Yalova'da Öğle Yemeğinde Yaptıkları Konuşma

06.09.2013
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Önce hepinize sevgi ve muhabbetlerimi sunarak başlamak istiyorum. Bugün, Yalova’da olmaktan gerçekten büyük bir mutluluk duyuyorum. Yalova’ya daha önce çeşitli vesilelerle, gerek hükümette bakan olduğum zaman, gerek siyasette milletvekili olduğum zamanlar ve gerekse bütün onlardan önce çok gelip gitmiştim.

Cumhurbaşkanı olarak bugün ilk defa Yalova’yı ziyaret ediyor olmak ve burada bulunmaktan gerçekten büyük bir mutluluk duyuyorum. Bu vesileyle herkese ve sizin şahsınızda bütün Yalovalı vatandaşlarımıza tekrar sevgi ve muhabbetlerimi sunuyorum.

Bugün sabah gemiyle geldik, iskelede büyük bir coşku vardı. Şehir içerisinde yaptığımız ziyaretlerde, caddelerde yine büyük bir coşku vardı. Herkese çok çok teşekkür ediyorum.

Yalova, 95 yılında il oldu ama il olmadan da çok iyi bilinen bir yerdi. İl gibi statüsü olan,  prestiji olan, ağırlığı olan, herkesin gelip görmek ve yaşamak istediği bir yerdi. Şimdi bu duygu çok daha gelişti. Vilayette ve belediyede konuşurken şunu söyledim, bazen 1. sınıf butik oteller vardır. Burası bu şekilde, birinci sınıf butik bir şehir. Eminim ki burada yaşayanlar, buralılar, herkes buranın kıymetini biliyordur.

Bir taraftan yeşilliği, bir taraftan, Bursa, Kocaeli, İstanbul gibi Türkiye’nin en büyük şehirlerinin ortasında olması, deniz yoluyla İstanbul’a 1 saat içerisinde gidilip gelinmesi, Yalova’ya tabi çok ayrıcalıklar, farklılık ve üstünlük tanıyor. O bakımdan ilimizin kıymetini bilmek gerekir.

Türkiye’nin her köşesi birbirinden güzeldir muhakkak ki, her köşesinin ayrı bir değeri, ayrı bir kültürü, ayrı bir tarihi vardır. Bütün memleketimizdeki bu çeşitlilikler, bu farklılıklar, bizim zenginliğimizdir. Büyük bir ülkeyiz. Doğu ayrı, batı ayrı, kuzey-güney, Orta Anadolu ayrı. Ama hepsi de bizimdir ve hepimiz istediğimiz yerde yaşayabiliriz, istediğimiz yere yerleşebiliriz. Bu vatan topraklarının her bir karışı hepimize aittir. Tabi ki bu kadar büyük ülkede huzur içerisinde yaşamak ve eksikliklerimizi giderecek, müreffeh, kalkınmış, en gelişmiş demokrasilere, en gelişmiş ülkelerle mukayese edilebilecek bir duruma gelmek hedefimiz. Bunun için de hepimiz, bütün kamu yöneticileri, bütün devlet organları, bir taraftan özel sektör, artık Türkiye’nin lokomotifi olmuştur, öncüsü olmuştur, büyük bir gayret içerisinde.

Yalova sadece bu söylediğim güzellikleri, turizmiyle değil, aynı zamanda sanayisiyle de çok önemli. Çok önemli sanayi kuruluşları var burada. Burası eskiden beri termalleriyle meşhur ve herkesin dinlenmek için geldiği bir yer olduğu için, sadece kendi vatandaşlarımızın için değil, artık yabancı komşularınız var, arkadaşlarınız var. Onlar başka illere olduğu gibi bir günlük ziyaretler için değil, gelip yılın bir kısmını buralarda geçiriyorlar. Tahmin ediyorum ki buralarda ev alanlar da çoktur. Dolayısıyla böyle güzel bir ilimizi daha da güzelleştirmek herkesin vazifesi.

