Türkiye’de ağırlamaktan duyduğum memnuniyeti yineliyor, kadehimi Zat-ı Devletlerinin sağlık ve mutluluğu ile dost Kenya halkının esenlik ve refahı için kaldırıyorum.”

Yazdır Paylaş Yukarı