Türkmenistan Devlet Nişanı Verilmesi Töreninde Yaptıkları Konuşma

30.05.2013
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Sayın Devlet Başkanı, Kadirli Doğanım,

Değerli Türkmen Kardeşlerim,

Muhterem Misafirler,

Atavatanımız Türkmenistan’ın en önemli nişanı olan “Türkmenistan Devlet Nişanı”nın tarafıma tevcihinden dolayı Berdimuhamedov’a teşekkür ediyorum. Türkmenistan’da ilk kez verilen bu nişana layık görülmem vesilesiyle şahsıma gösterilen teveccüh için de tüm kalbimle ediyor, şükranlarımı sunuyorum.

Bu nişanı taşımak, benim için emsalsiz bir kıvanç kaynağı olduğu kadar, şüphesiz iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesine daha fazla katkı sunma mesuliyeti anlamına da gelmektedir. Bu mesuliyetimi büyük bir heyecan ve memnuniyetle yerine getireceğimi bir kere daha vurgulamak istiyorum.

Türkmenistan Devlet Nişanı’nın Türk Milleti’ni temsilen şahsıma verilmesi, halklarımız arasındaki asırlar öncesine dayanan kardeşliğin ne kadar derin ve sağlam olduğunun bir diğer müşahhas göstergesini teşkil etmektedir.

Zat-ı Devletleri Kadirli Doğanıma, geçen yıl Şubat ayında Türkiye’ye gerçekleştirdiği ziyaret münasebetiyle, ben de Türkiye Cumhuriyeti Devlet Nişanı’nı tevcih etmiştim. Bu iki nişan, ülkelerimiz ve halklarımız arasındaki ezeli “kemik kardeşliği”nin ilelebet devam edeceğinin en güçlü sembolüdür.

Ortak bir dile, tarihe ve kültüre sahip iki kardeş ülke olan Türkiye ve Türkmenistan’ın, hayatın her alanında tecessüm eden emsalsiz işbirliği, halklarımızın müşterek menfaatlerine hizmet etmektedir. Sıcak misafirperverliğinizde güzel ülkenize gerçekleştirmekte olduğum devlet ziyareti, işbirliğimizin ulaştığı yüksek mertebenin en açık ispatıdır.

Asya’nın yükselen gücü Türkmenistan’ın, Zat-ı Devletleri’nin dirayetli liderliğinde bölgesindeki ve dünyadaki muteber konumunu her geçen gün tahkim etmesi, bizler için de iftihar kaynağıdır. Zira, biz Türkmenistan’ın iyiliğini, Türkiye’nin iyiliğinden ayırt etmeyen, “fikirde ve amelde birliği” benimsemiş bir şuura sahibiz.

Ayrıca, Türkmen kardeşlerimizin “aktif tarafsızlık” politikasının, bölgesel istikrara ve refaha olduğu kadar, küresel barışa da hizmet ettiğine inanıyorum.

Bu düşüncelerle, büyük bir şerefle taşıyacağım Türkmenistan Devlet Nişanı’nı almaktan duyduğum mutluluğu yineliyor, başta Zat-ı Devletleri Kadirli Doğanıma olmak üzere, bütün Türkmen kardeşlerime yürekten teşekkür ediyor, hepinizi en halisane duygularımla selamlıyorum.

Yaşasın Türkmen-Türk dostluğu.

Yazdır Paylaş Yukarı