Gana Cumhurbaşkanı John Dramani Mahama Onuruna Verdikleri Resmi Akşam Yemeğinde Yaptıkları Konuşma

22.01.2013
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Sayın Cumhurbaşkanı,

Değerli Dostum,

Muhterem Misafirler,

Zat-ı Devletleri’ni ve beraberlerindeki heyetin seçkin üyelerini Türkiye’de ağırlamaktan kıvanç duyuyorum. Siz kıymetli misafirlerimize “hoşgeldiniz” diyor, hepinizi en içten hislerimle selamlıyorum.

Henüz 15 gün önce yemin ederek başladığınız yeni görev döneminizin ilk resmi yurtdışı ziyaretini Türkiye’ye yapmanız bizleri onurlandırmış, Türkiye-Gana dostluğunun ulaştığı merhaleyi bir kez daha göstermiştir.

Kıymetli selefiniz, müteveffa Cumhurbaşkanı Atta Mills’in nazik davetine icabetle, 2011 yılı Mart ayında Gana’ya gerçekleştirdiğim resmi ziyaretten fevkalade güzel hatıralarla ayrılmıştım. Bu vesileyle, sıcak misafirperverliğine mazhar olduğum, vefatıyla hepimizi derinden üzen Değerli Dostumun aziz hatırasını yad etmek istiyorum. Cumhurbaşkanı Mills’in Türkiye-Gana ilişkilerinin gelişmesine yönelik müstesna gayretleri, daima saygı ve şükranla hatırlanacaktır.

Zat-ı Devletleri’nin, seyahatimin üzerinden henüz iki yıl dahi geçmeden Türkiye’ye iade-i ziyarette bulunması, ilişkilerimize verdiğiniz değerin müşahhas göstergesidir. En üst seviyede birer ilk teşkil eden karşılıklı ziyaretlerimiz, şüphesiz ilişkilerimizin dönüm noktaları olarak tarihteki yerini alacaktır.

Türkiye, Gana’yı, kurucu lideri Nkrumah’nın öncülüğünde Afrika halklarına ilham kaynağı olmuş hürriyet mücadelesi, güçlü demokrasi kültürü ve ekonomik potansiyeliyle Afrika’nın en önemli ülkelerinden biri olarak görmektedir. Nitekim, Batı Afrika Devletleri İktisadi Topluluğu ECOWAS ve Afrika Birliği’ndeki aktif çalışmaları, Gana’nın Kıta’daki prestijli konumunun sarih birer yansımasıdır.

Sayın Cumhurbaşkanı,

Kıymetli Misafirler,

Güzel ülkenize yaptığım ziyaret sırasında, iki ülkenin özel sektör temsilcilerine Türkiye ile Gana’nın ortak potansiyelini işaret edip, Gana’nın kakaoda, Türkiye’nin fındıkta ne kadar önde olduğunu anlatmış ve Türkiye’nin sembolik olarak “fındıklı çikolata yapmaları” tavsiyesinde bulunmuştum.  O gün heyetimde olan bazı işadamlarını görüyorum, onlar bunu hatırlayacaklar.

Bu çerçevede, ziyaretimden bu yana ikili ticaretimizin %85 artarak yaklaşık 550 milyon Dolar’a ulaşması, ülkelerimiz arasındaki potansiyelin harekete geçmeye başladığının en somut göstergesi olmuştur.

Keza, dün resmi açılışını yaptığınız Gana’nın Ankara Büyükelçiliğinin faaliyete geçmiş olması, işbirliğimizin geleceği açısından ziyadesiyle sevindiricidir.

Gana’nın Zat-ı Devletleri’nin liderliğinde hız kazanan dönüşümünün, başta enerji, turizm, savunma sanayii ve müteahhitlik olmak üzere, çeşitli sektörlerde sunduğu fırsatlarla ilişkilerimizin pekiştirilmesinde anahtar rol oynayacağına inanıyorum. Eminim ki, yarın İstanbul’da iş çevrelerimizle yapacağınız temaslar, ekonomik ilişkilerimize ilave ivme kazandıracaktır.

Diğer taraftan, Türkiye ile Gana arasındaki eğitim ve bilim işbirliğinin de son dönemde arttığını büyük memnuniyetle müşahede ediyoruz. Bu kapsamda, çok sayıda muteber üniversitemiz arasında akademik ortaklıklar kurulmakta, karşılıklı olarak misafir ettiğimiz öğrencilerimiz ve bilim insanlarımız ise, halklarımız arasındaki beşeri bağların kuvvetlenmesine hizmet etmektedir. Bu tür faaliyetler, önümüzdeki yılların işbirliği vizyonunu inşa etmek bakımından şüphesiz son derece faydalıdır.

Sayın Cumhurbaşkanı,

Türkiye ile Gana arasında bu kadar kısa süre içinde en üst seviyede karşılıklı iki resmi ziyaret gerçekleştirilmesi, ilişkilerimizi perçinleyen muhabbetin en güzel ispatıdır. Bu tarihi ziyaretinizin, işbirliğimizde yeni ufuklar açacağına can-ı gönülden inanıyorum.

Bu düşüncelerle, Zat-ı Devletleri’ne ve beraberinizdeki mümtaz heyete bir kez daha “hoşgeldiniz” diyor, siz Değerli Dostuma sağlık ve mutluluk, dost Gana halkına esenlik ve refah temenni ediyorum.

Teşekkür ederim.

Yazdır Paylaş Yukarı