Somali Federal Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Hassan Sheikh Mohamud Onuruna Verdikleri Resmi Akşam Yemeğinde Yaptıkları Konuşma

05.12.2012
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Sayın Cumhurbaşkanı, Aziz Kardeşim,

Muhterem Hanımefendiler, Beyefendiler,

Zat-ı Devletleri’ni ve beraberinizdeki heyette yer alan Sayın Bakanlar ile diğer seçkin yetkilileri ülkemizde ağırlamaktan kıvanç duyuyorum. Sizlere “hoşgeldiniz” diyor, hepinizi en kalbi hislerimle selamlıyorum.

Göreve başlamanızdan kısa bir süre sonra ilk yurtdışı ziyaretinizi Türkiye’ye yapmanızdan büyük memnuniyet duyuyoruz. Bu tarihi ziyaret, gücünü halklarımız arasındaki köklü kardeşlik bağlarından alan Türkiye-Somali ilişkilerinde bir dönüm noktası olarak daima hatırlanacaktır.

Ziyaretiniz ayrıca, Somali’nin yaşadığı zorlu dönemi geride bırakarak, dünya ile yeniden kucaklaşmasının bir diğer yansımasını teşkil etmektedir.

Somali’de yeni bir devlet doğmuş, meşruiyeti ve temsil yeteneği en yüksek yönetim göreve gelmiştir. Somali halkı, Somalili aydınlar ve siyasetçiler ülkelerine sahip çıkmışlar, ümitle ve heyecanla geleceği inşa etmeye başlamışlardır.

Zat-ı Devletleri’nin dirayetli liderliğinde, Somali yönetiminin halktan aldığı yetkiyle yeniden imar, kalkınma ve ulusal uzlaşının sağlanması gibi birçok alanda ilerleme kaydedeceğine olan inancımız tamdır. Böylelikle, Somali uluslararası camiada hak ettiği yeri şüphesiz en kısa zamanda alacak, bölgesinde barış, istikrar ve refaha somut katkılarda bulunacaktır.

Sayın Cumhurbaşkanı, Aziz Kardeşim,

Halklarımız arasındaki kadim bağların geçmişi, 16. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Somali kıyılarının o dönemde deniz ve karadan savunulmasında sergilenen dayanışma ruhu ve kardeşlik, aradan geçen yaklaşık 500 yıl boyunca güçlenerek bugünlere gelmiştir. Nitekim, son üç yılda Somali’den Türkiye’ye Cumhurbaşkanı seviyesinde çeşitli vesilelerle beş ziyaret gerçekleştirilmiş olması, ilişkilerin vardığı noktanın müşahhas göstergesidir.

Bir yıl önce yeniden faaliyete geçen Mogadişu Büyükelçiliğimiz, Somali makamları ile yürüttüğü yakın çalışmaları, kapsayıcı bir yaklaşımla her alanda daha ileriye taşımaya hazırdır. Hiçbir karşılık beklemeden Somali halkının yardımına koşan Türk sivil toplum kuruluşlarının özverili faaliyetleri her türlü takdirin üstündedir ve eminim kararlı biçimde sürdürülecektir. Keza, Mart ayında İstanbul-Mogadişu seferlerine başlayan Türk Hava Yolları’nın, Somali’ye hizmet veren ilk ve halen tek uluslararası havayolu olmasıyla da iftihar ediyoruz.

Kardeş ülkelerimiz arasındaki özel ilişkiler, gelecek için büyük potansiyel barındırmaktadır. Bu potansiyelden azami oranda yararlanılabilmesi maksadıyla, önümüzdeki yıl izleyeceğimiz yol haritasını bugünden oluşturmuş olmamız ziyadesiyle sevindiricidir. Bu çerçevede, yarın İstanbul’da iş çevrelerimizle gerçekleştireceğiniz temasların da Somali’nin gelecek vizyonuna katkıda bulunacağına gönülden inanıyorum.

Sayın Cumhurbaşkanı, Aziz Kardeşim,

Kıymetli Misafirler,

Türk halkı, Somali’nin yarınlara umutla baktığı bu yeni dönemde de, geçmişte olduğu gibi Somalili kardeşlerinin yanında bütün imkanlarıyla yer alacaktır. Uluslararası ve bölgesel platformlarda daima Somali’nin sesi olan Türkiye, çok boyutlu desteğini gerek resmi kurumları, gerek sivil toplum kuruluşları vasıtasıyla her alanda kararlılıkla devam ettirecektir. Asırlardır süregelen bu emsalsiz yakınlığı yeni nesillere güvenle taşımak, her iki halkın asli vazifesidir.

Bu düşüncelerle, Zat-ı Devletleri’ne ve beraberinizdeki mümtaz heyete bir kez daha “hoşgeldiniz” diyor, siz Aziz Kardeşime sağlık ve mutluluk, dost ve kardeş Somali halkına esenlik ve refah temenni ediyorum.

Teşekkür ederim.

Yazdır Paylaş Yukarı