AFC Cumhurbaşkanı Onuruna Verdikleri Resepsiyonda Yaptıkları Konuşma

20.09.2011
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Sayın Cumhurbaşkanı, Değerli Dostum, Muhterem Hanımefendi, Kıymetli Misafirler,

Eşim ve ben bugün Berlin’de sizlere ev sahipliği yapmaktan, sizleri buraya davet etmekten ve sizlere hoşgeldiniz demekten büyük bir mutluluk duyuyoruz; hepiniz hoşgeldiniz. Ev sahipliği yapıyorum ama, ilişkilerimiz o kadar grift ve o kadar çok boyutlu ki, Türkler ve Almanlar birbirlerini Türkiye’de ve Almanya’da hem ev sahibi olarak, hem de misafir olarak görürler. Dolayısıyla hem misafiriz hem ev sahibiyiz, burada da, Türkiye’de de; siz de, ben de.

Ayrıca Berlin’de doğrusu çok sayıda Türk’ün olduğu bir gerçek. İlk geldiğimiz gün, pazar günü akşamı Sayın Cumhurbaşkanı ve eşleri, “Hadi bugün bir sürpriz yapalım, protokol dışı bir iş yapalım, plan dışı bir iş yapalım, program dışı bir iş yapalım ve madem burada bu kadar Türk var, onların yoğun olduğu bir yere gidip ziyaret edelim ansızın” dediler. Onu hep beraber yaptık ve orada da bütün herkesin her ikimize gösterdikleri büyük sevgi ve muhabbet gerçekten unutulacak gibi değildi.

Sayın Cumhurbaşkanı Wulff, buradaki göçmenleri de kucaklayan, onların da Cumhurbaşkanı olduğunu ifade eden ve bu şekilde artık buraya gelip yerleşen Türk asıllı Almanların da bu ülkeye olan aidiyetini güçlendiren davranışları ve konuşmalarıyla gerçekten herkesin gönlünde ayrı bir yer tutmaktadır. Bunu Türklerin de çok takdir ettiğini ve büyük bir sevgi beslediklerini şu üç gün içerisinde gerçekten yakından gördüm. Bundan dolayı büyük bir mutluluk duydum ve şundan da çok övünüyorum ki: Kendisinden hep Türklerin buradaki başarılarını dinledim. Birçok başarı hikâyelerini kendisi birebir bana anlattı. Biraz önce girerken izlediğimiz sergi, aslında bunun küçük örneklerinden biri.

Sizler çok iyi biliyorsunuz ki, iş adamı olarak, sanatkâr olarak, sporcu olarak, Alman siyasetinde siyasetçi, devlet adamı olarak, kültür insanı olarak çok başarılı hikâyeler var. Bunların çoğalacağına inanıyorum. Sizlerin mutlu olmanız, sizlerin iki ülke arasındaki işbirliğini güçlendirmeniz bizi çok gururlandıracaktır.

Ben bir kez daha, gösterilen misafirperverliğe çok teşekkür ediyorum. Türk-Alman ilişkilerinin olağanüstü niteliğine hepimiz vakıfız. Bu birkaç gün içerisinde defalarca bunları konuştuk; baş başa konuştuk, toplu olarak konuştuk. Daha fazla uzatmak istemiyorum. Hepinize sevgiler, hepinize muhabbetler sunuyorum, hepinize başarılar diliyorum.

Yazdır Paylaş Yukarı