1648 Vestfalya Anlaşması’nın İmzalandığı Yeri Ziyaretlerinde Yaptıkları Konuşma

20.09.2011
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Değerli Dostum Sayın Cumhurbaşkanı Wulff, Değerli Hanımefendi, Sayın Belediye Başkanı, Değerli Bakan ve Osnabrück’ün Çok Değerli Temsilcileri,

Önce hepinizi sevgiyle selamlıyorum ve burada bulunmaktan gerçekten duyduğum mutluluğu ve heyecanı ifade etmek istiyorum.

Bugün uçağa binerken, bir haber aldık, maalesef üzücü. İnsanlıktan hiç nasibini almamış insanların, sivil insanlara karşı nasıl terör uyguladığını ve Ankara’da bir saldırı yaptığını öğrendim. Bazı hayatını kaybedenler var, onlara rahmet dileyerek sözüme başlamak istiyorum ve bu terörü şiddetle ve nefretle telin ediyorum.

Bu şehir hakkında değerli dostum Cumhurbaşkanı, gelirken bana uçakta epeyce bilgi verdim. Gelmeden önce de doğrusu biraz okudum. Buranın nasıl bir barış kenti olduğunu, burada büyük barışın nasıl ta 1600’lü yıllarda kurulduğunu ve o günden bu güne buranın ne kadar huzurlu ve uyumlu bir kent olduğunu hep gördüm. Ve bu kentte, biraz önce bize ve eşime karşı gösterilen bu çok sıcak karşılamadan da çok etkilendim gerçekten.

Sayın Wulff, biraz önce benim doğum şehrim olan Kayseri’ye gittiğimizde, orada gördüğü ilgiden ve oradaki intibalarından bahsetti. Ama kesinlikle biz döndüğümüzde, eşimle birlikte burada gördüklerimizden gerçekten çok bahsedeceğiz. Çünkü biraz önce dışarıda gördüğüm o manzara çok etkileyiciydi. Gayet samimi, candan ve buranın halkının Almanların, göçmenlerin, Türklerin, Türk asıllı Almanların, hepsinin bizlere karşı nasıl sevgi gösterisinde bulunduğunu gördüm. Bundan gerçekten çok mutlu oldum. Ve hepinizi tebrik ediyorum, kutluyorum, böyle bir iklimi, böyle bir atmosferi, bu güzel kentte gerçekleştirdiğiniz için.

Yıllar önce bir işgücü olarak buraya gelen ve sizlerin daveti üzerine gelen Türklerin bu geçen süre içerisinde, sizlerle ne kadar bütünleştiğini, beraber olduğunu, bu yönde sizlerin de onları ne kadar çok kucakladığınızı burada doğrusu gördüm. Bunun en güzel örneği, değerli bakandır. Kendisinin böyle büyük bir ülkede ve Almanya’nın en önemli eyaletinde çok önemli sorunlarla uğraşan bir bakan olmasını yanı sıra, hayatı ona benzeyen birçok burada yine büyük başarıların olduğunu biliyorum. Bunlar çok sevindirici şeyler.

Şüphesiz ki, bugün burada bulunduğumuz süre içerisinde, bu şehrin güzelliklerini daha yakından tanıma fırsatı olacak. Sizlerle daha yakından tanışma fırsatı olacak. Ve bu şehirden çıkan bir Cumhurbaşkanı olarak, eminim ki kendisiyle her zaman gurur duyduğunuz Sayın Cumhurbaşkanı Wulff da bize bu şehrin diğer zenginliklerini Sayın Belediye Başkanı ve diğerleriyle birlikte anlatacaklar. Bir kez daha eşimle birlikte burayı ziyaret etmekten duyduğumuz mutluluğu ifade ediyorum ve gösterilen bu sıcak misafirperverlik için hepinize çok teşekkür ediyorum.

 

Yazdır Paylaş Yukarı