Türkmen-Türk Üniversitesi Temel Atma Töreni’nde Yaptıkları Konuşma

30.05.2013
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Sayın Devlet Başkanı Kadirli Doğanım Berdimuhammedov,

Değerli Türkmen Doğanlarım,

Muhterem Misafirler;

Anavatanımız Türkmenistan’a gerçekleştirdiğim devlet ziyareti çerçevesinde dostluk ve kardeşliğimizin müstesna bir sembolü olacak Uluslararası Türkmen-Türk Üniversitesi’nin yeni kampüsünün temelini Kadirli Doğanım Devlet Başkanı Sayın Berdimuhammedov’la birlikte atmaktan çok büyük memnuniyet ve mutluluk duyuyorum. Bu vesileyle hepinize sevgi ve muhabbetler sunuyorum. Siz Türkmen kardeşlerine Türk halkının selamlarını, sevgilerini iletiyorum.

Atalarımız, başta Avrasya bölgesi olmak üzere, dünyanın farklı bölgelerine yayılırken, tek millet olma vasfını da korumuşlardır. Bunu kurdukları büyük medeniyetler sayesinde de başarmışlardır. Tarihin cilvesi, batıya doğru yürümüşler ama gittikleri farklı farklı coğrafyada bu şuurlarını, bu bilinçlerini de kaybetmemişlerdir. Türk dünyasının yetiştirdiği Hoca Ahmet Yesevi, Manas, Dede Korkut, Uluğ Bey, Kaşgarlı Mahmut ve Mahtumkulu gibi müstesna şahsiyetlerin eserleri ve manevi rehberlikleri sayesinde tek millet olma özelliği ve bilinci korunmuştur ve bundan sonra da bu korunacaktır.

Yeni kampüsünün temelini attığımız Uluslararası Türkmen-Türk Üniversitesi’nin de milli şuurumuzun pekişmesine ve sahip olduğumuz ortak medeniyetin ilerlemesine katkı yapacak yeni Uluğ Beyler, Kaşgarlı Mahmutlar, Mahtumkulular yetiştirmesini canı gönülden arzu ediyoruz.

Türkiye ile Türkmenistan arasındaki ilişkiler son yıllarda her alanda mükemmel bir seyir takip etmektedir. Değerli Doğanım Sayın Berdimuhammedov’un da dirayetli liderliğinde ve kendisinin gösterdiği siyasi irade çerçevesinde, Türkiye’de de bizlerin aynı anlayışta olmamızla bu ilişkiler altın çağını yaşamaktadır. Bunu ilişkilerimizin her alanına yaymakta da kararlıyız. Şüphesiz ki bu alanlardan birisi de eğitim, bilim, kültür alanıdır. Eğitim her şeyin başıdır. Yapılacak en iyi yatırım, eğitime yapılan yatırımdır. En iyi sermaye de beşeri sermayedir. Hangi devletin, hangi milletin yetişmiş, vasıflı, nitelikli insanı varsa, o millet daima ileri gider. Onun için, hepimizin birinci önceliği iyi nesiller yetiştirmektir, iyi gençler yetiştirmektir. İyi nesilden de maksadımız, nitelikli, vasıflı, kabiliyetli, dünyayı bilen ve aynı zamanda da vatan sevgisi olan, millet sevgisi olan ve ülkesine bağlılığı sağlam olan nesiller yetiştirmektir. Biliyoruz ki, cehalet her kötülüğün anası olduğu gibi, ilim ve irfan da her iyiliğin ve her güzelliğin esas kaynağıdır. İşte bu bilinç ve bu şuurla eğitime önem veriyoruz.

Uluslararası Türk-Türkmen Üniversitesi gibi, Aşkabat’ta Milli Eğitim Bakanlığımızın ve sivil toplum kuruluşlarımızın kurduğu okullar da, Türk ve Türkmen öğrencilerin bir arada okuduğu güzide eğitim yuvaları olarak geleceğimizin garantisi gençleri yetiştirmektedir.

Türkiye’de de yedi binden fazla Türkmen öğrenci tahsil görmekte, iki halk arasında özel bir insani köprü vazifesi görmektedir. En değer verdiğimiz alanlardan birisi de budur. Kardeş halklarımızın yarınlarını inşa edecek gençlerimiz, aldıkları eğitim, irfan ve terbiyeyle vatanlarına ve büyük Türk dünyasına da hizmet edeceklerdir. Bugün yeni kampüsünün temelini attığımız üniversitemizde, ülkelerimizin ihtiyacı olan beşeri sermayeyi en iyi şekilde karşılayan, küresel düzeyde rekabet edecek donanıma sahip, kendine güvenen, atılgan ve milli şuurları yüksek öğrenciler yetiştirmeyi arzu ediyoruz.

Yine, milletimizi uluslararası camia nezdinde ön plana çıkaracak büyük araştırma ve yeniliklere bu bilim yuvasında katkı sağlamak istiyoruz. Siz Kadirli Doğanıma, öğretmenlerimize ve ortak okullarımıza verdiğiniz destek için ayrıca teşekkür etmek istiyorum.

Uluslararası Türkmen-Türk Üniversite’nin yeni kampüsünün hayırlı olmasını ve geleceğimizin garantisi olan iyi nesiller yetiştirmesini temenni ediyor, hepinize Cenabı Allah’tan başarılar diliyorum. Sağ olun, var olun.

 

Yazdır Paylaş Yukarı