Kamerun Cumhurbaşkanı Sayın Paul Biya Onuruna Verdikleri Resmi Akşam Yemeğinde Yaptıkları Konuşma

26.03.2013
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Sayın Cumhurbaşkanı, Değerli Dostum,

Muhterem Hanımefendi,

Kıymetli Misafirler,

Zat-ı Devletleri’ni, Muhterem Refikalarını ve beraberinizdeki heyette yer alan Sayın Bakanlar ile diğer seçkin yetkilileri ülkemizde ağırlamaktan Eşimle birlikte kıvanç duyuyoruz. Sizlere “hoş geldiniz” diyor, hepinizi en içten hislerimle selamlıyorum.

Zat-ı Devletleri’nin nazik davetlerine icabetle, 2010 yılı Mart ayında Kamerun’a gerçekleştirdiğim resmi ziyaretin hatıralarını hâlâ muhafaza ediyorum. Bu fırsattan istifadeyle, güzel ülkenizde bana ve heyetime gösterilen sıcak hüsn-ü kabul ve yakın misafirperverlik için tekrar teşekkür ederim.

Siz Aziz Dostumun, benim seyahatimden üç yıl gibi nispeten kısa bir süre sonra Türkiye’ye iade-i ziyarette bulunması, ikili ilişkilerimize verdiğiniz değerin müşahhas göstergesidir. En üst seviyede birer ilk teşkil eden karşılıklı ziyaretlerimiz, taşıdıkları tarihi önem ile, şüphesiz ilişkilerimizin dönüm noktaları olarak daima hatırlanacaktır.

200’den fazla yerel dilin konuşulduğu Kamerun’da, yaklaşık 250 kabile, Zat-ı Devletleri’nin kapsayıcı yönetim anlayışından beslenen tecrübeli liderliğinde barış içinde bir arada yaşamaktadır. Karşılıklı saygı, hoşgörü ve anlayış birliği içinde bugünlere taşınan bu örnek toplumsal yapı, adeta tüm Afrika’nın birlik ve bütünlüğünün sembolü haline gelerek dünyanın takdirini kazanmış, Kamerun’un “Minyatür Afrika” olarak anılmasını sağlamıştır.

Biz de Kamerun’u siyasi istikrarı, doğal güzellikleri ve bölgesinin ticari ve ekonomik merkezi olma özelliği ile, Afrika’nın en önemli ülkelerinden biri olarak görüyoruz. Nitekim, bölge ekonomisinin temel sütunları Orta Afrika Para Birliği (UMAC) ile Orta Afrika Devletleri Bankası’nın (BEAC) merkezlerinin Yaoundé’de bulunması, Kamerun’un Kıta’daki müstesna konumunu açık şekilde göstermektedir.

Sayın Cumhurbaşkanı,

Kıymetli Misafirler,

Dost ülke Kamerun ile ikili ilişkilerimizi her alanda geliştirmek istiyoruz. Bu anlayışla, Kamerun’a yaptığım ziyaret çerçevesinde, Yaoundé Büyükelçiliğimizin açılışını gerçekleştirmiştim. Kamerun’un da yakında Ankara’da Büyükelçilik açma kararı, işbirliğimizin geleceği bakımından ziyadesiyle sevindiricidir.

Zat-ı Devletleri’nin öncülüğünde 2011 yılında başlatılan “Gelişen Kamerun-2035” projesinin, pek çok sektörde sunduğu fırsatlarla işbirliğimizin pekiştirilmesinde anahtar rol oynayacağına inanıyorum. Bu bakımdan, projenin hayata geçirilmesine katkıda bulunmaya hazır olduğumuzu tekrar vurgulamakta yarar görüyorum. Eminim ki, yarın İstanbul’da iş çevrelerimizle yapacağınız temaslar da, ekonomik ilişkilerimize ilave ivme kazandıracaktır.

Bu çerçevede, ziyaretimden bu yana ikili ticaretimizin %75 artması, ülkelerimiz arasındaki potansiyelin harekete geçmeye başladığının en açık göstergesidir. Türk Hava Yolları’nın geçen Aralık ayında Kamerun’a İstanbul’dan düzenlemeye başladığı doğrudan seferler de işbirliğimizin çeşitlendirilmesini sağlayacaktır.

Diğer taraftan, Türkiye ile Kamerun arasındaki eğitim işbirliğinin de son dönemde arttığını büyük memnuniyetle müşahede ediyoruz. Bu kapsamda, Kamerun’un dört bir yanında faaliyet gösteren Türk okulları genç nesillerin başarısına katkıda bulunmakta, Türkiye’de misafir ettiğimiz Kamerunlu öğrenciler ise halklarımız arasındaki beşeri bağların kuvvetlenmesine hizmet etmektedir. Bu yöndeki çalışmalarımız, önümüzdeki yılların işbirliği vizyonunu inşa etmek bakımından şüphesiz son derece faydalıdır.

Sayın Cumhurbaşkanı,

Türkiye ile Kamerun arasında üç yıl içinde en üst seviyede karşılıklı iki resmi ziyaret gerçekleştirilmesi, ilişkilerimizi perçinleyen muhabbetin en güzel ispatıdır. Bu tarihi ziyaretinizin, işbirliğimizde yeni ufuklar açacağına can-ı gönülden inanıyorum.

Bu düşüncelerle, Zat-ı Devletleri Değerli Dostuma, Muhterem Hanımefendi’ye ve beraberinizdeki mümtaz heyete bir kez daha “hoş geldiniz” diyor, kadehimi sağlık ve mutluluğunuza, dost Kamerun halkının esenlik ve refahına, ilişkilerimizin parlak geleceğine kaldırıyorum.

Teşekkür ederim.

Yazdır Paylaş Yukarı