Türkiye-Afganistan-Pakistan Sekizinci Üçlü Zirvesi’nin Geniş Katılımlı Oturumunda Yaptıkları Konuşma

13.02.2014
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Değerli Kardeşlerim Sayın Cumhurbaşkanı Karzai ve Sayın Başbakan Şerif,

Değerli Bakanlar,

Kıymetli Misafirler,

Hanımefendiler, Beyefendiler,

Sizlerle Üçlü Zirve sürecimizin Sekizinci Toplantısı vesilesiyle bir araya gelmekten büyük mutluluk duyuyorum. Hoş geldiniz.

Üçlü Zirve Süreci; Türkiye, Afganistan ve Pakistan arasındaki emsalsiz ilişkileri böylesine bir platformda geliştirmek yönündeki ortak irademizin ve samimi gayretlerimizin müşahhas nişanesidir. Çalışmalarımızın temelinde siyasi diyalog, güvenlik işbirliği ve kalkınma ortaklığı bulunmaktadır. İşbirliğimiz gücünü, halklarımız arasındaki dostluk ve kardeşlik bağlarından almaktadır. Üç ülke arasındaki ilişkiler, tarihi bağlarımızdan kaynaklanan, halktan halka, gönülden gönüle ilişkilerdir.

Bugün sekizinci toplantısını gerçekleştirdiğimiz Üçlü Zirve sürecimiz, ilk toplantıyı düzenlediğimiz 2007 yılından bu yana geçen süre zarfında, daha kapsamlı ve ileri bir merhaleye erişmiştir. Bundan üç ülke de memnuniyet duymaktadır.

En başından itibaren, işbirliğimize ivme kazandırmayı, kurumlarımız arasında ortak çalışma kültürünün pekiştirilmesini hedefledik. Bu doğrultuda heyet başkanları kadar Dışişleri ve İçişleri Bakanlarımızın yanısıra ekonomi, istihbarat ve güvenlik makamlarımızı da sürece dâhil ettik.

Bu mekanizma sayesinde, ülkelerimiz ve kurumlarımız arasında karşılıklı güven, diyalog ve ortak ilgi alanımıza giren konularda büyük ölçüde anlayış birliği oluşturmakta muvaffak olduk.

Zirve sürecinin şimdiye kadarki en büyük kazanımı herhalde budur.

Değerli Kardeşlerim,

Bugüne kadarki kazanımlarımızı muhafaza ederek, bunlara yenilerini ilave etmek bakımından kritik bir dönemden geçiyoruz.

Pakistan geçen yıl çok önemli bir demokrasi sınavından başarıyla çıkmıştır. Bu sürecin konsolidasyon aşaması devam etmektedir. Pakistan’ın aynı başarıyı, ekonomik kalkınma ve terörle mücadelede de göstereceğine inanıyoruz.

Afganistan açısından ise 2014 çok önemli bir yıl olacaktır. Nisan ayında Afganistan’da Cumhurbaşkanlığı seçimi yapılacaktır. Yılsonu itibariyle ISAF operasyonu sona erecek ve Afganistan’daki uluslararası askeri mevcudiyetin geri intikal süreci tamamlanmış olacaktır.

Böylece, uluslararası toplumun desteğiyle, başarı ve aynı zamanda çalkantılarla dolu bir dönem geride kalacaktır.

Afgan kardeşlerimiz, bundan sonra birlik, beraberlik ve uzlaşı içinde, ülkelerinin istikrarını pekiştirecek adımları atmaya başlayacaklardır. Afganistan’ın bu süreci başarıyla tamamlaması, geride kalan 13 yılda elde edilen kazanımlarının kalıcılığı bakımından belirleyici olacaktır.

Afganistan’ın bu süreçte karşı karşıya bulunduğu sıkıntılar, Asya’nın Kalbi olarak anılan bu geniş coğrafyayı ve hatta ötesini etkileyecek boyuttadır.

Afganistan’ın selameti temin edilmeden bu geniş coğrafyada kalıcı barış tesis edilemez. Benzer şekilde, komşu ve dostlarının işbirliği olmadan, Afganistan’da gerçek anlamda istikrar ve güvenliğin hâkim kılınması da mümkün değildir.

İşte tam da bu sebeple, Üçlü Zirve Sekizinci Toplantısı’nın temasını “Asya’nın Kalbinde Sürdürülebilir Barış” olarak belirledik.

Afganistan ve Pakistan, bu zorlu dönemde, kardeşleri Türkiye’yi, bugün burada olduğu gibi, tüm samimiyetiyle yanlarında görmeye devam edeceklerdir.

Üç kardeş ülke, Üçlü Zirve Süreci ve 2011’de başlatılan ve tüm bölge ülkelerini kapsayan İstanbul Süreci çerçevesinde, bölgesel diyalog ve sahiplenmenin en güzel örneklerini vermeyi sürdüreceklerdir.

Devlet adamları olarak bizlere düşen, Üçlü Zirve Süreci’nin daha ileriye götürülmesini teminen, işbirliği ve ortaklık ruhunu temel alan müşterek vizyonumuz temelinde, kararlılıkla hareket etmeyi sürdürmektir.

Bu düşüncelerle, Kardeşlerim Cumhurbaşkanı Sayın Karzai ve Başbakan Sayın Şerif’e bir kez daha hoş geldiniz diyorum.

 

Yazdır Paylaş Yukarı