Bulgaristan Cumhurbaşkanı Sayın Parvanov'un Onurlarına Verdikleri Akşam Yemeğinde Yaptıkları Konuşma

11.07.2011
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

"Sayın Cumhurbaşkanı, Değerli Dostum,

Muhterem Hanımefendi,

Kıymetli Misafirler,

Öncelikle, Bulgaristan’a geldiğimiz andan itibaren bana, eşime ve heyetime gösterilen sıcak misafirperverlik için teşekkür ediyorum. Güzel ülkenizde bir kez daha bulunmaktan büyük memnuniyet duyuyorum. Bulgaristan’a Cumhurbaşkanı sıfatıyla ilk kez gerçekleştirdiğim bu resmi ziyaret, benim için özel bir önem taşımaktadır.

Asırlarca iç içe yaşayan Türk ve Bulgar halkları, paylaştığımız hayatın somut mirası olan kültürel değerlerimiz ve insani bağlarımız, ilişkilerimize ayrı bir anlam kazandırmaktadır.

Türkiye ve Bulgaristan, sadece coğrafi değil, siyasi anlamda da komşuluğun ve yakınlığın bölgemizdeki en önemli örneğidir. İyi komşuluk ilişkileri, halklarımızın arasında kök salan kuvvetli bağların temelini oluşturmuştur.

Ortak tarihimiz, geçmişten dostluk çıkarmak gerektiğini bize öğretmiştir. Tarihten gelen bu anlayış temelinde, Bulgaristan ile ilişkilerimizi halklarımızın menfaatleri doğrultusunda her alanda daha da geliştirmeyi arzu etmekteyiz.

İki dost ülke olarak, başta Karadeniz ve Balkanlar olmak üzere, önemli bölgesel platformlarda ortaklık ve dayanışma içinde bulunuyoruz. Ayrıca, NATO ittifakı içinde ve Avrupa Birliği çerçevesinde yakın işbirliği yürütüyoruz. Ekonomik ve ticari ilişkilerimizin gelişmesi de memnuniyet vericidir.

Sayın Cumhurbaşkanı,

Bulgaristan Türklerini ülkelerimiz arasında müstesna bir köprü olarak görmekteyiz. Türk asıllı Bulgar vatandaşlarının Bulgaristan’da eşit ve müreffeh fertler olarak huzur içinde yaşamaları, Türkiye’nin en halisane arzusudur.

Türk toplumu mensuplarıyla yarın biraraya geleceğim Şumnu şehri, aslında sembolik olarak ilişkilerimizin geleceğine ışık tutan bir özelliğe sahiptir. Şumnu, yaşadığı dönemde dünyada kuvvetiyle nam salmış efsanevi güreşçi Koca Yusuf’un doğum yeridir.

Türkiye ile Bulgaristan, bölgelerinde ve uluslararası planda, zamanında Koca Yusuf’un gücüyle yaptığı etkiyi, günümüzde komşuluk geleneğinden esinlenerek bölgesel sahiplenme anlayışıyla canlandırabilecek bir potansiyel barındırmaktadır. Bu potansiyeli, ilişkilerimizdeki ivmeyi muhafaza etmek suretiyle önümüzdeki dönemde tümüyle harekete geçireceğimize kesinlikle inanıyorum.

Sayın Cumhurbaşkanı,

Nazik davetinize icabeten gerçekleştirdiğim bu ziyaret, Türkiye ile Bulgaristan arasındaki dostane ilişkilerin ve işbirliğinin daha da ileri bir seviyeye taşınmasına şüphesiz önemli katkı sağlayacaktır. Son birkaç yıllık dönemde ülkelerimiz arasındaki karşılıklı ziyaretlerin yoğunluğu da bu kanaatimi pekiştirmektedir.

Bu düşüncelerle, kadehimi Zat-ı Devletleri Değerli Dostumun ve Muhterem Refikanızın sağlık ve mutluluğuna; Bulgaristan halkının esenlik ve refahına; dostluk, komşuluk ve ittifak ilişkilerimizin parlak geleceğine kaldırıyorum.

Teşekkür ederim."

Yazdır Paylaş Yukarı