Ardahan'da Öğle Yemeğinde Yaptıkları Konuşma

14.06.2013
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Bir kez daha hepinize sevgi ve muhabbetlerimi sunuyorum. Ardahan’da sizlerle böyle bir öğle yemeğinde beraber olmaktan da büyük memnuniyet duyuyorum.

Geldiğimiz andan itibaren Ardahan’da bize bütün vatandaşlarımın, hemşerilerinizin gösterdiği sevgi ve muhabbete bir kez daha çok çok teşekkür ediyorum. Yol boyunca Şavşat’tan gelene kadar, biliyorsunuz Rize’deydim Artvin’e geçtim, birçok kez durduk, hepsini selamladık. Ama şehrin içinde gösterilen olağanüstü sevgi için de bir kez daha çok çok teşekkür ediyorum. Sizler Ardahan’ın sivil toplum örgütlerinin, siyasi partilerinin ve şehrin ileri gelenleri olarak buradasınız. Onların temsilcileri olarak görüyorum sizi. Sizin şahsınızda onlara teşekkür ediyorum.

Ardahan bir serhat şehridir. Serhat şehirleri doğuda da batıda da var. Tabi merkezden biraz uzak olunca bazen zannederler ki gözden uzağız, gönülden de uzak mıyız diye böyle bir hissiyat olur. Hâlbuki ki tam tersidir.

Sınırları bekleyen vatanın çerçevesini çizen illerdir, serhat şehirlerimiz. Dolayısıyla Ardahan da gözümüzde çok önemlidir, daima kalbimizde ayrı bir yeri vardır. Onun için bugün burada olmaktan gerçekten çok büyük memnuniyet duyuyorum. Ayrıca bu şehir Türkiye’nin en yüksek şehirlerinden birisidir, 1800 metre kadar yüksekliği var bildiğim kadarıyla. Bu demektir ki gökyüzüne en yakınsınız burada. Karadeniz sahilleri deniz seviyesinde, ta oradan çıka çıka 1800 metre buraya çıkmış olduk.  Güneşi her zaman gören, bazen bulutların üzerinde olan, kırlarıyla, yaylalarıyla, çiçekleriyle, güneşiyle, tabi hep güzellikleriyle gerçekten ileride turizminin çok önemli mevkilerinden birisi olmaya aday olan bir şehrimiz.

Bugün hem vali beyden vilayeti ziyaretimizde, hem belediye başkanımızdan ille ilgili geniş bilgileri aldım, daha almaya da devam ediyorum tabi ki. Muhakkak ki noksanlar, eksiklikler vardır ama yapılan da çok şey vardır. Eskiler bileceklerdir, yollar hiçbir zaman böyle değildi. Siz, gerek Artvin’den Rize, Trabzon veya Kars, buralara kolay gidiş gelişler olmazdı. Yollar, tüneller, hepsi doğrusu, olağanüstü gayret isteyen alt yapı çalışmaları, bütün bunlar yapılıyor. Doğalgazdan tutun da bütün altyapı hizmetlerine kadar hepsi sunuluyor.

Şimdi bildiğiniz gibi daha da canlandırmak için önemli yine projeler var. Komşu ülkelerle işbirliği yapmak, ticareti arttırmak, alışverişi arttırmak için de işini kolaylaştırmamız lazım, bunun yolu da tabi ki kapılardan gümrüklerden geçmekte. Bu anlamda; Çıldır Aktaş bildiğiniz gibi açılmak üzere. 52 milyon liraya, bildiğim kadarıyla, ihalesini yaptınız. Bütün her şeyi tamamlanmak üzere. Bu gerçekleştiğinde, Azerbaycan ile Türkiye arası, daha doğrusu Ardahan arası, iki-iki buçuk saatlik bir mesafeye düşecek. Gürcistan, yine aynı şekilde olacak. Yine karayolları yapılırken, Ilgar yolunun yapımında, tüneller, bin metre uzunluğunda tüneller bütün bunlar tamamlanacak.

