Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev'e Nişan Tevcih Törenin'de Yaptıkları Konuşma

12.11.2013
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Sayın Cumhurbaşkanı,

Muhterem Hanımefendi,

Değerli Misafirler,

Bugün burada Azerbaycan ile Türkiye arasındaki kardeşlik ve muhabbeti bir kat daha taçlandıracak Nişan Töreni vesileyle toplanmış bulunuyoruz.

Ülkemizin en yüksek nişanı olan “Devlet Nişanı”nı, Azerbaycan Cumhurbaşkanı, Kıymetli Dostum Sayın İlham Aliyev’e takdim etmekten büyük memnuniyet duyuyorum. Zamanında Umum Milli Lider, Büyük Devlet Adamı Haydar Aliyev’e de tevcih edilen “Devlet Nişanı”nı, bu defa Aliyev ailesinin bir başka saygın mensubuna takdim etmek benim için ayrı bir mutluluk kaynağıdır.

Bu nişan, aynı milletin iki parçası olan ülkelerimiz arasındaki kardeşlik bağlarının pekiştirilmesi ve dostane ilişkilerimizin güçlendirilmesi için örnek liderlik sergileyen Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev’e en kalbi takdirlerimizin ifadesidir.

Aynı şekilde, Azerbaycan’ın en yüksek nişanı olan “Haydar Aliyev Nişanı”nın bana layık görülmesinden de büyük mutluluk duydum. Merhum Haydar Aliyev’in adını taşıyan bu nişanın tevcihi, ezeli ve ebedi Türkiye-Azerbaycan kardeşliğinin müşahhas bir tezahürüdür.

Değerli Misafirler,

Azerbaycan’la dostluk, kardeşlik ve iyi komşuluk bağlarına dayalı ilişkilerimizin en güçlü şekilde devamına büyük önem veriyoruz. Küresel ve bölgesel çalkantıların sürdüğü bir dönemde, Azerbaycan’ı güvenli limanlara taşıyacak bir liderin mevcudiyeti, ilişkilerimizin geleceğinin teminatıdır.

Zat-ı Devletlerinin dirayetli yönetimi altında Azerbaycan, her alanda göz kamaştırıcı başarılara imza atmıştır. Son on yılda Azerbaycan’a gerçekleştirdiğim her ziyarette, bu kardeş ülkenin çehresinin mahir ellerde nasıl değişip güzelleştiğini yerinde gördüm.

Kapsamlı kalkınma hamlesi ve artan refah seviyesiyle Azerbaycan, kısa sürede gıpta edilen bir ülke haline gelmiştir. Bölgesindeki ve uluslararası toplumdaki saygın konumunu her geçen gün daha da pekiştirmektedir.

2012 yılında BM Güvenlik Konseyi üyeliğine seçilen ve geçen hafta ikinci kez üstlendiği Dönem Başkanlığını devreden Azerbaycan, sergilediği başarılı performansla diplomatik gücünü de kanıtlamıştır.

Ne mutlu ki, Azerbaycan halkı, bağımsızlığını kazandıktan sadece yirmi iki yıl sonra, kendi imkânları ve gücüyle geleceğe ümitle bakmasını sağlayan böylesine etkileyici bir performansı ortaya koymuştur.

Hiç şüphesiz bu başarının ardında, Umum Milli Lider rahmetli Haydar Aliyev’in attığı sağlam temeller ve Cumhurbaşkanı Sayın Aliyev’in bu mirasa yaraşır şekilde ülkesine hizmet etmesi bulunmaktadır.

Bu kararlı liderlik sayesinde bugün, Türkiye ve Azerbaycan arasındaki kadim dostluk ve kardeşlik bağları müşahhas projelerle gelişip zenginleşmeyi sürdürmektedir.

Bakü-Tiflis-Ceyhan ve Bakü-Tiflis-Erzurum enerji projelerine, Bakü-Tiflis-Kars demiryolu ve Trans Anadolu (TANAP) boru hatlarını süratle tamamlayarak, yeni başarı hikayeleri ilave etmek istiyoruz.

Sayın Cumhurbaşkanı, Kıymetli Kardeşim,

Azerbaycan’da göreve geldiğiniz günden bu yana ülkelerimiz arasındaki kardeşlik ilişkilerinin daha da derinleşmesi için büyük çaba harcadınız. Üstün gayretlerinizle, Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin tarihinde müstesna bir yer edindiniz.

Ülkelerimizin ortak menfaatleri doğrultusunda gösterdiğiniz liderlik dolayısıyla Zat-ı Devletleri’ne, Türk Milleti adına, Türkiye Cumhuriyeti’nin ihdas ettiği en yüksek nişan olan “Devlet Nişanı”nı takdim etmekten onur duyuyorum. Büyük bir şerefle taşıyacağım “Haydar Aliyev Nişanı”nın tarafıma tevcihi dolayısıyla da, şahsınızda tüm Azerbaycan halkına en samimi hislerimle teşekkür ediyorum.

Bu vesileyle, Türkiye-Azerbaycan kardeşliği için tarih boyunca her türlü fedakârlığa katlanan atalarımızı ve aziz şehitlerimizi minnet ve şükranla anıyor, aramızdaki eşsiz kardeşlik bağlarının ilelebet devam edeceğine olan sarsılmaz inancımı yineliyorum.

Yaşasın Can Azerbaycan! Yaşasın Türkiye! Yaşasın Türkiye-Azerbaycan kardeşliği!

Yazdır Paylaş Yukarı