Kuveyt Emiri Şeyh Sabah Onuruna Verdikleri Resmi Akşam Yemeğinde Yaptıkları Konuşma

29.04.2013
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Aziz Kardeşim, Altesleri Emir Şeyh Sabah,

Sayın Bakanlar,

Kıymetli Misafirler,

Zat-ı Devletlerini ve beraberinizdeki üst düzeyli heyetin mümtaz üyelerini bir kez daha ülkemizde ağırlamaktan büyük kıvanç duyuyorum.

Önemli ortaklarımızın başında gelen dost ve kardeş Kuveyt ile ilişkilerimizde son dönemde güçlü bir ivme yakalanmıştır. Bu durum, karşılıklı üst düzey ziyaretlere de yansımıştır. Nitekim, Değerli Kardeşim Şeyh Sabah’ın ziyaretleri, iki ülke arasında son beş yılda çeşitli vesilelerle karşılıklı olarak gerçekleştirdiğimiz beşinci ziyarettir.

Aziz Kardeşim Emir Şeyh Sabah,

Türkiye’ye 2008’de gerçekleştirdiğiniz ziyaret sırasında dost ve kardeş ülkelerimiz arasında ekonomi, tarım, sürdürülebilir kalkınma için doğanın ve çevrenin korunması gibi pek çok alanda çeşitli anlaşmalar imzalanmıştı.

Geride kalan sürede mükemmel düzeydeki siyasi ilişkilerimizin yanısıra iş, ticaret, ekonomi ve karşılıklı yatırımlar alanındaki ilişkilerimizin de daha ileriye taşındığını memnuniyetle müşahede ediyorum.

Nitekim, ülkemizdeki Kuveyt yatırımları 1 milyar Dolar’ı geçmiştir. Ticaret hacmimiz, yeniden artış seyrine girmiştir. THY Kuveyt’e haftada 35 sefer düzenlemektedir. Her yıl çok daha fazla sayıda Kuveytli kardeşimizi tatil için ülkemizde ağırlıyoruz.

Türk şirketlerinin de Kuveyt’e olan ilgisi gittikçe artmaktadır. Ulaştırma, müteahhitlik ve ileri teknoloji gerektiren alanlarda açılan ihalelere her geçen gün daha fazla sayıda şirketimiz katılmaktadır.

Tüm Kuveytli ve Türk yatırımcıları ve işadamlarını iki ülke arasındaki bu yoğun ilişkiler manzumesinden azami ölçüde yararlanmaya bir kez daha davet ediyorum.

Şüphesiz tüm alanlarda potansiyel çok geniştir. Ticaret hacmimizi ve karşılıklı yatırımları daha da arttırmak için firmalarımızı teşvik etmeyi sürdürüyorum. Bilhassa teknoloji yoğun sanayi ve kalkınma projelerine ilgi göstermelerini salık veriyorum. Dünya çapında çok başarılı projelere imza atan Türk şirketlerinin, Beş Yıllık Kalkınma Planınız çerçevesinde Kuveyt’in Körfez’deki müstesna konumunun pekişmesine önemli katkılar sağlayacağına eminim.

Bugün çeşitli alanlarda imzalanan anlaşmalarla işbirliğimizin kapsamının daha da genişletilmesinin önü açılmıştır. Önümüzdeki dönemde bilhassa sağlık, yüksek öğrenim, savunma sanayii, altyapı ve kalkınma yatırımları gibi alanlardaki karşılıklı çabalarımızı arttırmamız, her iki tarafın da yararına olacaktır.

Altesleri, Aziz Kardeşim,

Bölgemizin içinden geçmekte olduğu tarihi süreç bağlamında, Alteslerinin ortaya koydukları siyasi vizyonu takdirle karşılıyoruz. Körfez’in en köklü parlamento geleneğine sahip olan Kuveyt, bu vizyon temelinde son dönemde medya özgürlüğü ve kadın hakları gibi alanlarda hayata geçirdiği reformlarla öncü konumunu bir kat daha pekiştirmiştir.

Bölgemizde bu köklü değişimler yaşanırken Türkiye ve Kuveyt’in aynı tarafta saf tuttuğunu memnuniyetle görüyoruz.

Bugün bölgesel ve küresel barış ve istikrara tehdit teşkil eden sorunların başında Suriye’deki insanlık dramı gelmektedir. Temennimiz, krizin daha fazla kan ve gözyaşı dökülmeden Suriye halkının iradesi doğrultusunda hayata geçirilecek siyasi geçiş süreciyle bir an evvel sona erdirilmesidir.

Bu istikamette geçtiğimiz aylarda “Suriye için Üst Düzeyli İnsani Yardım Taahhüt Konferansı”na evsahipliği yapan Aziz Kardeşim Emir Şeyh Sabah’ın sağladığı katkılar her türlü takdirin üstündedir.

Aziz Kardeşim,

Bölgemizdeki birçok sorunun temelinde Filistin meselesi bulunmaktadır. Bu mesele çözülmeden Ortadoğu’da kalıcı barış ve istikrarın sağlanması mümkün değildir. Kuveyt’teki Filistin Büyükelçiliği’nin geçtiğimiz günlerde yeniden açılması bu bakımdan ziyadesiyle mühimdir.

Öte yandan, ortak komşumuz Irak'ta barış, huzur, istikrar ve refahın sağlanması ise en temel arzumuzdur. Kendi içinde ve komşularıyla barışık bir Irak vizyonu çerçevesinde bu ülkenin Kuveyt’e karşı olan yükümlülüklerini yerine getirmesinde Alteslerinin izlediği ılımlı ve uzlaşı taraftarı politikalar, tüm uluslararası camianın malumudur.

Aziz Kardeşim,

Kıymetli Misafirler,

Türk ve Kuveyt halkları arasındaki kadim dostluk üzerine inşa ettiğimiz ilişkilerimiz Alteslerinin bu son ziyaretiyle taçlanmıştır. Bu anlayışla, Türkiye ve Kuveyt’in parlak geleceğine olan inancımı tekrarlıyor, hepinizi en samimi hislerimle selamlıyorum.

Yazdır Paylaş Yukarı