Litvanya Cumhurbaşkanı Dalia Grybauskite Tarafından Onurlarına Verilen Akşam Yemeğinde Yaptıkları Konuşma

03.04.2013
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Sayın Cumhurbaşkanı,

Saygıdeğer Bakanlar,

Hanımefendiler, Beyefendiler,

Dost ve müttefik Litvanya’da bulunmaktan Eşimle birlikte büyük memnuniyet duyuyoruz. Güzel ülkenize geldiğimiz andan itibaren bize ve heyetimize gösterilen hüsn-ü kabul ve sıcak misafirperverlik için gönülden teşekkür ediyorum.

Vilnius’u daha önce 2004 ve 2005 senelerinde iki defa ziyaret etme imkanını bulmuştum. Ancak, Litvanya’ya Cumhurbaşkanı sıfatıyla ilk kez gerçekleştirdiğim bu resmi ziyaretin, benim için özel bir kıymeti bulunmaktadır.

Türk ve Litvan halkları tarih boyunca birbirlerine karşı dostane hisler beslemişlerdir. Türkiye ve Litvanya arasında 1930 yılında imzalanan Dostluk Anlaşması, bu hissiyatın günümüze kadar güçlenerek ulaşan müşahhas temelini teşkil etmektedir.

Türkiye ve Litvanya, bugün, NATO müttefiki ve AB bağlamında ortak iki Avrupa ülkesidir.

Litvanya, Türkiye'nin AB üyeliği yolunda daima yanında yer almış, verdiği güçlü desteği yüksek sesle ifade etmiştir. Litvanya'nın bu örnek tutumundan dolayı Zat-ı Devletleri’ne tekrar teşekkür ediyorum.

Üç ay sonra üstleneceğiniz AB Dönem Başkanlığının Türkiye-AB ilişkilerine somut katkısı olacağına inanıyorum. 2011 yılında başarıyla icra ettiğiniz AGİT Dönem Başkanlığı örneğinde olduğu üzere, Dönem Başkanlığınızın AB’nin geleceğine de ışık tutacağına eminim.

Sayın Cumhurbaşkanı,

Nazik davetinize icabeten gerçekleştirdiğim bu ziyarette, ikili işbirliğinin her alanda daha da geliştirilmesi doğrultusundaki karşılıklı siyasi irademizi ve geleceğe yönelik müşterek vizyonumuzu teyit etmek, bana kıvanç vermiştir.

Bu anlayışla, kadehimi sağlık ve mutluluğunuza; Litvan halkının esenlik ve refahına; dostluk ve ittifak ilişkilerimizin parlak geleceğine kaldırıyorum.

Teşekkür ederim.

Yazdır Paylaş Yukarı