Bulgaristan'da Koca Yusuf Heykeli'nin Açılış Töreninde Yaptıkları Konuşma

12.07.2011
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Sevgili Soydaşlarım,

Bulgaristan ziyaretim vesilesiyle bugün Deliorman’ın bu eteklerinde sizlerle beraber olmaktan gerçekten çok büyük bir mutluluk duyuyorum. Hepinize sevgilerimi, muhabbetlerimi sunuyorum. Küçük çocukların hepsinin gözlerinden öpüyorum.

Buraya büyük bir heyetle geldik. Eşim burada, gördünüz değerli milletvekilleri var, Türkiye’nin değerli hocaları var. Yine gönlünü buraya vermiş ve burayla hep beraber olan çok değerli simalar var. Hep beraber sizi burada ziyaret etmekten büyük bir heyecan duyuyoruz.

Biliyorsunuz, iki gündür Bulgaristan’dayız, yani komşumuzdayız. Komşu, dost ve müttefikimiz olan Bulgaristan’ın değerli Cumhurbaşkanı beni resmi olarak davet etti. Parvanov’un bu davetine icabetle dünden beri buradayız.

Sofya’da çok güzel görüşmeler yaptık. İki ülkenin ilişkilerini komşuluğa yakışır şekilde daha da güçlendirmek, geliştirmek için her türlü siyasi irademizi ortaya koyduk. Sayın Başbakan’la yaptığımız ve Sayın Meclis Başkanı’yla yaptığımız toplantılarda ve diğer bütün resmi toplantılarımızda Türk ve Bulgar dostluğunu, komşuluğunu daha da pekiştirmek için ne gerekirse bunları yapmayı kararlaştırdık ve bu yönde de her gün yeni yeni adımlar atacağız.

Bu ziyaretim vesilesiyle sadece Sofya’da kalmadım. Siz değerli soydaşlarımızı, Bulgaristan’daki Müslüman Türk azınlığı da ziyaret etmek için, sizlerle gönül bağlarımızı daha da güçlendirmek için, bugün buraya geldim. Bu ziyaret, eminim, sizler için ne kadar değerliyse, benim ve heyetim için de aynı derecede çok değerli. Hiç unutamayacağımız bir ziyaret olacak. Burada, Şunmnu’da Belediye Başkanı, Cali, Varna’dakiler, herkes elinden gelen büyük misafirperverliği gösterdiler, şimdi de aranızdayız.

Buralardan çok yiğit insanlar yetişti, buralardan çok âlimler yetişti, buralardan çok fazıl insanlar yetişti, ama bugünkü dünya düzeni içerisinde ayrı ayrı devletler içerisindeyiz.

Sizler Bulgaristan’ın vatandaşlarısınız. Burada mutlu olmanız, burada zengin olmanız, huzurlu olmanız ve Bulgaristan’ın da zenginleşmesi için, ilerlemesi için her türlü gayreti göstermeniz, bizi tabii ki çok mutlu edecektir.

Artık bugünkü dünyada ilişkiler kolay. Televizyonlar, haberleşme, gidip gelmeler, gördüğünüz gibi, eski dünya gibi değil. Şimdi Türkiye’de ne oluyor bitiyor, siz takip ediyorsunuz, burada ne oluyor, biz takip ediyoruz. Dolayısıyla bağlarımız daha güçlü. Birbirimizin mutluluğunu seyretmekten tabii ki daha çok keyif alıyoruz. Artık gelecek günler hep parlaktır, bunları hep böyle bilin.

Bulgaristan, Avrupa Birliği’nin üyesi olan bir ülke, çok hızlı gelişiyor. Gün geçtikçe yeni yeni adımlar atıyor, her bakımdan. Demokrasisi, hukuku, ekonomisi her bakımdan çok gelişiyor. Komşumuzun bu şekilde gelişmesinden büyük bir memnuniyet duyuyoruz.

Türkiye de aynı şekilde, takip ediyorsunuz. Her geçen gün ekonomisi daha büyüyor, daha güçleniyor ve iki komşunun güçlü olması, ilişkilerinin sağlam olması, eminim ki hem Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını hem de Bulgaristan vatandaşlarını mutlu edecektir.

Sizleri, siz soydaşlarımızı, buradaki Müslüman Türk azınlığı, Türkiye ile Bulgaristan arasında köprü olarak görüyoruz. Sizler en güzel köprü vazifesi görüyorsunuz. Sizler dostluğun temel anahtarlarısınız. Dolayısıyla iki ülke arasındaki dostluğu geliştirmek, güçlendirmek, iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmek, ekonomik işbirliğini daha da ileriye götürmek için hep köprü vazifesi göreceksiniz. Buralarda, yurdunuzda, atalarınızın yurdunda hepiniz mutlu olun, hepiniz huzurlu olun. Bizim tek istediğimiz şey budur ve iki ülke arasındaki dostluk ve ilişkilerin gelişmesine de katkı verin, yardımcı olun.

Bu ziyaret vesilesiyle, cihan pehlivanı Koca Yusuf, -biliyorsunuz Koca Yusuf’a cihan pehlivanı derler- sadece Avrupa’da, Asya’da değil, Amerika’da da tanınan, şöhreti bütün cihana yayılmış, Türk’ün gücünün, kuvvetinin sembolü. Böyle bir cihan pehlivanının heykelinin, burada onun memleketinde, Deliorman’da dikilmesinden gerçekten çok memnuniyet duyduk, büyük bir mutluluk duyduk.

Biliyorsunuz, Kırkpınar bütün pehlivanların, bütün yiğitlerin meydanı, adı da er meydanı. Dün Kırkpınar’ın 650. güreşleri bitti. Dolayısıyla güreş, hepimizin ata sporu. İşte pehlivanlığın, güreşin sembolü de Koca Yusuf. Dolayısıyla, bu eserin, heykelin burada açılmasında emeği geçen, önce tabii ki Bulgaristan’ın bütün hükümet yetkilileri, belediye, bütün sorumlular; onlara hep teşekkür ediyorum, tebrik ediyorum. Sonra bunu düşünenleri, gerçekleşmesine hep katkı verenleri, bu heykeli çizen ve yapanları, bunu finanse edenleri; herkesi de tebrik ediyorum ve inanıyorum ki, bundan sonra burası çok uğrak yeri olacaktır. Herkes gelecek ve burada bu cihan pehlivanını bir kez daha seyredecek, onun tefrikalarını, hikâyelerini dilden dile nakledeceksiniz.

Hepinize tekrar sevgilerimi, muhabbetlerimi sunuyorum. Türkiye’deki bütün kardeşlerinizin de sevgilerini ve muhabbetlerini bu şekilde sizlere sunuyorum tekrar. Küçüklerin tekrar gözlerinden öpüyorum, hepinize sağlık, sıhhat, afiyet diliyorum, hepinizi Allah’a emanet ediyorum.

Sağ olun, var olun, bu gösterdiğiniz sevgi için.

Yazdır Paylaş Yukarı