Kilis’te Onurlarına Verilen Öğle Yemeğinde Yaptıkları Konuşma

05.12.2013
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Değerli Misafirler,

Kilisimizin Değerli Temsilcileri,

Vali Bey’in de biraz önce söylediği gibi burada, Kilis’teki bütün sivil toplum kuruluşlarının önde gelen herkesin, temsilcilerin olduğunu biliyorum. Hepinize önce sevgi ve muhabbetlerimizi sunuyorum.

Cumhurbaşkanı olarak serhat şehrimiz olan Kilis’i ziyaret etmekten büyük mutluluk duyuyorum. Daha önce gerek milletvikili olarak gerek bakanlığım döneminde Kilis’e gelmiştim. Ama şimdi Cumhurbaşkanı olarak bütün illerimizi ziyeret programı çervesi içerisinde buradayım. Hepinizin elini ayrı ayrı sıkmak isterdim, ama hepinizin adına Kilisimizin şehit aileleri ve gazilerimizin elini ancak sıkabildim. Onlara yine şükranlarımız sunuyorum. Çünkü en sevdiklerinizi vatan için feda ettiniz. Gazi oldunuz, şehit ailesi oldunuz.

İki gün sonra Kilis’in kurtuluşunun da yıldönümü olacak, 7 Aralık. Buralar Kurtuluş Savası’nda da çok büyük destanlar yazmış memleketimizin bölgeleridir. Yeri geldiğinde bu destanlar yine yazılmaktadır. Bundan dolayı bir kez daha şehitlerimizi rahmetle anıyorum, gazilerimize sağlık diliyorum.

Burası nüfus olarak küçük bir ilimizdir ama tarihi çok köklü bir ilimizdir. Ta Mercidabık Savaşı’ndan beri Türklerin elindedir bu şehir. Sahabeler şehridir, işte burada da yazıldığı gibi. Tarihin köklülüğünü, konaklarıyla, binalarıyla, camileriyle, o zamanın kamu binalarıyla da göstermektedir. Çok değerli insanlar yetişmiştir. Değerli kültür insanları, sanatçılar, komutanlar, siyasetçiler, tüccarlar… Bundan sonra da muhakkak ki bu tip çok değerli şahsiyetleri memleketimize hediye edecektir.

Daha önceki seyahatlerimle bu seyahatimi mukayese ettiğimde şehrin kısa süre içerisinde çok geliştiğini görmekten de ayrıca memnuniyet duydum. Gerek Vali Bey’den, gerek Belediye Başkanımızdan aldığım bilgilerde şehrin altyapısıyla ilgili önemli çalışmalar yapıldığını bir kez daha gördüm. Çok önemli kamu kaynakların, yatırımların, şehrimize ulaştığını gördüm. Muhakkak ki noksanlıklar kısa zaman içerisinde tamamlanacaktır. 2007’de açılışını yaptığım hastanenin genişletilmesiyle ilgili çalışmalar başlamak üzere, ama daha da önemlisi Türkiye’nin en önemli organize sanayi bölgelerinden birisi Polateli. Orada Gaziantep - Kilis arasında her iki şehrin de organize sanayi bölgesi olacak. Bunun kısa bir süre içerisinde gerçekleştirileceği ve bu gerçekleştiğinde özellikle sadece Kilis değil, bütün bölgeye çok büyük bir ekonomik canlılık, ilave kazanımlar getireceğine inanıyorum. Ayrıca, Kilis’i Hatay’a bağlayacak yolun tamamlanması için tünelin -onunla ilgili de bilgiler aldım takip ediyorum - inşallah tamamlandığında Kilis’in Akdeniz’e uzandığını, yolların ne kadar kısaldığını inşallah hep beraber yakında göreceğiz. Bütün bunlar muhakkak ki devleti yönetenlerin, hükümetimizin, kamu görevlilerinin, herkesin gece-gündüz ilgilendiği uğraştığı konulardır.

Kamu halkına hizmet için vardır. Halkının güvenliğini, istikrarını, refahını, gelişmesini sağlamak için vardır. Ne zaman ki bir ülkede huzur, istikrar olur bu konularda çok hızlı yol alınır. Ama ne zaman ki bir ülkede karışıklık vardır, ülkede huzur vardır, bir ülkede moraller çok bozuktur o zaman da adım adım yürünür. Çok şükür memleketimizdeki güven, huzur ortamı çok hızlı bir yürüyüşü, gelişme ve kalkınma yolunda gerçekleştirildiğini göstermektedir bize. Bunun kıymetini, değerini hepimizin muhakkak ki bilmesi gerekir.

