Letonya Cumhurbaşkanı Andris Berzins Tarafından Onurlarına Verilen Akşam Yemeğinde Yaptıkları Konuşma

02.04.2013
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Değerli Dostum, Cumhurbaşkanı Sayın Berzins

Muhterem Hanımefendi,

Saygıdeğer Bakanlar,

Hanımefendiler, Beyefendiler,

Dost ve müttefik Letonya’da, bu etkileyici mekânda aranızda bulunmaktan Eşimle birlikte büyük memnuniyet duyuyoruz. Letonya’ya geldiğimiz andan itibaren bize ve heyetimize gösterilen sıcak misafirperverlik için gönülden teşekkür ediyorum.

Letonya'ya Cumhurbaşkanı sıfatıyla gerçekleştirdiğim bu resmi ziyaretin, benim için özel bir kıymeti bulunmaktadır. 2004 yılında Dışişleri Bakanı iken resmi ziyaret münasebetiyle ilk kez geldiğim Riga, gördüğüm ilk Baltık şehri olması bakımından, kalbimde müstesna bir yere sahiptir. Riga'yı her ziyaretimde, tarihi atmosferi ve dinamizmi beni bir kez daha derinden etkilemektedir.

Bilahare, 2006 yılında NATO Zirvesi çerçevesinde gerçekleştirdiğim ziyaret sırasında da Leton halkının candan dostluğunun ve ilgisinin müşahhas örneklerine şahit olmuştum. Bu seyahatlerimin hatıralarını hâlâ muhafaza ediyorum.

Türkiye ve Letonya, Avrupa’nın kuzey ve güney uçlarında yer alan ve Baltık Denizi ile Karadeniz’i birbirine bağlayan tarihi ticaret yolu üzerindeki iki ülkedir. Halklarımız, gücünü tarihten alan samimi dostluk hisleriyle birbirine bağlıdır.

Diplomatik ilişkilerimiz 1925 yılında kurulmuş ve 1991 yılında kaldığı yerden devam etmiştir. Siyasi ilişkilerimiz, bu sağlam temel üzerinde her geçen gün daha da gelişmektedir. Bu bağlamda, 2015 yılında diplomatik ilişkilerimizin kuruluşunun 90. yıldönümünün idrak edilecek olması, hepimiz için bir iftihar vesilesidir. Letonya’nın 2015 yılında Avrupa Birliği’nin Dönem Başkanlığını üstlenmesi ise, bir tevafuk olarak bu yıldönümünü taçlandıracaktır.

Esasen, Türk ve Leton halkları arasındaki kadim ilişkiler, yüzyıllar öncesine dayanmaktadır. 1877-78 Osmanlı-Rus savaşında Plevne’de esir düşerek Letonya topraklarına getirilen ve burada hayatlarını kaybeden askerlerimiz, Cesis şehrindeki şehitlikte Leton halkının ebedi misafiri olarak yatmaktadırlar.

Bu fırsattan istifadeyle, Zat-ı Devletleri'nin şahsında, dost ve müttefik Leton halkına şehitliğimize gösterdikleri itinadan dolayı Türk Milleti adına bir kez daha teşekkür ediyorum.

Sayın Cumhurbaşkanı,

Kıymetli Misafirler,

Letonya, stratejik önceliğimiz olan Avrupa Birliği üyeliği konusunda başından beri Türkiye'nin yanında yer almıştır. Bu politikanın takipçisi olan Zat-ı Devletleri Değerli Dostuma, Avrupa Birliği'ne üyelik yolunda ülkemize verdikleri kuvvetli destek için tekrar teşekkür ederim.

Dünya genelindeki ve bilhassa Avrupa'daki olumsuz ekonomik şartlara rağmen büyüyen ekonomilere sahip ülkelerimizin bu performansı takdire şayandır. İşadamlarımız arasındaki verimli temasların teşvikiyle, önümüzdeki dönemde daha da başarılı sonuçlar bekliyoruz. Bu bakımdan, bugün Sayın Cumhurbaşkanı ile birlikte hitap ettiğimiz İş Forumu’nun, ekonomik ve ticari ilişkilerimize kaydadeğer ivme kazandıracağına inancım tamdır.

Diğer taraftan, Türkiye'nin Leton halkının en çok tercih ettiği turizm destinasyonu olduğunu ve Leton dostlarımızın evsahipliğimizden memnun kaldıklarını bilmek de bizleri bilhassa sevindirmektedir. Avrupa'nın canlı kültürel merkezlerinden biri olan Riga da, Türk turistler açısından caziptir.

Ayrıca, geçen sene Türk Hava Yolları'nın Letonya'nın gururu olan Leton Ulusal Operası'nın sponsorluğunu üstlendiğini büyük memnuniyetle öğrendim. 2013 yılı boyunca da devam edecek bu ortaklığın, ülkelerimiz arasındaki işbirliğinin zenginliğini ve çeşitliliğini gösteren çok güzel bir örnek oluşturduğunu düşünüyorum.

Sayın Cumhurbaşkanı, Değerli Dostum,

Nazik davetinize icabeten gerçekleştirdiğim bu ziyaret, hiç şüphesiz, Türkiye ile Letonya arasındaki dostane işbirliğinin perçinlenmesine vesile olacaktır.

Bu düşüncelerle, kadehimi Zat-ı Devletleri Değerli Dostumun ve Muhterem Refikanızın sağlık ve mutluluğuna; Leton halkının esenlik ve refahına; dostluk ve ittifak ilişkilerimizin parlak geleceğine kaldırıyorum.

Teşekkür ederim.

Yazdır Paylaş Yukarı