Bütün bunlar, şehrinizi sağa sola, her tarafa çok daha kısa yoldan, çok daha emniyetli yoldan bağlayacaktır. Bir de Türkiye’nin tabi ki çok büyük projesi var. Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu. Biz üç Cumhurbaşkanı olarak Kars’ta bunun temelini atmıştık, çok yakından da takip ediyorum. Azerbaycan’da ve Gürcistan’daki kısımlar bitiriliyor, bizimki de inşallah süratle bitirilecek, onun bir kısmı da Ardahan’dan geçiyor bildiğiniz gibi. Bütün bunlar işte, şehirlerimizin daha yaşanır hale gelmesi, ihtiyaçlarının en iyi şekilde kazanılması ve aynı zamanda oralardaki ekonomik faaliyetlerin çoğaltılması için yapılan hizmetlerdir.

Bugün üniversiteyi de ziyaret ettim, Ardahan Üniversitesi’ni. Herhalde 10 yıl önce, Ardahan’da üniversite kurulacağını kimse düşünmezdi açıkçası. Profesörlerin, doçentlerin, yardımcı doçentlerin gelip, burada, üniversitede öğretim elemanı olarak çalışacağını da kimse düşünmezdi. Bugün rektör beyin verdiği bilgilerden gördüm ki yeni bir kampus, yani yeni bir yer yapılmış onlara. Binalarının da resimlerini gördüm. O resimleri alsanız, İstanbul’da bir üniversite, işte burası deseniz, Herkes buna tamam der. Ankara’da deseniz, o binaları görünce o da tamam der. Ama o binalar o fakülteler Ardahan’da ve burası bir bölge üniversitesi olma yolunda. Bütün bunlar, devletimizin gözünün burada olduğunu, hükümetimizin gözünün burada olduğunu ve ihtiyaçların karşılanması için herkesin üstüne düşeni gece gündüz yaptığını da göstermektedir. Tabi daha yapılacak çok şey vardır. Yapılanlar iyi güzel, daha çok ihtiyaçlar var. Bunlar da muhakkak ki yerine getirilecektir.

Şunu unutmayın ki Türkiye’nin her tarafında, bütün şehirlerinde büyük bir imar faaliyeti var. Yollar, tren yolları, hava alanları, her tarafta. Her tarafın yeni ihtiyaçları da ortaya çıkıyor. Zenginleştikçe insanlar haklı olarak, yeni taleplerde bulunuyorlar. Ve bütün bunları karşılamak da devletin muhakkak ki görevidir. Bugün meydanda da söyledim. Bütün devlet adamları, kamu görevlileri, vatandaşa hizmet için vardır, onun ihtiyaçlarını yerine getirmek için vardır. Onlar aslında milletin hizmetkârıdır.

Karşılıklı saygı ve sevgi söz konusu olunca bunlar çok daha kolay şekilde yapılır. Bugün Türkiye’de çok şükür böyle bir hava var. Şehirlerimizde de çok güzel dayanışmalar var. Eminim ki küçük bir şehir olduğu için burada herkes birbirinin dostu, arkadaşı, akrabası, herkes birbirini tanır. Farklı düşünceler olabilir, farklı siyasi partiler tabi ki olacak. Farklı siyasi partiler olmasa demokrasiden bahsedemeyiz, övünemeyiz Türkiye ile. Onun için farklılıklar olacaktır, farklı görüşler, fikirler olacaktır. Bunlar ayrı, ama şehir için hep beraber, iliniz için hep beraber, ülkeniz için yeri geldiğinde hep beraber, dayanışma içerisinde çalışmak da başka bir sorumluluktur. Eğer bir ilde böyle bir dayanışma olmazsa o zaman Allah korusun huzur olmaz ve yaşanacak bir hal olmaz, tadı olmaz. Onun için bütün vatandaşlarımdan, sizlerden ricam, herkes birbirini saysın, sevsin, birbirini anlamaya çalışsın.

Şehrinizin gelişmesi kalkınması için hep beraber şehrin yöneticileriyle, vali bey, belediye başkanı, diğer görevliler, herkesle onlarla el ele olun, omuz omuza olun.

Ben bir kez daha hepinize sevgilerimi, muhabbetlerimi sunuyorum, gösterdiğiniz bu çok samimi ilgiden dolayı, Ardahan’daki bütün vatandaşlarıma tekrar hep şükranlarımı sunuyorum.

Sağ olun var olun.

Yazdır Paylaş Yukarı