Şili Cumhurbaşkanı Sebastian Pinera Onuruna Verdikleri Resmi Akşam Yemeğinde Yaptıkları Konuşma

19.11.2012
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Sayın Cumhurbaşkanı, Değerli Dostum,

Muhterem Hanımefendiler, Beyefendiler,

Zat-ı Devletleri’ni ve beraberinizdeki heyette yer alan seçkin yetkilileri ülkemizde ağırlamaktan kıvanç duyuyorum. Siz kıymetli misafirlerimize “hoşgeldiniz” diyor, hepinizi en içten hislerimle selamlıyorum.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu münasebetiyle 2010 yılında New York’ta yaptığımız görüşmede Zat-ı Devletleri’ne ilettiğim davete icabet etmeniz, bana bilhassa onur vermiştir.

Ülkelerimiz arasındaki bağlar, köklü bir geçmişe sahiptir. 26 Ocak 1913 tarihinde akdedilen “Konsolosluk İlişkileri Sözleşmesi”nin 100. yıldönümünü önümüzdeki yıl idrak edecek olmamız bir iftihar vesilesidir. Bu belge, halklarımız arasındaki mesafe tanımayan dostane ilişkilerin temeli niteliğindedir.

Bu çerçevede, 1926 yılında imzaladığımız “Dostluk ve İşbirliği Anlaşması” ile Şili’nin Türkiye Cumhuriyeti’ni Latin Amerika bölgesinde tanıyan ilk ülke olması da ilişkilerimize ayrı bir tarihi anlam kazandırmıştır.

Sayın Cumhurbaşkanı, Değerli Dostum,

Kıymetli Misafirler,

Küreselleşen dünyada, siyasi ve ekonomik ağırlık noktaları Kuzey’den Güney’e, Batı’dan Doğu’ya doğru kaymaktadır. Bu bağlamda, Güney Amerika, dünya ekonomisinin en önemli lokomotiflerinden biri haline gelmiştir.

Nitekim, Şili ekonomisinin güçlü yapısı, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı’na (OECD) 2010 yılında üye olmanızla tescil edilmiştir.

Yıllar içindeki ekonomik gelişimleri benzerlik taşıyan Türkiye ve Şili, bugün bölgelerinde işleyen birer piyasa ekonomisi olarak örnek gösterilmektedir. Bu anlamda, ülkelerimizi, birbirinin Latin Amerika, Karayipler, Ortadoğu ve Asya pazarlarına açılan kapıları olarak görüyoruz.

Keza, Şili’nin, Türkiye’nin Latin Amerika ve Karayipler bölgesinde Serbest Ticaret Anlaşması (STA) imzaladığı tek ülke olması da tesadüf değildir. Bu Anlaşmanın sağladığı olumlu ortamda, başta ekonomi ve ticaret olmak üzere, her alanda mevcut potansiyeli önümüzdeki yıllarda layıkıyla değerlendireceğimize gönülden inanıyorum. Yarın İstanbul’da iş çevrelerimizle yapacağınız temaslar, ekonomik ve ticari ilişkilerimize şüphesiz yeni bir ivme kazandıracaktır.

Latin Amerika ve Akdeniz’in sıcaklığına sahip halklarımız, Santiyago’da geçen ay düzenlenen Türk Filmleri Haftası ile birbirini daha yakından tanıma fırsatını elde etmiştir. Şili’nin de Türkiye’de benzer etkinlikler gerçekleştirmesini memnuniyetle karşılayacağız.

Sayın Cumhurbaşkanı, Değerli Dostum,

Türkiye, hem Latin Amerika’da hem dünyada Şili gibi bir ortağa sahip olmanın kıymetini gayet iyi bilmektedir. Ziyaretiniz, halklarımız arasındaki tarihi bağlardan beslenen dostluk ruhunu daha da güçlendirecek, işbirliğimizde yeni ufuklar açacaktır.

 Bu düşüncelerle, Zat-ı Devletleri’ne ve beraberinizdeki mümtaz heyete bir kez daha hoşgeldiniz diyor, kadehimi sağlık ve mutluluğunuza, dost Şili halkının esenlik ve refahına, ilişkilerimizin parlak geleceğine kaldırıyorum.

Yazdır Paylaş Yukarı