Ekvator Cumhurbaşkanı Rafael Correa Delgado Onuruna Verdikleri Akşam Yemeğinde Yaptıkları Konuşma

15.03.2012
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Sayın Cumhurbaşkanı Correa,

Kıymetli Misafirler,

Zat-ı Devletleri’ni ve heyetinizin seçkin üyelerini ülkemizde misafir etmekten büyük mutluluk duyuyorum.

Türkiye ile Ekvator arasında Cumhurbaşkanı seviyesindeki ilk ziyareti gerçekleştiriyor olmanız şüphesiz tarihi önemdedir.

Bugün başbaşa ve heyetler halinde yaptığımız samimi görüşmelerde ilişkilerimizin her alanda ileriye götürülmesine dair iradenin iki tarafta da çok güçlü olduğunu memnuniyetle müşahede ettik.

Esasen, 2009 yılında Ankara’da Büyükelçilik açmanız ve Kito Büyükelçiliğimizin bu yıl faaliyete geçmesiyle, ilişkilerimizin temelleri en sağlam şekilde atılmıştır.

Bu güçlü temel üzerinde işbirliğimizi ekonomiden savunma sanayii ve enerjiye, bilim ve teknolojiden çevre ve ulaştırmaya kadar uzanan geniş bir yelpazede geliştirme kararlılığındayız. Heyetinizde beş değerli Bakanın bulunması, tüm bu alanlarda somut projeler üretilmesi açısından şüphesiz büyük bir avantajdır.

Sayın Cumhurbaşkanı,

Küreselleşen dünyada devletlerarası ilişkilerin itici gücünü ekonomik ve ticari bağlar oluşturmaktadır.

Latin Amerika ve Karayipler bölgesinin parlayan yıldızları arasında gördüğümüz Ekvator ile ilişkilerimizde bu alandaki potansiyelin yeterince değerlendirilemediği kanaatindeyim. Gerçek potansiyelin layıkıyla hayata geçirilmesi maksadıyla “Kalkınma için Ticaret Anlaşması” (STA) müzakerelerinin en kısa zamanda sonuçlandırılması için gayret sarfetmeliyiz.

Bu doğrultuda yarın İstanbul’da Türk iş dünyasının seçkin temsilcileriyle üç farklı vesileyle biraraya gelecek olmanız da çok önemlidir. Ülkenizin sunduğu imkânları ve Türk iş dünyasının Ekvator’a sağlayabileceği katkıları en iyi bu etkinliklerde tespit edeceksiniz. Biz de iş çevrelerimizi Ekvator’da daha fazla faaliyet göstermeleri için teşvik etmeyi sürdüreceğiz.

Ortak vizyonumuzun önemli unsurlarından biri esasen geçen yıl hayata geçirilmiştir.

 Artık Türk ve Ekvatorlu işadamları ve vatandaşları hiçbir engelle karşılaşmadan vizesiz olarak birbirlerinin ülkelerine seyahat edebilmektedir. Bu düzenlemenin etkisi sadece ekonomik ilişkilerde değil, halklararası temasları pekiştiren kültür ve turizm alanlarında da güçlü biçimde hissedilecektir.

Doğal güzellikleri ve zengin kültürel mirasıyla eşsiz bir konuma sahip olan Ekvator’a yönelik ilginin Türkiye’de de arttırılması en samimi arzumuzdur. Güzel ülkeniz, And yaylalarından Galapagos adalarına kadar uzanan olağanüstü bir tabii dokuya ve tıpkı Türkiye gibi kökü yüzyıllar öncesine giden zengin bir kültüre evsahipliği yapmaktadır.

Bu bakımdan, ortak hedeflerimizden birini de ülkelerimizin karşılıklı olarak daha iyi tanıtılması teşkil etmektedir.

Sayın Cumhurbaşkanı, Değerli Dostum,

Yıllarca önce İstanbul’u ziyaret ettiğinizi ve hatta Ayasofya’dan esinlenerek büyük kızınıza “bilgelik” anlamına gelen Sofia ismini verdiğinizi biliyorum. Bu, çok farklı coğrafya ve kültürlere sahip olsalar da, dost ülkelerimiz arasındaki müşterek değerlerin ne denli güçlü olduğunun en müşahhas örneğidir.  

Dolayısıyla, ülkelerimiz arasındaki coğrafi mesafeye rağmen, ortak değerlerimizin ve karşılıklı çıkarlarımızın ilişkilerimizi çok güçlü şekilde geleceğe taşıyacağına olan inancım tamdır.

Bu anlayışla, Zat-ı Devletleri’ne sağlık, mutluluk ve başarılar diliyor, kadehimi halklarımızın esenlik ve refahı ile ilişkilerimizin parlak geleceğine kaldırıyorum.

 

Yazdır Paylaş Yukarı