Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev Onuruna Verdikleri Resmi Akşam Yemeğinde Yaptıkları Konuşma

11.10.2012
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Sayın Cumhurbaşkanı,

Aziz Dostum Nursultan Nazarbayev,

İkinci vatanınız Türkiye'ye bir kez daha hoşgeldiniz. Diplomatik ilişkilerimizin tesisinin 20. yıldönümünde ülkemize gerçekleştirdiğiniz bu tarihi ziyaret, hiç şüphesiz mükemmel seviyedeki işbirliğimize yeni boyutlar kazandıracaktır.

Bu süreçte Atayurdumuz Kazakistan'ın her zaman yanında olmaya çalıştık. Kazakistan'ın bağımsızlığını ilk tanıyan ve ilk Büyükelçilik açan ülke olduk. Bugün dost ve kardeş Kazakistan'ın her alanda gerçekleştirdiği atılımlarla uluslararası toplumun saygın bir üyesi haline gelmesinden kıvanç duyuyoruz.

Ulu bir çınar olan büyük Türk Milletinin iki büyük dalını oluşturan Türkiye ve Kazakistan, bundan sonra da birbiriyle her alanda yakın dayanışma içinde olmaya devam edeceklerdir.

Benim tabirimle siz, “Türk Dünyasının Aksakalı”sınız. Dirayetli liderliğinizde kapsamlı bir kalkınma hamlesine imza atan Kazakistan, sahip olduğu zenginlikleri büyüme ve sosyal refah projelerinde başarıyla seferber etmektedir. Kurucu Cumhurbaşkanı olarak Kazakistan’ın önemli komşularıyla sınır sorunlarını çözmek suretiyle, gelecek nesillere en büyük hediyeyi verdiniz. Hızla kalkınan Kazakistan artık bölgesinde lider bir ülkedir.

Zat-ı Devletlerinin vizyonu ve çabaları sayesinde bugün Astana sıfırdan yaratılmış, parlak bir kuzey yıldızı hüviyetine bürünmüştür. Astana’nın ve Kazakistan’ın bu parlayan çehresinden sizin kadar bizler de gurur duyuyoruz.

2009 yılında düzenlenen Nahçıvan Zirvesi’nde kuruluşunda beraberce öncü rol oynadığımız ve yarın bayrağını birlikte göndere çekeceğimiz Türk Konseyi, Türk Milleti olarak birlik ve beraberliğimizin en müşahhas nişanesidir.

Öte yandan,  Aziz Dostum, Cumhurbaşkanı Sayın Nazarbayev’in girişimiyle hayata geçirilen ve halen Dönem Başkanlığını yapmaktan onur duyduğum Asya’da İşbirliği ve Güven Arttırıcı Önlemler Konferansı (CICA) bölgemizin barış ve istikrarına önemli katkılar sağlayan bir platform haline gelmiştir.

Değerli Kardeşim,

Saygıdeğer Konuklar,

Memnuniyetle belirtmeliyim ki; geride kalan 20 yılda kardeş ülkelerimiz arasında her bakımdan örnek bir ilişki tesis edilmiştir. 

2009 yılındaki ziyaretinizde imzaladığımız anlaşmayla ilişkilerimiz stratejik ortaklık seviyesine yükseltilmiştir. Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nin bugün yapılan ilk toplantısı, bu ortaklığın daha da ilerletilmesini sağlayacak kurumsal altyapıyı oluşturmaktadır. Siyasi, ekonomik, savunma ve kültürel alanlardaki ilişkilerimizin giderek daha da derinleşeceğine inancım tamdır.

Halihazırda 4 milyar Dolar seviyesinde olan ticaret hacmimiz, gerçek potansiyeli yansıtmaktan uzaktır. 10 milyar Dolar ticaret hacmi hedefine kısa sürede ulaşmak için elbirliğiyle çalışacağız. Bu kapsamda Kazakistan'ın ekonomisini çeşitlendirme stratejisini kararlılıkla destekliyoruz. İhtiyaç duyulabilecek ileri teknoloji ve yenilikçi projeler konusunda işbirliğine hazırız. Bugün imzalanan Yeni Sinerji Eylem Planı, ekonomik ve ticari ilişkilerimizdeki ivmeyi güçlü şekilde geleceğe taşıyacaktır. 

Bağımsızlığından bu yana Kazakistan’da faaliyet gösteren ve sizlerin büyük desteğine mazhar olan Türk işadamları, aynı şevk ve dinamizmle her geçen gün yeni başarılara imza atmaktadır. Kazakistan’a iş dünyamızın ilgisi hala çok canlıdır. Biz de girişimcilerimizi her zaman teşvik ediyoruz. Buna paralel olarak Kazak sermayesinin de Türkiye'ye yönelmeye başlamasını memnuniyetle karşılıyoruz.

İlişkilerimizin daha da yoğunlaştırılması için hava, kara ve demiryollarından etkin, kesintisiz ve entegre olarak istifade edilmesi elzemdir. Modern İpek Yolu olarak adlandırdığımız ve Zat-ı Devletlerinin de desteklediği Orta Hat Demiryolu Projesi’ne bu bakımdan büyük önem veriyoruz. Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu Hattının tamamlanmasıyla, Aktau Limanı üzerinden kardeş ülkelerimiz birbirine demir ağlarla bağlanmış olacaktır.

Sayın Cumhurbaşkanı,

Biraz sonra tevdi edeceğiniz Altın Kartal Nişanı’nı, Türk halkı adına, büyük bir kıvanç ve şerefle taşıyacağımdan emin olabilirsiniz. Bu nişan, Türk ve Kazak halklarının birlikteliğinin nişanesidir. Türk Milleti adına çok teşekkür ederim.

Aziz Kardeşim,

Türk Dünyasının Aksakalı olarak ortak tarih ve kültüre sahip, çok geniş bir coğrafyada yaşayan halklarımızın kaynaşması için bizzat gösterdiğiniz gayretler her türlü takdire şayandır.

Nitekim, Türk Konseyi bünyesindeki Türk Akademisi'nin Hoca Ahmet Yesevi’nin diyarı Kazakistan'da kurulması her açıdan çok anlamlıdır. Akademi'nin dünya çapında tarihçileri, akademisyenleri ve düşünürleri biraraya getirerek, büyük Türk medeniyetinin tanıtılmasına önemli katkılarda bulunacağına can-ı gönülden inanıyorum.

Aziz Kardeşim,

Sizin de hatırlayacağınız gibi, yıllar önce ilk görüşmemizde, “birkaç senede bir görüşmenin doğru olmadığını” bana söylemiştiniz. Ben de size “göreceksiniz artık her şey farklı olacak, senede birkaç kez birbirimizi ziyaret edeceğiz” demiştim. Bugün karşılıklı ziyaret ve buluşmalarımızın geldiği nokta, en büyük mutluluk kaynağımızdır.

Bu anlayışla, Türk dünyasını çok daha güzel yarınlar beklediğine olan inancımı bir kez daha vurguluyor, Zat-ı Devletleri ile dost ve kardeş Kazakistan halkına mutluluk ve esenlikler diliyorum.

Yazdır Paylaş Yukarı