Gambiya Cumhurbaşkanı Onuruna Verdikleri Akşam Yemeğinde Yaptıkları Konuşma

11.02.2014
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Sayın Cumhurbaşkanı, Değerli Kardeşim,

Değerli Misafirler,

Zat-ı Devletleri’ni ve heyetinizin kıymetli üyelerini ülkemizde ağırlamaktan büyük bir memnuniyet duyuyoruz.

17 yıl aradan sonra ülkemizi ikinci kez ziyaret ediyorsunuz. Ziyaretiniz, Türkiye ve Türk halkına duyduğunuz muhabbet ve yakınlığın müşahhas bir nişanesidir.

Bu dostane hissiyat şüphesiz karşılıklıdır. Bizim için de Gambiya, dost ve kardeş bir ülkedir. Bu anlayışla, 1965 yılında bağımsızlığını kazanmasının hemen ardından Gambiya’yı tanıyarak, diplomatik ilişki tesis ettik.

Günümüzde de Gambiya, Afrika’da coğrafi bakımdan stratejik konuma ve verimli topraklara sahip, serbest piyasa ilkelerini benimsemiş önemli bir ortağımızdır.

Sayın Cumhurbaşkanı,

Değerli Misafirler,

Türk halkı, tarih boyunca Afrika ülkeleri ve halklarıyla dostane ilişkiler kurmuştur. Bu ilişkilerin temelinde, milletimizin Afrika halklarına olan samimi ve karşılıklı muhabbeti yer almaktadır.

Bugün de Afrika kıtasını ilgilendiren konulara büyük ilgi gösteriyor; Afrika’daki sorunların çözümüne katkıda bulunmaya çalışıyoruz.

Geçmişte olduğu gibi, günümüzde de, Afrika’ya bakışımızın temelinde dostluk, kardeşlik, eşitlik ve işbirliği temelinde yoğun ilişkiler geliştirme vizyonu bulunmaktadır.

Bu düşünceden hareketle, Afrikalı kardeşlerimiz ve dostlarımızın katkıları sayesinde, Afrika ile ilişkilerimizi stratejik ortaklık düzeyine yükseltmiş bulunuyoruz.

Zat-ı Devletleri’nin liderliğinde Gambiya’nın, Afrika Ortaklığı politikamıza verdiği destek takdire şayandır.

Bu geniş vizyon temelinde, ikili düzeyde de Gambiya’nın kalkınma hamlesine katkıda bulunarak, işbirliğimizi her alanda güçlendirmek istiyoruz.

Her iki tarafta bu konuda güçlü bir irade ve kararlılığın bulunması, geleceğe ümitle bakmamızı sağlamaktadır.

2010 ve 2011 yıllarında karşılıklı olarak Büyükelçiliklerimizin faaliyete geçirilmesi, bu yöndeki ortak kararlılığımızın en önemli işaretidir. Böylelikle, ilişkilerimizin sağlam bir zeminde ilerletilmesi için gerekli altyapı tesis edilmiş oldu.

Takdir edersiniz ki; küreselleşen dünyada devletlerarası ilişkilerin itici gücünü ekonomik ve ticari bağlar oluşturmaktadır. Bu bakımdan, Gambiya ile 34 milyon Dolar civarında olan ticaret hacmimizi çok daha ileri seviyelere taşımak istiyoruz.

Ayrıca, turizm başta olmak üzere, karşılıklı yatırımlar, savunma sanayii, güvenlik, bilim ve teknoloji gibi alanlarda işbirliğimizi geliştirmeyi de arzu ediyoruz.

Türk müteşebbisleri bu doğrultuda her zaman teşvik ediyoruz.

Yarın İstanbul’da katılacağınız İş Forumu’nda Türk iş çevrelerinin önde gelen temsilcileriyle bir araya geleceksiniz. Bu vesileyle yapacağınız temasların, ekonomik ve ticari işbirliğimizin geliştirilmesi için güçlü bir sinerji oluşturacağına inanıyorum.

Ziyaretiniz sırasında imzalanan anlaşmalar da, bu sinerjiyi pekiştiren çok önemli bir unsur olacaktır.

Sayın Cumhurbaşkanı,

Değerli Misafirler,

Bu vesileyle, ziyaretinizin dost ve kardeş ülkelerimiz arasındaki ilişkileri yeni ufuklara taşıyacağı inancıyla, Zat-ı Devletleri’ne ve heyetinizin değerli üyelerine tekrar hoşgeldiniz diyorum.

Yazdır Paylaş Yukarı