Bu şehirde gördüğüm huzur ve kardeşlikten gerçekten büyük bir mutluluk duydum ama bugünlerde Kilis’in ayrı bir önemi var. Bu da nedir? Hemen yanıbaşınızda, komşunuz olan Suriye’de yaşanan büyük trajedi, dram, acı buna bigâne kalmayışıdır. Hiç kimse hangi ülkeden, nerede olursa olsun evini terk etmek istemez. Altın kafese koysanız da kimse evinden, barkından gitmek istemez. Eğer bu komşularınız evini, barkını terk etmek durumunda kaldılarsa hangi ortamda olduklarını kendimizi yerlerine koyup düşünmemiz gerekir. Aslında görüyoruz, bu hallere düşmemesi için Suriye’nin biz çok uğraştık. Bu noktalara gelineceğini tecrübemizle, bilgimizle gördüğümüz için bu noktaya gelirsiniz, yapmayın diye çok ikaz ettik, çok çabaladık. Ama maalesef bugün bu noktaya gelindi. Milyonlarca insan evinden, barkından oldu. Yüzbinlerce insan değişik ülkelere gitti. Bizde de bildiğiniz gibi yarım milyona yakın Suriye’den gelen komşularımız var. Ama Kilis ayrı bir önem taşıyor. Kilis, nüfusu 90 bin olup 80 bin misafiri kabul eden bir il. Bu, gerçekten büyük bir şereftir sizin için, büyük bir âlicenaplıktır ve bu büyük bir onurdur.

Tarih bilenler, özellikle İslam tarihini bilenler Muhacir ve Ensar arasındaki ilişkinin ne olduğunu ve bunun tarihe nasıl örnek olduğunu çok iyi bilir. Siz bunu gerçekleştiriyorsunuz. İleride bunlar yazılacaktır, anlatılacaktır. Hem insanlar anlatacaktır hem de sizler için en bilmesi gereken Cenab-ı Allah muhakkak bunları en iyi şekilde bilen olduğuna göre, kazanan hep siz olacaksınız. Ümit ederiz en kısa süre içerisinde Suriye’de barış gerçekleşir, huzur gerçekleşir, tekrar güvenlik ve istikrar gerçekleşir ve herkes evine, barkına döner. Ama burada oldukları süre içerisinde bunlara gösterdiğiniz misafirperverlikten dolayı bir kez daha şükranlarımı sunuyorum, herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

Bugün Vali Bey bana ille ilgili bilgi verirken asayiş olaylarında bir artışın olmadığını ve bunların minimum seviyede kaldığını, birçok ilimizden çok daha az oranda olduğunu söylediğinde gerçekten çok etkilendim ve sizlerle gurur duydum. Dünyanın hiçbir ülkesi yoktur ki böyle bir gerçekle karşı karşıya kalsın ama neticeleri bu şekilde olsun. Onun için bir kez daha hepinize şükranlarımı sunuyorum. Dediğim gibi ilinizin beklentileri, noksanlıkları vardır ama bunların hepsinin gerçekleşeceğinden hepiniz emin olun. Yeter ki biz memleketimizin, şehirlerimizin, birbirimizin kıymetini bilelim. Kıymet bilinmeyince işte o komşu ülkedeki gibi oluyor. Bu önce huzursuzluk sonra kavga olur, sonrasında Allah korusun bu boyuta kadar uzar işler. Onun için devletin, milletin hep kıymetini bilmek gerekir.

Demokrasinin, birbirine saygının, çoğulculuğun, farklılıklara saygı duymanın muhakkak huzur için elzem olduğunu da bilmek gerekir. Bu masa ile o masa aynı düşünemeyebilir. Yan yana oturanlar farklı farklı siyasi görüşlere sahip olabilir, farklı eğilimleri, farklı kültürleri, aileden gelme etnik değişiklikleri olabilir. Ama Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğu, bu ülkede yaşadığı süre içerisinde herkes birbirine saygı gösterecek, memleketine sadakat gösterecek, yeri geldiğinde işte Kilislilerin Kurtuluş Savaşı’nda yaptığı gibi veya son dönemlerde olduğu gibi şehit ailelerimizin, gazilerimizin yaptığı gibi, herkes memleketi için nesi var nesi yok onu da verecek. İşte o zaman memleketimizde huzur olur, memleketimiz ileri gider, kalkınır, refah olur, çocuklarımıza çok daha güzel bir memleket bırakırız. Bunun için hep beraber uğraşıyoruz ve böyle olacağından da hiç birinizin tereddüdü olmasın.

Bugün gün boyunca gerek meydanlarda, gerek geçtiğimiz bütün caddelerde, sokaklarda vatandaşlarımın gösterdiği sevgiye de ayrı ayrı tekrar sizlerin şahsında teşekkür ediyorum ve burada olmayanlara da selamlarımı, sevgilerimi götürmenizi de sizden rica ediyorum.

Hepinize başarılar diliyorum,

Sağolun.

Yazdır Paylaş Yukarı