Romanya Devlet Başkanı Sayın Traian Basescu Onuruna Verdikleri Akşam Yemeğinde Yaptıkları Konuşma

12.12.2011
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Sayın Devlet Başkanı,

Değerli Misafirler,

Zat-ı Devletlerini ve heyetinizin değerli mensuplarını Türkiye'de ağırlamaktan kıvanç duyuyorum.

Ziyaretiniz, ülkelerimiz arasında mükemmel düzeydeki ilişkilerin daha da geliştirilmesine yönelik karşılıklı iradenin en güncel göstergesidir. Nitekim, bugün itibariyle son dört yılda çeşitli vesilelerle en üst düzeyde dört defa biraraya gelmiş oluyoruz.

Bu vesileyle, güzel anıları hafızamda tazeliğini hâlâ muhafaza eden 2008 yılındaki Romanya ziyaretim sırasında bana ve heyetime gösterilen sıcak ilgi ve misafirperverlikten dolayı bir kez daha teşekkür ediyorum.

Türkiye ile Romanya arasındaki köklü dostluğun temelleri ortak tarihimize, kültür ve değerlerimize dayanmaktadır. Türkçe ve Romence'de yeralan 2 binden fazla müşterek kelime, dostluk ve işbirliğimize güç katmaktadır.

Bugün de ilişkilerimizi, bu güçlü tarihi ve beşeri temeller üzerine bina ediyoruz. Geçen ay Bükreş ve Köstence'de açılan Yunus Emre Türk Kültür Merkezleri’nin, ilişkilerimizin beşeri ve kültürel boyutunu daha da pekiştireceğine inanıyoruz.

Türkiye ve Romanya sadece ikili düzeyde değil, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı ve Karadeniz Sinerjisi gibi bölgesel yapılanmalar ile NATO şemsiyesi altında da yakın işbirliği sergilemektedir. Bu çerçevede, Romanya'nın NATO üyeliğini bölgesel barış, istikrar ve güvenliğe katkı sağlayacağı anlayışıyla vaktiyle kuvvetle desteklemiştik. Romanya da ülkemizin AB üyelik sürecine güçlü ve koşulsuz desteğini kararlılıkla sürdürmektedir.  

Ortaklaşa yürüttüğümüz çalışmalar sadece ülkelerimizin yararına değil, aynı zamanda bölgesel barış, huzur, istikrar ve refahın pekiştirilmesine de katkı sağlamaktadır.

Şüphesiz, ziyaretiniz vesilesiyle imzalanan Stratejik Ortaklık Belgesi, uzun vadeli işbirliğimiz açısından daha da sağlam bir zemin oluşturacaktır.

Sayın Devlet Başkanı,

İlişkilerimize hâkim olan bu işbirliği ve dostluk atmosferi, karşılıklı ekonomik ve ticari faaliyetlerde de etkisini hissettirmektedir. Türkiye ve Romanya halen Balkanlarda birbirlerinin en büyük ticari ortağıdır.

Küresel ekonomik krize rağmen bu yılın ilk dokuz ayında ticaret hacmi 5 milyar Dolar’a yaklaşmıştır. Romanya’da 7 bine yakın Türk firması faaliyet göstermektedir. Türk müteşebbislerinin yatırımlarının toplamı 5 milyar Dolar’ı aşmıştır. Türk firmalarının Romanya’da üstlendiği müteahhitlik projelerinin değeri ise 5,5 milyar Dolar’dır. Bu yatırımlar, Türk ve Romen ekonomilerinin birbirlerini tamamlamalarını sağlamakta ve güçlü bir sinerjiyi harekete geçirmektedir.

20 Kasım’da Pendik-Köstence limanları arasında başlatılan Ro-Ro seferlerinin de, bu alandaki ilişkilerimizi daha da güçlendireceğine ve 10 milyar Dolar ticaret hacmi hedefini ulaşılabilir kılacağına samimiyetle inanıyorum.

Esasen halklarımız arasında da güçlü bir sosyal ve kültürel etkileşim mevcuttur. Halen Romanya'da yaşayan ve nüfusu 80 bine yaklaşan Türk toplumu, halklar arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinde köprü rolü oynamaktadır. Bu vesileyle, Romen devletinin Türk ve Tatar azınlığa karşı gösterdiği ve "Dobruca Modeli" olarak adlandırılan örnek tutumu ziyadesiyle takdir ettiğimizi bilmenizi isterim. 

Sayın Devlet Başkanı,

Türkçe’de “su gider, kum kalır” diye bir atasözü vardır. Bunun Romence’de de “su akar, kayalar kalır” şekliyle yeraldığını öğrendim. Bu müşterek atasözümüz, Türkiye-Romanya dostluğunun baki kalacağını en veciz şekilde ifade etmektedir.

Bu anlayışla, kadehimi Zat-ı Devletlerinin sağlık ve mutluluğu ile ülkelerimiz ve halklarımız arasındaki köklü dostluğa kaldırıyorum.

 

Yazdır Paylaş Yukarı