Benin Cumhurbaşkanı Thomas Bani Yayi Onuruna Verdikleri Resmi Akşam Yemeğinde Yaptıkları Konuşma

09.07.2012
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Sayın Cumhurbaşkanı,

Kıymetli Misafirler,

Zat-ı Devletleri’ni ve heyetinizin değerli üyelerini ülkemizde ağırlamaktan büyük memnuniyet duyuyoruz. Sizleri en kalbi duygularımızla selamlıyor, ülkemize “hoşgeldiniz” diyorum.

Tarihimizde bir ilki teşkil eden bu ziyaretiniz, şüphesiz ikili ilişkilerimizde bir dönüm noktasıdır. Ziyaretiniz, karşılıklı üst düzey resmi temasların daha sık ve düzenli şekilde sürdürülmesi bakımından çok güçlü bir zemin teşkil edecektir.

Sayın Cumhurbaşkanı,

Batı Afrika’nın öndegelen ülkelerinden Benin ile ilişkilerimizi karşılıklı yarar temelinde her alanda geliştirme arzusundayız. Dirayetli liderliğinizde dost Benin’in de bu konuda aynı azim ve iradeyi sergilediğini memnuniyetle müşahede ediyoruz. Nitekim, Afrika Birliği Dönem Başkanlığını başarıyla yürütmekte olduğunuz 2012 yılında ülkemize yaptığınız bu ziyaret, ilişkilerimize şüphesiz ivme kazandıracaktır.

Türkiye ile Benin arasında üzerinde daha fazla durulması gereken temel dinamik hiç kuşkusuz iş, yatırım ve ticaret ilişkileridir. Bugün ortak ilgi alanımıza giren ikili, bölgesel ve uluslararası konular hakkında gerçekleştirdiğimiz verimli görüşmelerin ardından imzalanan anlaşmalar, bu doğrultuda çok önemli bir eksiği gidermiştir.

Türkiye’nin Afrika kıtasına ilgisi tek taraflı siyasi ve ekonomik kazanç endeksli değildir. Biz bu kadim kıtanın yeniden istikrara, huzura ve refaha kavuşabilecek tabii kaynaklara ve beşeri zenginliklere sahip olduğuna samimiyetle inanıyoruz.

Dolayısıyla, tarihî, manevî, dinî, beşeri ve kültürel bağlara sahip olduğumuz Afrika ülkeleriyle ilişkilerimizin her alanda geliştirilmesine büyük önem veriyoruz. Yoksulluk, salgın hastalıklar, doğal felâketler gibi sorunların elbirliğiyle aşılması için çaba harcıyoruz.

Gittiğimiz her Afrika ülkesinde “kazan-kazan” ilkesi temelinde ve “önce insan” anlayışına dayalı, iki tarafın da yararına projeler geliştirilmesine öncelik veriyoruz. Afrika kıtasındaki birçok ülkeye Büyükelçiliklerimizden çok daha önce eğitim gönüllülerimizin ve işadamlarımızın gitmiş olması, bu ilkeli tutumumuzun neticesidir. 

Bu kapsamda devlet olarak ise, “Afrika'ya Açılım” politikası ile işe başladık. 2005 senesini ülkemizde “Afrika Yılı” ilan ettik. 2008 yılı Ağustos ayında İstanbul’da Türkiye-Afrika Zirvesi’ni tertipledik. Sahra Altı Afrika’da yeni Büyükelçilikler açtık. Çok kısa sürede kıtadaki Büyükelçilik sayımız 30’u aştı. Bu sayıyı önümüzdeki dönemde daha da arttırmayı hedefliyoruz. Benin’de de Büyükelçilik açılmasına ilişkin çalışmaları başlattık. 

Önümüzdeki yıl, İkinci Türkiye-Afrika Zirvesini bir Afrika ülkesinde düzenlemeyi arzu ediyoruz.  

Memnuniyetle müşahede ediyorum ki; kadirşinas Afrika insanı bu samimi çabalarımızı şimdiye kadar hiç karşılıksız bırakmamıştır. Zat-ı Devletleri’nin Dönem Başkanlığını deruhte ettiği Afrika Birliği tarafından, çok az sayıda ülkeye bahşedilen bir ayrıcalık olarak, 2008 yılında Türkiye’ye Afrika’nın “stratejik ortağı” statüsü verilmesi, bu doğrultudaki karşılıklı siyasi iradenin tezahürüdür.

Sahranın Güneyindeki Afrika ülkeleriyle 2000 yılında 742 milyon Dolar olan ticaret hacmimiz, 2010 yılında on kat artışla 7,5 milyar Dolar’a yükselmiştir. Türk inşaat sektörünün tüm dünyada gerçekleştirdiği iş hacminde Afrika ülkelerinin payı %19’dur. Artan sadece ticaret ve yatırım değerleri değildir. Artan ve her geçen gün gelişen, kapasite ve teknoloji transferi ile yeni istihdam sahaları, sosyal imkanlar ve iyi yetişmiş insan gücüdür.

Karşılıklı çabalarımızın semere verdiğinin bir diğer ispatı, Afrika ülkelerinin Ankara’daki Büyükelçilik sayısının her geçen gün artmasıdır. Ankara’daki Afrika ülkelerine ait Büyükelçilik sayısı halihazırda 17’dir. Önümüzdeki dönemde Büyükelçilik açmak için resmen müracaatta bulunan Afrika ülkesi sayısı ise 16’dır.

Öte yandan, THY, bugün 21 ayrı Afrika ülkesinde 27 noktaya uçmaktadır.

Kısacası,  gönül bağına sahip olduğumuz Afrika ülkeleriyle ilişkilerimizi 21. yüzyıla damgasını vuracak şekilde güçlendirip geliştirmekte kararlıyız. 

Sayın Cumhurbaşkanı,

Ülkemize gerçekleştirmekte olduğunuz bu ilk ikili resmi ziyaret, bizim için büyük bir sevinç kaynağıdır. Zat-ı Devletlerine ve heyetinizin kıymetli üyelerine bir kez daha hoşgeldiniz diyor, Türkiye’den güzel hatıralarla ayrılmanız temennisiyle, kadehimi Zat-ı Devletlerinin şahsi sağlık ve mutluluğu ile dost Benin halkının huzur, esenlik ve refahı için kaldırıyorum.

Teşekkür ederim.

Yazdır Paylaş Yukarı