Brunei Darussalam Sultanı Sayın Hassanal Bolkiah Onuruna Verilen Resmi Akşam Yemeğinde Yaptıkları Konuşma

10.04.2012
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Majesteleri Sayın Hasanal Bolkiah,

Değerli Misafirler,

Zat-ı Devletleri’ni ve heyetinizin seçkin üyelerini ülkemizde ağırlamaktan büyük memnuniyet duyuyorum. Selamat Datang (“Hoşgeldiniz”).

Tarihimizde bir ilki teşkil eden resmi ziyaretiniz, şüphesiz ikili ilişkilerimizde bir dönüm noktasıdır. Ziyaretiniz, karşılıklı üst düzey resmi temasların daha sık ve düzenli şekilde sürdürülmesi bakımından çok güçlü bir temel teşkil edecektir.

Dost ve kardeş Brunei Darussalam ile ilişkilerimizin her alanda çok daha ileri aşamalara taşınmasını arzu ediyoruz.

Ziyaretiniz, bu yöndeki iradenin Brunei tarafında da ne denli güçlü olduğunun isbatıdır.  

Bugün başbaşa ve heyetler halinde yaptığımız görüşmelerde ülkelerimizin ortak gündeminde yeralan ikili, bölgesel ve uluslararası konular hakkında görüş alışverişinde bulunduk. Resmi görüşmelerin ardından imzalanan anlaşmalarla bu tarihi ziyareti taçlandırmış olduk. Şimdi yapılması gereken, üzerinde fikir birliğine vardığımız hususların somut projelerle desteklenerek hayata geçirilmesidir.  

Önümüzdeki dönemde ticaret hacminin genişletilmesi, karşılıklı yatırımların arttırılması, sivil ve askeri kurumlarımız arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesi ve savunma sanayii alanında somut işbirliği projelerinin başlatılması iki ülkenin de yararına olacaktır.

Bunların yanısıra turizm, bilim, kültür ve sanat alanlarında işbirliğinin geliştirilmesi de şüphesiz büyük önem taşımaktadır.

Aziz Dostum,

Güzel ülkeniz Brunei Darussalam’ın Majestelerinin dirayetli önderliğinde kaydettiği gelişmeleri iftiharla takip ediyoruz. Halkınız bugün dünyanın en müreffeh ülkelerinden birinde yaşamaktadır. Dost ve kardeş Brunei’nin bölgesel ve uluslararası barış ve istikrarın güçlendirilmesine yaptığı katkılar ise her türlü takdire şayandır.

Esasen barış, huzur ve emniyete verdiğiniz önem, ülkenizin isminde en müşahhas şekilde ifadesini bulmaktadır. Brunei Darussalam, bugün hakikaten “Brunei Barış Evi”dir.

Majesteleri,

Değerli Misafirler,

Brunei’nin çok önemli bir parçası olduğu Güneydoğu Asya ve Pasifik bölgesiyle ilişkilerimizin geliştirilmesi dış politikamızın öncelikli hedeflerlerindendir. “Asya-Pasifik Bölgesine Açılım” politikamız kapsamındaki çalışmalarımıza son dönemde hız verilmiştir.

Esasen sizin de üyesi olduğunuz ASEAN, nüfus bakımından dünyanın en kalabalık üçüncü bölgesidir. 1,6 trilyon Dolarlık ticaret hacmiyle devasa bir potansiyeli bünyesinde barındırmaktadır. Türkiye olarak, ASEAN ile kurumsal bağlarımızı geliştirmek istiyoruz.

Bu kapsamda 2010 yılı Temmuz ayında ASEAN Dostluk ve İşbirliği Andlaşması’na taraf olduk.

Gelecek sene üstleneceğiniz ASEAN dönem başkanlığınız sırasında dost ve kardeş Brunei Darussalam’ın kıymetli desteğiyle ASEAN’ın “diyalog ortağı” olacağımıza da inanıyoruz.

Bu vesileyle, ASEAN dönem başkanlığınız için şimdiden üstün başarılar diliyoruz. 

Aziz Dostum,

Ülkemize gerçekleştirmekte olduğunuz bu ilk resmi ziyaret, bizim için büyük bir kıvanç kaynağıdır. Majestelerine ve heyetinizin kıymetli üyelerine bir kez daha hoşgeldiniz diyor, hem Majestelerinin sağlık ve mutluluğu, hem de dost ve kardeş Brunei halkının huzur ve refahının daim olmasını temenni ediyorum.

Teşekkür ederim.

Yazdır Paylaş Yukarı