Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bamir Topi ve Eşleri Onuruna Verdikleri Akşam Yemeğinde Yaptıkları Konuşma

10.10.2011
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Sayın Cumhurbaşkanı,

Muhterem Hanımefendi,

Değerli Misafirler,

Eşim ve ben Cumhurbaşkanı Sayın Bamir Topi, muhterem eşleri ve heyetinin seçkin üyelerini bir kez daha ülkemizde ağırlamaktan memnuniyet duyuyoruz.

2009 yılı Aralık ayında güzel ülkenize yaptığım resmi ziyarette bana ve heyetimize gösterilen yakın ilgi ve candan misafirperverliği hala hatırlıyorum.

Ülkelerimiz arasında giderek yoğunlaşan işbirliğinin bir kez daha teyit olunduğu bu ziyaretiniz, sadece ikili değil, aynı zamanda bölgesel, küresel ve çok taraflı işbirliğimizin de ele alınmasına vesile olmuştur.

Ortak tarihimizin izlerini edebiyattan sanata, düşünce hayatından mimariye kadar uzanan birçok alanda görmek mümkündür. Bu köklü dostluğun somut nişaneleri günümüzde de İşkodra'nın taş konaklarında, Berat'ın cumbalı evlerinde ve Tiran'daki Ethem Bey Camisinin duvarlarında ve çinilerinde en canlı şekilde yaşamaktadır.  

Türkiye ve Arnavutluk arasındaki etkileşim şüphesiz tek yönlü olmamıştır.

Ailesi Kosova'nın İpek şehrinden İstanbul'a göç eden ve kurtuluş mücadelemizin sembolü olan İstiklal Marşımızın yazarı, "Milli Şairimiz" Mehmet Akif Ersoy, Arnavut kökenlidir. Türk futbolunun köklü camialarından Galatasaray'ın kurucusu Ali Sami Yen'in babası Şemsettin Sami (ya da sizin bildiğiniz adıyla Sami Fraşeri) Arnavutluk'un önemli entelektüellerinden biridir.

Bizler Şemsettin Sami'yi sadece spora ve futbola düşkün oğluyla değil, aynı zamanda ilk Türkçe ansiklopedi (Kamus-ül Alam) ve modern anlamdaki ilk Türkçe sözlüğün (Kamus-ı Türkî) müellifi olarak da biliriz.

Günümüzde de Türkiye'de azımsanamayacak sayıda Arnavut kökenli vatandaşımız yaşamaktadır. Akrabalarının bir kısmı hala Balkanlarda hayatlarını sürdüren bu vatandaşlarımız, ülkelerimiz ve halklarımız arasında sağlam dostluk köprüleri inşa etmektedir.

Halklarımız arasındaki bu güçlü bağlar, devlet adamları olarak bizlere, ülkelerimiz arasındaki dayanışma, ittifak ve işbirliğinin daha güçlü şekilde geleceğe taşınmasında önemli bir sorumluluk yüklemektedir.

Sayın Cumhurbaşkanı,

Arnavutluk'un demokrasi, hukukun üstünlüğü ve özgürlük yolundaki yürüyüşünün en güçlü destekçilerindeniz. Bu yöndeki ilerleyişiniz, halkınızın yararına olduğu kadar bölgesel barış, huzur, istikrar ve refah arayışlarına da müspet şekilde yansıyacaktır.

2009 yılında NATO'ya üye olarak Arnavutluk, bu konudaki stratejik tercihini esasen ortaya koymuştur. Geçen yılsonunda Arnavutluk vatandaşları için elde edilen Avrupa Birliği ülkelerinde vizesiz seyahat kolaylığı da, doğru yolda atılmış önemli bir adımdır.

Şimdi yapılması gereken, AB ile üyelik müzakerelerine başlanması için gerekli reformların süratle hayata geçirilmesidir.

Bu bakımdan Arnavutluk'taki tüm dostlarımızın kısa vadeli iç siyasi çekişmeleri bir kenara bırakmaları, Avrupa Birliği'ne üyelik hedefi doğrultusunda güç birliği yapmaları en samimi arzumuzdur.

Değerli Kardeşim,

Kıymetli Misafirler,

Siyasi ilişkilerimizin yanısıra, ekonomik ve ticari alandaki işbirliğimizin de güçlenmesi memnuniyet vericidir. Bugün Türkiye, Arnavutluk'un hem ihracatında, hem ithalatında en önde gelen üç ülkeden biridir. Aynı zamanda Arnavutluk'ta en fazla yatırımı bulunan üçüncü ülkedir.

Eğitim ve kültürel işbirliğimiz de üst düzeydedir. Çok sayıda Arnavut genci üniversitelerimiz, Harp ve Polis Akademilerimiz ile Diyanet İşleri Başkanlığımıza bağlı kurumlarda eğitim görmektedir.

Demokrasiye geçiş döneminin zor şartlarında Arnavutluk'ta faaliyet göstermeye başlayan Türk eğitim gönüllülerinin çabaları da, bugün ikisi üniversite olmak üzere, çok sayıda okulla meyvelerini vermiştir. Bundan büyük memnuniyet duyuyoruz. Bu okullarda yetişecek gençler, Arnavutluk'un parlak geleceğinin inşası için gerekli insan gücünü sağlayacaktır.

Türk milletinin yüreği ve kolları Arnavutluk halkına her zaman açıktır. Ticaret, eğitim, sağlık, kültür, turizm ve aklınıza gelebilecek diğer tüm alanlarda işbirliğimizin gelişmesi için kararlılıkla çalışmayı sürdüreceğiz.

Değerli Kardeşim,

Kıymetli Misafirler,

Bu fırsattan bilistifade, şahsım ve Türk halklı adına Zat-ı Devletleri'nin şahsında tüm Arnavut kardeşlerimize selam, sevgi ve muhabbetlerimizi iletiyor, kadehimi Zat-ı Devletlerinin sağlık ve mutluluğu ile Türkiye ve Arnavutluk halkları arasındaki ezeli ve ebedi dostluk ve kardeşliğinin parlak geleceğine kaldırıyorum. 

Yazdır Paylaş Yukarı