Gabon Cumhurbaşkanı Ali Bongo Ondimba Onuruna Verilen Akşam Yemeğinde Yaptıkları Konuşma

18.07.2012
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Sayın Cumhurbaşkanı, Aziz Kardeşim,

Muhterem Hanımefendiler, Beyefendiler,

Dost ve kardeş ülke Gabon’un Sayın Cumhurbaşkanı’nı ve beraberindeki heyetin seçkin üyelerini Türkiye’de ağırlamaktan kıvanç duyuyorum. Siz kıymetli misafirlerimize “hoşgeldiniz” diyor, hepinizi en içten hislerimle selamlıyorum.

Zat-ı Devletleri’nin nazik davetlerine icabetle, geçen yıl Mart ayında Gabon’a gerçekleştirdiğim resmi ziyaretten fevkalade güzel hatıralarla ayrıldım. Bu fırsattan istifadeyle, güzel ülkenizde bana ve heyetime gösterilen sıcak hüsn-ü kabul ve yakın misafirperverlik için tekrar teşekkür ederim.

 2008’de Milli Savunma Bakanı sıfatıyla ülkemizi ziyaret eden siz Aziz Kardeşimin, benim seyahatimin üzerinden henüz 1,5 yıl dahi geçmeden Türkiye’ye tekrar gelmesi, ilişkilerimize verdiğiniz değerin göstergesidir. En üst seviyede birer ilk teşkil eden karşılıklı ziyaretlerimiz, taşıdıkları tarihi önem ile, şüphesiz ilişkilerimizin dönüm noktaları olarak hatırlanacaktır.

Gabon’u, siyasi ve ekonomik istikrarı, doğal güzellikleri ve kişi başına düşen yüksek milli geliri ile Afrika’nın en önemli ülkelerinden biri olarak görüyoruz. Nitekim, Orta Afrika Devletleri İktisadi Topluluğu’nun (ECCAS) merkezinin Libreville’de bulunması, Gabon’un Kıta’daki müstesna konumunu açık şekilde göstermektedir. Gabon bu güçlü pozisyonunu, 2010-2011 döneminde başarıyla yürüttüğü BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliği ile taçlandırmıştır.

Dünyada en fazla yağmur ormanına sahip ülkelerden biri olan Gabon’un, çevrenin ve doğal hayatın korunması hedefi doğrultusundaki çabaları da takdire şayandır.

Sayın Cumhurbaşkanı,

Kıymetli Misafirler,

Zat-ı Devletleri’nin dirayetli liderliğinde, gerek bölgesinin gerek dünyanın dikkatini çeken bir kalkınma hamlesi içinde bulunan kardeş Gabon ile her alanda geliştirmek istiyoruz.

Bugün gerçekleştirdiğimiz kapsamlı görüşmelerde, ülkelerimiz arasındaki dostluk, kardeşlik ve işbirliğini daha da kuvvetlendirecek siyasi irade ve kararlılığı bir kez daha teyit etmekten büyük memnuniyet duydum.

Geçen sene söz verdiğim üzere, Libreville Büyükelçiliğimiz bu yıl Ocak ayında faaliyete geçmiştir.

Gabon’un da yakında Ankara’da Büyükelçilik açma kararı, işbirliğimizin geleceği bakımından ziyadesiyle sevindiricidir.

Zat-ı Devletleri’nin öncülüğünde başlatılan “Gelişen Gabon” projesinin, başta enerji, turizm ve müteahhitlik olmak üzere, çeşitli sektörlerde sunduğu fırsatlarla işbirliğimizin pekiştirilmesinde anahtar rol oynayacağına inanıyorum. Bu bakımdan, projenin hayata geçirilmesine katkıda bulunmaya hazır olduğumuzu tekrar vurgulamakta yarar görüyorum.

Kıymetli Misafirler,

Türkiye’nin Afrika açılımı, 2008 yılında Afrika Birliği ile kurulan stratejik ortaklıkla şüphesiz yeni bir safhaya girmiştir. Ancak, Türk halkının Afrika ile ilişkisi yüzyıllardır kesintisiz sürmektedir. Bu geleneksel bağlarımızdan güç alarak, Afrika ülkeleri ve halkları ile işbirliğimizi her alanda geliştiriyoruz. Gabon’un, Afrika kıtasına yönelik tüm gayretlerimizde yakın bir ortak olarak yanımızda yer alacağına da güveniyoruz.

Sayın Cumhurbaşkanı,

Türkiye ile Gabon arasında bu kadar kısa süre içinde en üst seviyede karşılıklı iki resmi ziyaret gerçekleştirilmesi, ikili ilişkilerimizi perçinleyen muhabbetin en güzel ispatıdır. Mübarek Ramazan ayının hemen öncesinde gerçekleşen bu tarihi ziyaretinizin, işbirliğimizde yeni ufuklar açacağına can-ı gönülden inanıyorum.

Bu düşüncelerle, Zat-ı Devletleri’ne ve beraberinizdeki mümtaz heyete bir kez daha hoşgeldiniz diyor, siz Aziz Kardeşime sağlık ve mutluluk, dost ve kardeş Gabon halkına esenlik ve refah temenni ediyorum.

Teşekkür ederim.

Yazdır Paylaş Yukarı