Üniversite, Yalova’ya ayrı bir değer katmıştır. Yine biraz önce konuştuk, burası yeni kurulan üniversiteler içerisine yine 1. sınıf olmaya aday üniversitelerden birisi. O bakımdan üniversitelerinize de herkesin çok sahip çıkmasını özellikle burada ifade etmek isterim.

Bugün gün boyunca ziyaretler yapacağım, bazı övündüğümüz büyük şirketlerimize uğrayacağım. Tabi ki askeri tesislerimiz, garnizonlar, oralara uğrayacağım. Ve bugün gün boyu sizinle beraber olacağım.

İsterdim ki herkesin elini tek tek sıkayım. Ama herkes oturduğu için doğrusu bir karmaşa olmasın istedim. Onun için sadece şehit ailelerimiz ve gazilerimiz ki- eminim onlara herkes şükran ve minnet duygusunu hiçbir zaman eksik etmiyordur,-  hepiniz adına onları selamladım. Daima onlara sahip çıktığınızı, çıkacağınızı ve onlarla da gurur duyacağınızdan eminim. Gittiğim bütün illerimizde bunu görüyorum. Şu bir gerçek ki onlar en değerli varlıklarını bu ülke için armağan eden vatandaşlarımızdır. Dolayısıyla aramızda ayrı bir yeri vardır. Bir kez daha hepinize sevgi ve muhabbetlerimi sunuyorum.

Bu ilin de bu ülkenin de kıymetini hepimiz bilelim. Kardeşlik içerisinde, huzur içerisinde, daha çok çalışarak ülkeyi geleceğe taşıyalım. Farklılıklar olacaktır. Demokrasi demek, zaten farklılık ve çoğulculuk demektir. Farklı siyasi partiler, farklı siyasi akımlar olacaktır. Bunların kendi içinde yarışması, ben daha iyi yaparım diye iddialı olmasından daha tabi bir şey olamaz. Bu yoksa zaten o zaman eksiklik vardır. Ama bunları belli bir saygınlık içerisinde yaptığımız süre içerisinde bu zenginlik olur. Yoksa tersi olur. Bunların tecrübelerini eskiden çok yaşadığımız için artık yapacağımız şey, fikirlerimize aykırı fikirler de olsa saygı duymak, dinlemek, kabul edilir edilmez bu ayrı bir şeydir.

Bir de tabi şu çok önemli. Bir ilde huzurun olması, o ilin ileri gelenlerinin arasındaki muhabbete bağlıdır. O ilin ileri gelenleri dediğimde, başta şüphesiz ki belediye reisi, değerli milletvekilleri, ilin yöneticileri, hakimler, savcılar, buranın iş adamları, odalarının temsilcileri ve şüphesiz ki bu ilin simalarıdır. Bunlar arasında ne kadar çok ahenk olursa, ne kadar çok illeri için ortak çalışırlarsa, buranın meseleleri söz konusu olduğunda ne kadar bir masa etrafında toparlanıp konuşulursa,  o ilin de meseleleri o kadar kolay çözülür, önü o kadar çok açık olur, o ilin de gelişmesi o kadar kolay olur. Burada bunu gördüğüm için de büyük bir memnuniyet duyuyorum. Ayrıca bunun aksini de böyle küçük bir ilde düşünemem doğrusu. O bakımdan burada sabahtan beri gördüğüm bu manzara, zaten bunu biliyordum, bundan ayrıca memnun oldum.

Bir kez daha hepinize başarılar diliyorum. Sizler vasıtasıyla da -çünkü bildiğim kadarıyla sivil toplum örgütlerinin hep temsilcileri de burada- bütün Yalovalı vatandaşlarıma, sevgilerimi, muhabbetlerimi, iyi dileklerimi iletmenizi hepinizden rica ediyorum.

Tekrar hepinize başarılar diliyorum, sevgiler, saygılar.

Yazdır Paylaş Yukarı