Mimar Sinan Organize Sanayi Bölgesi'nde Düzenlenen Tanıtım Toplantısında Yaptıkları Konuşma

22.06.2012
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Değerli Misafirler,

Değerli Hemşerilerim,

Önce hepinize sevgi ve muhabbetlerimi sunuyorum. Mustafa Bey’in dediği gibi bugün epey koşturduk ama, ben güzel şeyler görünce yorgunluk hissetmem, tam tersine yorgunluğum gider. Onun için Mimar Sinan Organize Sanayi Bölgesi’ne yaklaştığımızda yorgunluğumu attım. Gerçekten çok kıvanç duyuyorum. Girerken gördüm, toptan gıdacıların o güzel sitesi ve yapılan alt yapı. Biraz önce sinevizyonda takip ettiklerimiz, Sayın Başkan Mehmet Bey’in, Mustafa Bey’in verdiğiniz bilgiler, bilgilerimi tazeledi. Bunların hepsi gurur verici.

Birinci organize sanayi bölgesi malum, dediğiniz gibi, herkes tarafından biliniyor. Dün de oradaydım. Ahmet Bey daha genişlemeye ihtiyaçları olduğunu söyledi ve “Ama bir taraftan da çok fazla genişleyelim diye bir gayret içerisinde değiliz. Çünkü Mimar Sinan Organize Sanayi Bölgesi o kadar güzel şekilde yükseliyor ki,  bütün alt yapıları her şeyi hazır. Dolayısıyla orada imkânlar var” dedi. Böyle bir dayanışmayı da gördüm.

Dediğiniz gibi artık sanayi şehirden çıkıyor, böyle güzel imkânlara sahip bölgelerde toparlanıyor. Ne yaparsanız yapın ticaret de olsa, sanayi de olsa, tarım da olsa, onu en modern şekilde, onu en ileri şekilde, onu günümüzün imkânlarını en güzel şekilde değerlendirerek yapmak önemli. O zaman verimlilik artıyor, etkinlik artıyor, maliyetler düşüyor. Burada yapılan bir üretimle, şehrin herhangi bir yerindeki bir fabrikada yapılan üretimin maliyetleri, üretimin ortak maliyetleri bütün bunları kıyasladığınızda çok büyük bir avantaj söz konusu. O bakımdan, devlet olarak organize sanayi bölgeleri hep destekleniyor ve Türkiye’nin belki de en başarılı olduğu alanlardan birisi organize sanayi bölgeleri.

Birçok ülkeyi ziyaret ettiğimde, benden devlet başkanları en çok “Sizin organize sanayi bölgelerinizin benzerlerini bizde kurun” derler. Hatta geldiklerinde de Ankara’da ben onları organize sanayi bölgemize gönderirim, program yaparım, görsünler diye. Çünkü çok etkileyici gerçekten. Sadece büyük fabrikalar açısından değil. Özellikle KOBİ şeklinde olan organize sanayi bölgeleri çok daha fazla etkileyici oluyor. OSTİM bunların başında geliyor. OSTİM’de binlerce KOBİ var. Ben gelen devlet başkanlarına diyorum ki, “Bakın diyorum hepsinin bir tane sahibi var, hepsinde çalışan bu kadar mühendis, bu kadar teknisyen, bu kadar insan var. Bunların maaşlarını onlar ödüyorlar. Sonra da vergilerini ödüyorlar. Biz sadece onların alt yapısını yapıyoruz.” Özellikle Türk Cumhuriyetlerinden, eski Sovyet bölgelerinden, Afrika’dan gelen, orta Asya’dan, İslam ülkelerinden gelen devlet başkanlarını gönderiyorum ve gerçekten çok etkileniyorlar.

Kısa süre içerisinde buranın çok gelişeceğine inanıyorum. Sinevizyonda beş sene sonra veya on sene sonra bir hedef koydunuz. O hedefe çok daha kısa içerisinde, bir-iki sene sonra ulaşacağınıza kesin inanıyorum. Çünkü Kayseri öyle bir hız aldı ki bu hız artık kendi hızını yaratıyor. Yani çarpan etkisiyle büyüyen bir şehir haline geldi. Havadan bakınca ayrı bir güzel, şehri dolaşınca ayrı bir güzel. Sanayi bölgelerini gezince insan ayrıca gurur duyuyor. O bakımdan alt yapılarını en güzel şekilde yapmışsınız. Dolayısıyla Mimar Sinan Organize Sanayi Bölgesini tanıtın. Buraya hem Kayseri’nin içinden hem başka yerlerden, hem de Türkiye’nin dışından yabancı sermayeli şirketleri de getirin, buraya yatırım yapmalarını sağlayın.

4 tane üniversite var, üniversitenin birisi komşunuz. 1500 metre dediniz ama, 1500 metre yok, işte yolun öbür tarafı, sınır sınırasınız. Dolayısıyla o üniversite dizayn edilirken, tasarlanırken, işte burada biraz önce onun toplantısından geliyoruz, rektör, TÜBİTAK Başkanı, YÖK Başkanı, hepsi burada, görüyorum. Bu üniversiteyi teknoloji ağırlıklı bir üniversite olarak düşünüyorlar, düşündüler daha doğrusu. Kurulacak fakülteleri ona göre hep tespit ettiler. Ve ona göre eğitim verecekler. Bu üniversiteyi özellikle sanayiyle çok işbirliği içerisinde olan bir üniversite olarak düşünüyorlar. Bu büyük bir avantaj. Mimar Sinan Organize Sanayi Bölgesi, sizin için de inşallah o üniversite çok büyük bir avantaj olacak. Ama bunun dışında Kayseri’nin diğer üniversiteleri de sizin emrinizde.

Yaptığınız işi ne kadar çok modern, ne kadar çok bilimsel, ne kadar çok bilim adamlarından, ilim adamlarından faydalanarak yaparsanız o kadar çok mükemmel olur, o kadar çok ucuz olur ve o kadar çok da pazarlaması kolay olur.

Bir kez daha hem emeği geçen herkesi, -Kayseri’li olarak burada herkesin emeği vardır muhakkak ki- yönetici olarak başında bulunan arkadaşları, herkesi tebrik ediyorum. Burada iki bin kişi çalışıyor dediniz değil mi? 2 bin kişi, doğrusu gerçekten çok hızlı büyümüş. Herkese de başarılar diliyorum, hayırlı kârlar diliyorum. Ve inşallah bir daha ki geldiğimizde atılan temellerin tamamlandığını görmek isterim. Birinci organizede 140-139 tane temel atmıştım, onların hepsi tamamlandıktan sonra, 450 tane daha yapıldı. Yukarıdan bakınca, bilmeyen sera zanneder. Hâlbuki içinde fabrikalar üretim yapıyor ve binlerce insan çalışıyor. Buranın de inşallah en kısa süre içerisinde öyle olacağına eminim.

Tekrar hepinize başarılar diliyorum. İyi akşamlar.

 

Yazdır Paylaş Yukarı