Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev Onuruna Verdikleri Resmi Akşam Yemeğinde Yaptıkları Konuşma

28.11.2012
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Sayın Cumhurbaşkanı, Değerli Dostum,

Kıymetli Misafirler,

Zat-ı Devletlerini ve heyetinizin değerli üyelerini Türkiye’de ağırlamaktan büyük kıvanç duyuyorum. Esasen ben de güzel ülkenize geçen yıl Temmuz ayında gerçekleştirdiğim ziyaretin güzel anılarını tüm canlılığıyla muhafaza ediyorum.

Köklü tarihi geçmişe sahip iki komşu ve müttefik ülkeyiz. Güç bir tarihten güçlü bir dostluk çıkartabilmemiz, belki de başarılarımızın en büyüğüdür. Aramızdaki kadim kültürel bağlar ile özenle muhafaza ettiğimiz karşılıklı dostane duygularımız, günümüzde de işbirliğimizin devamı için en sağlam zemini oluşturmaktadır.

Müşterek geçmişimiz, etkisini sadece siyasi, sosyal ve kültürel alanda değil, her iki ülkenin mutfak ve müziğinde de hissettirmektedir. Nitekim, az sonra servis edilecek yemeklerde ortak mutfağımızdan birçok lezzet bulacaksınız.

Bu dostluk geleneğinin daha da kuvvetli şekilde geleceğe taşınması, genç nesillerimize bırakacağımız en güzel miras olacaktır.   

Esasen, başta Karadeniz ve Balkanlar’da olmak üzere, dost, komşu ve müttefik ülkelerimiz arasındaki bölgesel ortaklık ve dayanışma, bu yöndeki kararlılığımızın müşahhas nişaneleridir. Bu kapsamda NATO’ya ilaveten Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı bünyesinde beraberiz. Stratejik hedefimiz olan Türkiye’nin Avrupa Birliğine üyelik sürecinde de yakın işbirliği sergiliyoruz.

Bu anlayışla, enerji ve ulaştırma projelerinin hayata geçirilmesi için elbirliğiyle çalışıyoruz. Memnuniyetle ifade etmeliyim ki; işbirliğimiz ve dostluğumuz siyasi, ekonomik, ticari, sosyal ve kültürel boyutta çok geniş bir yelpazede kararlılıkla ilerletilmektedir. Bunda, karşılıklı üst düzey ziyaretlerin payı büyüktür. Değerli Dostum, Cumhurbaşkanı Sayın Plevneliev’in ziyaretleri, iki ülke arasında son dört yılda çeşitli vesilelerle bu düzeyde karşılıklı olarak yapılan dördüncü ziyarettir.

Yakalanan bu güçlü ivmenin faydasını iki taraf da görmektedir. Gelinen aşamada Türkiye ve Bulgaristan, birbirlerinin Balkanlardaki en önemli ticaret ortaklarındandır. Sayın Cumhurbaşkanıyla ortak hedefimiz, ticaret hacmimizi orta vadede 10 milyar Dolar’a çıkartmaktır. Bu doğrultuda karşılıklı yatırımları da arttırmalıyız. Zat-ı Devletleri’nin yarın İstanbul’da Türk ve Bulgar iş dünyasının seçkin temsilcileriyle biraraya gelmesi, bu açıdan çok faydalı olacaktır. 

Sayın Cumhurbaşkanı,

Saygıdeğer Misafirler,

Komşumuz Bulgaristan ile hemen her konuda tam bir anlayış birliği içinde olduğumuzu memnuniyetle müşahede ediyoruz. Ülkelerimizin geniş potansiyelini, halklarımızın dostluk ve refahına katkıda bulunacak şekilde kullanmaya hazır ve kararlıyız.

Bu potansiyelin en önemli unsurlarından biri hiç şüphesiz dostluğumuzun gücüne güç katan Bulgaristan Türkleridir. Herşeyden önce Bulgaristan vatandaşı olan bu insanların, ürettikleri değerle Bulgaristan toplumuna katkı yapan eşit, müreffeh ve faydalı bireyler olarak hayatlarını sürdürmeleri en samimi temennimizdir.

Bulgaristan kökenli vatandaşlarımızın da Türkiye’nin siyaset, spor ve kültür hayatındaki yeri çok büyüktür. Binlercesi arasından örnek vermek gerekirse, Ankara’nın en meşhur caddelerinden birine ismi verilen Tunalı Hilmi, Eskicuma (Tirgovişte) doğumludur. En ünlü güreşçilerimizden Koca Yusuf ve benim de taraftarı olduğum Beşiktaş futbol takımının efsanevi kaptanı Baba Hakkı, hep Bulgaristan asıllıdır. Bu akşam aramızda bulunan Sayın Yıldız İbrahimova, ünü her iki ülkenin de sınırlarını aşmış Bulgaristan kökenli bir sanatçımızdır.

Öte yandan, gündelik hayatta kullandığımız birçok kelime ortaktır. İki dilin yüzyıllara dayanan karşılıklı etkileşimi, aramızdaki komşuluk hukukunun da temel sütunlarından biridir.

Tüm bu hususlar bize geçmişleri ve toplumları birbirine kenetli olan bu iki ülkenin, geleceklerini de dostluk, iyi komşuluk ve işbirliği vizyonu temelinde şekillendirmek için çok güçlü bir altyapıya sahip olduğunu göstermektedir.

Sayın Cumhurbaşkanı, Değerli Dostum,

Bu duygu ve düşüncelerle, bir kez daha Türkiye'ye hoşgeldiniz diyor; kadehimi Zat-ı Devletlerinin sağlık ve mutluluğu ile dost, komşu ve müttefik Bulgar halkının refah ve esenliğinin yanısıra, Türkiye-Bulgaristan ilişkilerinin ortak geleceğine kaldırıyorum.

Yazdır Paylaş Yukarı