Romanya Devlet Başkanı Sayın Traian Basescu Onuruna Verdikleri Akşam Yemeği'nde Yaptıkları Konuşma

05.02.2014
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Saygıdeğer Devlet Başkanı, Değerli Dostum,

Kıymetli Misafirler,

Zat-ı Devletleri’ni ve heyetinizin değerli üyelerini bir kez daha ülkemizde ağırlamaktan büyük memnuniyet duyuyorum.

İki yıl önce ülkemize geldiğinizde ilişkilerimizi stratejik ortaklık seviyesine yükseltmiştik. Böylelikle, Karadeniz üzerinden birbirine komşu olan ülkelerimiz, güvenilir birer müttefik olmanın yanı sıra stratejik ortak haline gelmişti.

Ziyaretiniz, ilişkilerimizin bu temelde daha da geliştirilmesine yönelik ortak iradenin müşahhas bir tezahürüdür.

Sayın Devlet Başkanı,

Kıymetli Misafirler,

Türkçe’de "her şeyin yenisi, dostun eskisi makbuldür" diye bir söz vardır. Benzer şekilde Romence’de de "bin altının olacağına bir dostun olsun" şeklinde bir atasözü bulunduğundan haberdarız.

Atasözlerimize yansıyan bu anlayış, esasen Türkiye ile Romanya arasında köklü bir geçmişe dayanan dostluk ve işbirliğinin ruhunu yansıtmaktadır. İlişkilerimiz gücünü, ülkelerimiz ve halklarımız arasındaki tarihi yakınlık ve karşılıklı etkileşimden almaktadır.

Nitekim, 18. yüzyılda bu topraklara gelen Dimitri Kantemir, İstanbul’da bulunduğu dönemde Romence ilk romanı kaleme almıştır. Ayrıca, klasik Türk müziğiyle de ilgilenmiş ve birçok besteyi kültürümüze kazandırmıştır.

Tarihsel süreç içinde halklarımız arasındaki etkileşimin neticesi olarak, günümüzde Türkçe ve Romence'de çok sayıda ortak kelime bulunmaktadır. Ayrıca, Romanya’da onbinlerce Türk, Türkiye’de de çok sayıda Romanya kökenli vatandaşımız yaşamaktadır.

Her yıl ülkemizi ziyaret eden 400 bin Romen turist ise, ülkelerimiz arasındaki beşeri bağların bir diğer halkasını teşkil etmektedir.

Bükreş ve Köstence'de faaliyet gösteren Yunus Emre Türk Kültür Merkezleri ile İstanbul'daki Dimitri Kantemir Kültür Merkezi, bu etkileşimi en canlı biçimde yaşatan ve yeni nesillere aktaran gözbebeği kurumlarımızdır.

Sayın Devlet Başkanı,

Kıymetli Misafirler,

Böylesine köklü bir tarihi ve beşeri temel üzerine bina edilen diplomatik ilişkilerimizin kuruluşunun, geçen sene 135. yıldönümünü kutladık.

Romanya ile stratejik ortaklığımızı, önümüzdeki dönemde de müşterek değerler ve karşılıklı yarar temelinde sürdürmek kararlılığındayız.

Ortak değerler ve çıkarlar temelinde ülkelerimizi buluşturan NATO’nun yanısıra, Avrupa Birliği de işbirliğimizin önemli bir veçhesidir. Romanya’nın, AB üyelik sürecimize güçlü ve koşulsuz desteğini en görünür biçimde sürdüreceğine güveniyoruz.

Balkanlar ve Karadeniz, ortak kader ve çıkarlarımızın kesiştiği bir diğer alandır. Amacımız, parçası olduğumuz bu coğrafyalarda, bölgesel sahiplenme ruhu temelinde güvenlik, istikrar ve refahın pekiştirilmesidir.

Bu anlayışla, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü, Karadeniz Sinerjisi ve Romanya’nın hâlihazırda Dönem Başkanlığını yürüttüğü Güneydoğu Avrupa İşbirliği süreci çerçevesinde işbirliğimizi güçlü şekilde sürdürüyoruz.

Yoğun ve çok boyutlu işbirliğimizin yansıması olarak Romanya, Balkanlar’daki en büyük ekonomik ortağımız konumundadır.

Ticaret hacmimiz 6 milyar Dolar dolayındadır. Bunu 10 milyar Dolara çıkartmayı beraber kararlaştırdık, Sayın Cumhurbaşkanıyla. Bu hedefi siz gerçekleştireceksiniz tabii. Romanya’da 7 bine yakın Türk firması faaliyet göstermektedir. 5 milyar Dolar’ı geçen yatırımlarıyla Türk işadamları, Romanya’da önde gelen yatırımcılar arasında yer almaktadır. Türk şirketleri ayrıca, bu dost ülkenin çehresini değiştiren 6,2 milyar Dolar değerinde müteahhitlik projelerine imza atmıştır.

Bu yatırımlar, Romen ekonomisinin büyümesine ve istihdamına katkı sağlamanın yanı sıra, ülkelerimizi birbirine kenetlemekte ve ilişkilerimizin geleceğini teminat altına almaktadır. Şüphesiz ki THY’nin haftada 40’ın üzerine çıkan İstanbul, Bükreş, Köstence seferleri ilişkilerimizin derinliğini, yoğunluğunu gösteren başka bir işarettir. Bu yatırımlar ve bu ilişkiler sadece Romen değil, muhakkak ki  Türk ekonomisine de çok büyük katkı sağlamaktadır.

Sayın Devlet Başkanı,

Kıymetli Misafirler,

Bu düşüncelerle, ziyaretinizin her alandaki güçlü işbirliğimizi pekiştireceğine inanıyor, kadehimi Zat-ı Devletleri’nin sağlık ve mutluluğu ile ülkelerimiz ve halklarımız arasındaki dostluğa kaldırıyorum.

Yazdır Paylaş Yukarı