Nijer Cumhurbaşkanı Issoufou Mahamadou Onuruna Verdikleri Akşam Yemeğinde Yaptıkları Konuşma

11.03.2014
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Aziz Kardeşim, Cumhurbaşkanı Sayın Mahamadu,

Kıymetli Misafirler,

Zat-ı Devletlerini ve heyetinizin değerli üyelerini ülkemizde ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyorum.

Bugün, dost ve kardeş halklarımızın en üst düzeyde hasretle kucaklaştığı çok önemli bir gündür. Zira, ülkelerimiz arasında Cumhurbaşkanı düzeyindeki ilk ziyareti gerçekleştiriyorsunuz.

Bu tarihi vesileyle, ülkemize Nijer’den esintiler getiren siz değerli kardeşlerimize en halisane hislerimle hoş geldiniz diyor, hepinizi içtenlikle selamlıyorum.

Sayın Cumhurbaşkanı,

Değerli Misafirler,

Türkiye ve Nijer halklarının birbirlerine olan muhabbet ve yakınlığı, aralarındaki mesafeye rağmen adeta zamana ve mekâna meydan okumaktadır.

İlişkilerimizin mazisi 15. yüzyıla kadar uzanmaktadır.

Osmanlı Padişahı Yıldırım Bayezid’in, hakemlik talep etmek üzere gelen Nijer heyetini, İstanbul’dan oğlu Yunus’la birlikte ülkenize göndermesiyle ilişkilerimizin temelleri atılmıştır.

O tarihten itibaren dost ve kardeş Nijer’le bağlarımız kopmamıştır. Nitekim, Osmanlı Devleti’nin Fizan sancağı içinde yer alan Kuzey Nijer toprakları, 1912 yılına kadar sömürgecilere karşı elbirliğiyle savunulmuştur.

Onun içindir ki; Agadez bölgesinde okutulan Cuma hutbelerinde Osmanlı Sultanının ismi anılmıştır.

Kuzey Nijer’de uzun yıllar boyunca Osmanlı sancağı dalgalanmıştır.

Bugün Nijer’de, Osmanlı payitahtına atıfla, İstanbulewa (İstanbul’dan gelenler) olarak adlandırılan Yunus Sultan’ın torunları yaşamaktadır.

Nijer’de Osmanlı döneminden kalma birçok kale ve sur kalıntısı bulunmaktadır.

Keza onun içindir ki; ata sporumuz güreşin yanısıra davul, zurna ve fes gibi ortak kültürümüzün müşahhas izleri günümüzde de Nijer’de yaşatılmaktadır.

Sayın Cumhurbaşkanı,

Değerli Misafirler,

İlişkilerimizin parlak geleceğini, bu ortak mirasın vereceği taze sürgünler üzerine, köklü tarihi bağlarımıza yakışır biçimde inşa etmek istiyoruz.

Haddizatında ümitvar olmak için sebebimiz çoktur.

1966 yılından bu yana diplomatik ilişkilerimiz kesintisiz sürdürülmektedir. İki yıl sonra, modern zamanlardaki ilişkilerimizin 50. yıldönümünü kutlayacağız.

Bu çerçevede, 2012 yılında karşılıklı olarak Büyükelçiliklerimizi faaliyete geçirdik. Son iki yılda 15 anlaşma imzalayarak ilişkilerimizin ahdi zeminini güçlendirdik.

Böylece, ilişkilerimizi çok daha ileriye taşıma irademizin ne kadar güçlü olduğunu ortaya koyduk.

En büyük kalkınma ortaklarımızdan olan Nijer’in, Zat-ı Devletleri’nin dirayetli liderliğinde başlattığı Rönesans Programını ve bunun en önemli ayaklarından Kalkınma Planı ile 3N Tarım Programını büyük bir ilgiyle takip ediyoruz.

TİKA vasıtasıyla bu kapsamda birlikte yürüttüğümüz projelerle, Nijerli kardeşlerimizin refah ve huzuruna katkıda bulunmayı hedefliyoruz.

Türk sivil toplum kuruluşları da, Nijer halkıyla el ele, gönül gönüle çalışmalarını sürdürmektedir. Bugün başkent Niamey’de iki Türk okulu faaliyet göstermektedir.

Zat-ı Devletleri’nin açılışını yapma inceliğini gösterdikleri Niamey’deki Türk-Nijer Dostluk Parkı ve Ormanı, tarihi ortaklık ve dostluğumuzun şüphesiz en müşahhas şekilde yeni nesillere taşınmasına vesile olacaktır.

Bugün Zat-ı Devletleri, Değerli Kardeşimle yaptığımız kapsamlı görüşmeler ise, atalarımızdan tevarüs ettiğimiz ve sivil toplum kuruluşlarımız aracılığıyla perçinlediğimiz işbirliği ruhunun çok daha ileriye götürülmesini sağlayacaktır.

Emin olunuz ki, hem ikili düzeyde, hem de çok taraflı platformlarda Nijerli kardeşlerimizin yanında yer almayı sürdüreceğiz. Dertlerinizi dertlerimiz, muvaffakiyetlerinizi kendi başarılarımız bileceğiz.

Bu çerçevede, Nijer’in ahiren Afrika Birliği bünyesindeki Barış ve Güvenlik Konseyi üyeliğine neredeyse oybirliğiyle seçilmiş olması, sizleri olduğu kadar bizi de memnun etmiştir.

Kardeş Nijer’in yürüttüğü aktif dış politika ve yapıcı bölgesel rol, hiç şüphesiz ilişkilerimizin kapsam ve derinliğinin artmasını sağlayacaktır.

Bu düşüncelerle, Zat-ı Devletlerini ve heyetinizin kıymetli üyelerini Türkiye’de ağırlamaktan duyduğum memnuniyeti yineliyor,bir kez daha Türkiye’ye hoşgeldiniz diyorum.

 

Yazdır Paylaş Yukarı