Kolombiya Cumhurbaşkanı Sayın Juan Manuel Santos ve Eşi Onuruna Verdikleri Resmi Akşam Yemeğinde Yaptıkları Konuşma

18.11.2011
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Sayın Cumhurbaşkanı, Değerli Dostum,

Muhterem Hanımefendi,

Kıymetli Misafirler, 

Zat-ı Devletleri’ni, Muhterem Refikalarını ve beraberinizdeki heyette yer alan Sayın Bakanlar ile diğer seçkin yetkilileri ülkemizde misafir etmekten eşimle birlikte kıvanç duyuyoruz.

Kolombiya’dan ülkemize Cumhurbaşkanı seviyesinde ilk kez gerçekleştirilen bu tarihi ziyaretin değeri, kapsamlı bir gündem çerçevesinde yaptığımız samimi görüşmelerle şüphesiz daha da artmıştır.

Ziyaretiniz, özellikle Bogota Büyükelçiliğimizin geçen sene Mart ayında açılması sonrasında hız kazanan ve güçlü bir temelde gelişmekte olan ilişkilerimizin ulaştığı ileri noktanın müşahhas göstergesidir.

Nitekim, Ankara Büyükelçiliğinizin resmi açılışını birkaç saat önce beraberce gerçekleştirmiş olmaktan büyük memnuniyet duydum. Mukim Büyükelçiliklerimizin karşılıklı olarak faaliyete geçmesi, uzun süredir hissedilen bir eksikliği ortadan kaldırmıştır. Böylelikle, ikili ilişkilerimizin temelleri en üst düzeyde ve en sağlam şekilde atılmıştır.

Sayın Cumhurbaşkanı, Değerli Dostum,

Halklarımız arasındaki mesafe tanımayan manevi bağların, karşılıklı anlayış ve muhabbet sayesinde her geçen gün artmakta olduğunu iftiharla müşahede ediyorum. Bu bağların kökeni, 19. yüzyılın ikinci yarısından itibaren Kolombiya’ya göç eden ve “Los Turcos” olarak adlandırılan Osmanlı vatandaşlarına kadar uzanmaktadır.

Günümüzde ise kahve, hem Türkiye’de hem de Kolombiya’da hayatın ayrılmaz bir parçasıdır. “Bir kahvenin kırk yıl hatırı vardır.” atasözümüz, kahveye atfettiğimiz önemi göstermektedir. Dünyanın en önemli kahve üreticilerinden biri olan Kolombiya, kahveye marka değeri kazandıran başlıca ülkelerden biridir.

İlişkilerimizin daha da ilerletilmesi doğrultusunda sahip olduğumuz siyasi irade, bugün kuvvetle teyit edilmiştir. Bu siyasi irade, halklarımız arasındaki mesafe tanımayan dostluğun, bir fincan kahvenin sıcaklığını ve yoğun kıvamını daima muhafaza etmesi için paha biçilmez bir hazinedir.

Ülkelerimiz arasında temelleri sağlam bir şekilde atılan ortaklık sayesinde, işbirliğimiz, siyasetten ekonomiye, savunmadan enerjiye, bilim ve teknolojiden çevreye ve sürdürülebilir kalkınmaya uzanan geniş bir yelpazede derinleşerek çeşitlenmeye devam etmektedir.

Kısa sürede sağladığımız bu ilerleme, önümüzdeki dönemde gerek ikili gerek uluslararası planda yakınlığımızı daha da arttıracak girişimlerin gerçekleştirilmesi için bize ilham ve cesaret vermektedir.

Siyasi alanda olduğu gibi, ekonomik ve ticari alandaki işbirliğimizin de ilerletilmesi, önem verdiğimiz bir husustur. Latin Amerika ve Karayipler bölgesindeki öndegelen ticari ortaklarımızdan olan Kolombiya ile 600 milyon Dolar’a yaklaşan ticaret hacmimizi yeterli bulmuyor ve mevcut potansiyeli layıkıyla yansıtacak şekilde geliştirilmesini hedefliyoruz. Bu hedefe ulaşılabilmesi için, ilişkilerimizin ahdi zemininin bir an evvel güçlendirilmesine büyük önem veriyoruz.

Bu çerçevede, ülkelerimiz arasında doğrudan uçuşlara başlanmasına imkan tanıyacak Hava Ulaştırma Anlaşması’nın ziyaretiniz sırasında imzalanmış olması, bizi ziyadesiyle memnun etmiştir.

Sayın Cumhurbaşkanı, Değerli Dostum,

Muhterem Hanımefendi,

Modern tarihimizde önemli bir dönüm noktasında bulunuyoruz. Ülkelerimizin yükselen profili ve kazandıkları haklı itibar, bölgesel ve küresel ölçekte barış, istikrar ve refaha sağlayabileceğimiz katkıları daha da görünür kılmaktadır. Dolayısıyla, başta Birleşmiş Milletler olmak üzere, uluslararası örgütlerde mevcut müstesna dayanışmamızı yoğunlaştırarak devam ettirmemizin elzem olduğuna inanıyorum.

Buna ilaveten, Türkiye ve Kolombiya arasında daha da artmasını temenni ettiğim bilim, kültür ve sanat faaliyetleri de halklarımıza hiç şüphesiz ortak bir iletişim ve gelişim sahası sunmaktadır.

Bu düşüncelerle, Zat-ı Devletleri’ne ve Muhterem Hanımefendi’ye bir kez daha hoşgeldiniz diyor, kadehimi sağlık ve mutluluğunuza, dost Kolombiya halkının esenlik ve refahına, ilişkilerimizin parlak geleceğine kaldırıyorum.

Yazdır Paylaş Yukarı